Dinsdag 25/02/2020

Sociaal overleg

Vakbonden zitten niet op één lijn: na de hete zomer volgt een lauwe herfst

ABVV-voorzitter Robert Vertenueil roept voor zijn beurt. Beeld Photo News

Een nationale staking zit er niet meteen meer in. De socialistische vakbond ABVV houdt het op een actiedag op 2 oktober. De harde toon van voorzitter Robert Vertenueil slaat niet aan. "Een staking zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen is een cadeau voor de centrumrechtse regering."

"Er is helemaal geen sprake van verdeeldheid", zegt ABVV-woordvoerder Gina Heyrman. "Elke afdeling is autonoom in zijn beslissingen." Daarmee reageert ze op de demarche van de Luikse afdeling, die als enige vasthoudt aan een 24-urenstaking op 2 oktober. De socialistische vakbond plant die dag een actiedag voor waardige pensioenen. Die was samen met het ACV en ACLVB al gepland. Van een nationale staking, waarvan ABVV-voorzitter Robert Vertenueil nog luidop droomde, is voorlopig geen sprake. De actiedag zal de vorm aannemen van diverse manifestaties en sensibiliseringsacties. Dat niet iedereen binnen het ABVV op dezelfde lijn zit, was snel duidelijk toen de afdeling in Luik wel opriep tot een 24-urenstaking.

Dat Luik voorop loopt in het straatprotest is geen verrassing, zegt voormalig CEO van technologiefederatie Agoria Paul Soete. Hij is al jaren een van de meest invloedrijke stemmen in het socio-economische debat in ons land. "Het Luikse ABVV is altijd al meer bezig geweest met het actiemiddel als doel, dan met het resultaat. Ze zien het als een uitlaatklep. Ook al zet het geen zoden aan de dijk."

Het ABVV is gekant tegen de pensioenhervorming en tegen de arbeidsdeal van de regering-Michel. Diezelfde analyse maakten ook de andere vakbonden, maar zij zien geen heil in een nationale staking. "Neen, er zit geen ruis op de lijn met de andere vakbonden. Elk heeft zijn eigen agenda en maakt zelf zijn analyse. De manier waarop verschilt misschien wel, het doel blijft hetzelfde", zegt Heyrman.

Bij de christelijke vakbond ACV komt het nationaal bestuur pas op 11 september een eerste keer samen, luidt het. Tot dan worden geen uitspraken gedaan. Toch klinkt gemor over de harde toon van kersvers ABVV-voorzitter Robert Vertenueil. "Hij wil meteen op zijn strepen staan", zegt een vakbondsbron. Dat geroep slaat vooral aan Vlaamse zijde niet aan, en wordt zelfs contraproductief genoemd. "Een staking zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen is een cadeau voor de centrumrechtse regering", zegt een vakbondstopper.

'Agenda'

Daar is Maarten Hermans, die aan het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA-KU Leuven) onder meer onderzoek doet naar de vakbondswerking, niet helemaal van overtuigd. "Ik kan me niet inbeelden dat mensen hun stemgedrag zouden wijzigen, louter om een nationale stakingsdag." Hermans ziet wel een ander euvel. "Een nationale staking is altijd een gok. Krijg je niet voldoende mensen gemobiliseerd, dan is zo'n actie een slag in het water."

En net daar knelt het schoentje. De Vlaamse bonden lijken minder actiebereidheid te tonen dan de Waalse. Dat Vlaanderen economisch beter boert dan het zuiden van het land speelt mee. Al mogen we ons niet blindstaren op die regionale verschillen, meent Hermans. "Soms is het violen gelijk stemmen over de taalgrens heen, soms tussen de publieke en de private sector."

Hermans is wel verbaasd over het feit dat de bonden de socio-economische thema's zo moeilijk op de agenda krijgen. "Nochtans, als je de mensen vraagt wat hen bezighoudt, dan is dat net hun pensioen of hun job. Maar het debat in de media gaat daar helemaal niet over. Met een algemene stakingsdag zou je die thema's helemaal op het voorplan kunnen zetten", schetst Hermans. Daar is Soete het niet mee eens. "Die socio-economische thema's zijn het onderwerp van onderhandelingen. Met een stakingsdag kan je niets bereiken. Daarover moet je onderhandelen aan tafel. Een staking leidt alleen maar de aandacht af, en plaatst de focus ten onrechte enkel op de bonden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234