Woensdag 12/05/2021

Vakbonden woest op Yves Leterme

BRUSSEL

Ondertussen laait de discussie over de gelijkschakeling van het sociaal statuut voor arbeiders en bedienden weer op. De werkgevers vrezen daar financieel aan ten onder te gaan.

“Er werden geen afspraken gemaakt, geen beloftes gegeven”, zegt een teleurgestelde Rudy De Leeuw van het ABVV. Hij is net terug van het overleg tussen de vakbonden en Yves Leterme over werkgelegenheid, waar ook Luc Cortebeeck van het ACV mee aan tafel zat. “We hebben de premier onze grieven overgemaakt, maar met duidelijke oplossingen kwam hij niet”, stelt Cortebeeck vast.Bij het ACV moeten ze er nog even over nadenken, maar voor het ABVV en het liberale ACLVB is de maat vol: er wordt meteen betoogd. Een kordate De Leeuw: “Komende vrijdag trekken we naar Brussel om daar actie te voeren. Na het overleg met de eerste minister merken we eens te meer dat er niet gedacht wordt aan de bescherming van werknemers. Volgend jaar komen er 90.000 werklozen bij. We moeten duidelijk maken dat het zo niet verder kan.”

Kleenex

Nieuwbakken premier Leterme wijst op “de grote inspanningen die al door de regeringen geleverd zijn”. Een in het oog springend voorbeeld is de invoering van de tijdelijke werkloosheid voor bedienden. Leterme is overtuigd van de effectiviteit van het hele pakket relancemaatregelen: “Deze aanpak heeft de stijging van de werkloosheidsgraad in ons land zoveel als mogelijk beperkt. In de begroting 2010-2011 voert de regering bovendien bijkomende maatregelen in die de werkgelegenheid moeten bevorderen en voorziet ze de nodige middelen om de anticrisismaatregelen te verlengen.” Fijntjes wijst hij er nog op dat werkgevers en werknemers wel eerst overeenstemming moeten zien te vinden over de te nemen maatregelen.Dat belooft geen sinecure te worden. De vakbonden willen de discussie aanvatten over de verlenging van opzegtermijnen voor arbeiders, terwijl de werkgeversorganisaties zich daar ver van proberen te houden. Ze noemen de verlenging van de crisismaatregelen prioritair. Niet zo volgens ABVV-voorman De Leeuw. “De toestanden die zich nu afspelen zijn onvoorstelbaar. Arbeiders zijn tweederangsburgers. Ze worden weggegooid als Kleenex. Twintig jaar aan de band staan, en daar hangt dan slechts 56 dagen opzeg aan vast, terwijl bedienden twaalf tot vijftien maanden loon krijgen. Wij aanvaarden dat niet. Uit het Fonds Sluiting Ondernemingen kan bijvoorbeeld geld geput worden om de arbeiders toch een vergoeding te geven, zodat ze niet in de kou komen te staan. Een extra inspanning van de regering lijkt me geen kwaad te kunnen. De bouw en de horeca zagen ook hun btw verlaagd tot 6 procent.”Volgens Leterme moet een gelijkschakeling van het arbeiders- en bediendenstatuut niet van de overheid komen. Het is aan de werkgevers en werknemers zelf om dit in sociaal overleg op te lossen. “De regering zegt: ‘Doe dit zelf’, maar wij verwachten nu wel dat ze de werkgevers stimuleert”, repliceert Cortebeeck.Voor de hand ligt dat niet. De werkgeversorganisaties zijn niet al te blij met het feit dat de vakbonden hiermee naar de regering stappen, zonder acht te slaan op het sociaal overleg. “Door eenzijdig naar de regering te stappen zetten de vakbonden de huidige gesprekken met de werkgevers over het arbeiders- en bediendenstatuut de facto stop”, reageert Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “Dit is bovendien een onzinnig voorstel”, vervolgt hij. “Het zal meer bedrijven naar het faillissement leiden, waardoor de bonden het omgekeerde zullen bereiken van wat ze beogen.”VBO-topman Pieter Timmermans is evenmin een gelukkig man. “De vakbonden vergissen zich van tegenstander. Het is niet door de bedrijven op kosten te jagen dat je ontslagen gaat vermijden. Integendeel, je gaat die ontslagen versnellen en je faillissementen versnellen.” Hij benadrukt dat het belangrijk is de huidige anticrisismaatregelen te verlengen. “Op 31 december lopen die af. Het wordt hoog tijd om eens tot een akkoord te komen over een verlenging.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234