Zondag 01/11/2020

Vakbondsactie stuurt vandaag Brussels verkeer in de war

BRUSSEL

De nationale vakbondsactie vandaag in Brussel zal verkeersproblemen veroorzaken in het centrum van de hoofdstad en daarbuiten, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Ook het openbaar vervoer zal zware hinder ondervinden. Hoeveel betogers zullen meestappen is onduidelijk, maar het ABVV gokt op 40.000 à 50.000. De politie zet alvast 700 agenten in.

NMBS

Bij de spoorwegen verwachten ze geen hinder voor de pendelaars. Er worden ook zes extra treinen ingelegd om manifestanten naar de hoofdstad te brengen. "Het klopt dat wij een stakingsaanvraag hebben ingediend, maar dan enkel voor het personeel dat niet rechtstreeks betrokken is bij het treinverkeer. De treinbestuurders, -begeleiders, seingevers en stationschefs gaan gewoon aan de slag", belooft Luc Piens, sectorverantwoordelijke bij ACV-Transcom.

De Lijn

Bij vervoersmaatschappij De Lijn zorgt ook de betoging zelf voor enige verdeeldheid onder de drie vakbonden. Terwijl sommige militanten opgeroepen hebben om het werk helemaal neer te leggen, willen anderen enkel manifesteren. Een diffuse boodschap dus, waaruit we mogen opmaken dat het netwerk zwaar verstoord zal worden. "Er zullen wel bussen en trams uitrijden, misschien meer dan we nu denken. Maar waar? En met welke frequentie? Dat blijft de vraag", zegt Jan Coolbrandt (ACV), die benadrukt dat zijn vakbond zich niet achter een staking schaart. Wie zich vandaag niet zomaar aan de chaos wil overgeven, kan vanaf 6 uur terecht op www.delijn.be.

MIVB

Zowel het metro-, tram- als busverkeer zal moeizaam verlopen. "We vallen terug op een kwart van de normale service", waarschuwt ACOD-afgevaardigde Alex Vonck. De belangrijkste lijnen krijgen prioriteit. Rijden wel: buslijnen 12, 13, 14, 46, 48, 49, 60, 63, 71, 84 en 95. Lijnen 29, 43, 78 en 87 worden wellicht gedeeltelijk uitgebaat, tenzij de MIVB personeel te kort komt. De metro's rijden op lijn 1 tussen het Weststation en Montgomery en lijn 2 is volledig in gebruik. De trams 3, 7, 39 en 82 rijden ook. Meer info op www.mivb.be.

Met de wagen dan maar?

Na de ochtendspits worden veel tunnels op de Brusselse kleine ring afgesloten, ook de Leopold II-tunnel tussen Koekelberg en het centrum. Het Verkeerscentrum raadt aan indien mogelijk de wagen thuis te laten, thuis te werken of een dagje verlof te nemen. Wie zich toch op de baan waagt, doet dat het best vroeg in de ochtend.

Gevreesd wordt dat het vakbondsprotest ook gevolgen zal hebben voor de traditioneel drukke vrijdagavondspits. De verkeersbulletins opvolgen is de boodschap.

En wat als u ziek valt?

In de witte sector blijft een minimumdienstverlening gegarandeerd, in alle instellingen. "In ziekenhuizen of rusthuizen waar een groot deel van het personeel aan de betoging deelneemt, wordt ten minste met een zondagsbezetting gewerkt", vertelt Mark Selleslach, nationaal secretaris van de LBC-NVK. "Het kan niet de bedoeling zijn om patiënten in gevaar te brengen door een optocht."

Op urgente afdelingen, zoals de spoed, operaties en oncologie, blijft de gangbare bezetting overeind.

Hoeveel deelnemers uit de zorgsector zullen meestappen, kan Selleslach niet voorspellen. "Maar het thema van besparingen leeft bij ons, dus ik verwacht wel een grote opkomst."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234