Dinsdag 21/03/2023

Overzicht

Vakbondsactie voor hogere lonen: hier ondervindt u hinder

Archiefbeeld ter illustratie Beeld Photo News
Archiefbeeld ter illustratieBeeld Photo News

Vakbonden ACV, ABVV en ACLVB houden op verschillende plaatsen in het land protestacties. Ze vragen hogere lonen nu de prijzen van energie, brandstoffen en voeding blijven stijgen. Hier en daar kunt u hinder ondervinden. Een overzicht.

Redactie en Belga

Waar wordt gestaakt?

In Brussel is van 10 tot 12 uur een actie gepland aan de zetel van de werkgeversorganisatie VBO, nabij het Centraal Station.

In Gent is er om 11.55 uur een actie op het Kramersplein. In Antwerpen start om 9.30 uur een betoging op het Operaplein, met de Groenplaats als eindbestemming.

In het zuidelijke landsgedeelte zijn er onder meer acties in Charleroi, Luik en Namen.

Waar is er hinder?

MIVB

Er is ernstige hinder voor het openbaar vervoer in de hoofdstad. Vanochtend is enkel metrolijn 1 in dienst, meldt de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB. De andere metrolijnen rijden vandaag niet.

De trams rijden enkel op de lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51, 82 en 92.

Op het busnet zijn de lijnen 12, 34, 53, 59, 65, 71, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 88 en 95 in dienst. Vanavond zullen er geen bussen van nachtnet Noctis rijden.

De Lijn

Ook De Lijn ondervindt vandaag hinder van de acties. Volgens de openbaarvervoersmaatschappij rijden vandaag 6 op de 10 ritten. De meeste hinder wordt verwacht in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. In beide provincies zal 55 procent van de ritten gereden worden. In Vlaams-Brabant rijdt 60 procent van de bussen, in West-Vlaanderen 65 procent en in Limburg 70 procent.

De meeste hinder zal zich voordoen rond de stad Antwerpen. Tussen 10 en 13 uur zal het tramverkeer ernstig verstoord zijn op tramlijn 1 en op tramlijn 7, laat De Lijn weten via Twitter. Ook de impact in Gent en op de kusttram zal groot zijn.

Reizigers kunnen controleren of hun bus of tram vandaag rijdt op de site delijn.be/alternatievedienstverlening. Hinder ten gevolge van de actie zal niet zichtbaar zijn in de routeplanner en op de haltepagina’s.

NMBS

Bij de NMBS wordt geen hinder verwacht. Er is geen stakingsaanzegging ingediend.

Lokale diensten

Ook lokaal kan er her en der hinder zijn. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) ving bij de lokale besturen geen signalen op van hinder bij de kinderopvang, maar wel “hier en daar” van hinder bij de afvalophaling. “Mensen checken best de website van hun eigen afvalintercommunale”, aldus de woordvoerster.

De stad Antwerpen waarschuwde zelf al voor een verstoorde dienstverlening, bijvoorbeeld voor de afvalophalingen maar ook bij de kinderopvanglocaties. Alle recyclageparken in de Scheldestad zullen gesloten zijn en de stad vraagt afval pas aan te bieden bij de volgende ophaling. Ook in Brussel kan de afvalophaling verstoord zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234