Woensdag 30/11/2022

Sociaal overleg

Vakbonden willen toch meer: "Overleg loopt voor geen meter"

De sociale partners bij de start van het overleg. Beeld BELGA
De sociale partners bij de start van het overleg.Beeld BELGA

De vakbonden verhogen de inzet voor het sociaal overleg: als er geen oplossing voor de overheidspensioenen komt, dreigen nieuwe acties, onder meer op het spoor. Een week nadat sociale vrede zo goed als bereikt leek, breiden de bonden hun eisenbundel uit.

Roel Wauters

Wie dacht dat de sociale vrede definitief bereikt is, heeft het mis. Nadat de regering de Groep van Tien alle ruimte heeft gegeven voor loonoverleg in de privésector, roeren de ambtenaren zich. Bij de actiedagen in november en december toonde het overheidspersoneel zich zeer aanwezig. Tot hiertoe bleef hun protest wat onder de radar, maar nu voelen de bonden hun moment gekomen om door te duwen.

Vandaag plannen de vakbonden een manifestatie aan het kabinet van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Ze eisen evenveel inspraak als de bonden hebben gekregen in de privésector. "Het overleg loopt voor geen meter. De federale regering heeft uitvoerig beloofd dat het sociale overleg alle ruimte zal krijgen, maar daar merken we helemaal niets van", zegt Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare Diensten.

De publieke sector staat voor grote besparingen. De federale overheid alleen al moet het tegen het einde van de legislatuur met 10 procent minder ambtenaren doen. Ook vrezen ze dat de dagelijkse werking en investeringen in het gedrang komen.

Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare Diensten Beeld rv
Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare DienstenBeeld rv

Hervormingen

Daarnaast staan de pensioenen onder druk. Zo heeft de regering beslist dat de zogenaamde 'diplomabonificatie' wordt afgevoerd. De studiejaren, tot maximaal vier jaar, tellen momenteel mee voor de opbouw van de anciënniteit bij de pensioenberekening. Ook ligt de hervorming van loopbaanonderbreking hen zwaar op de maag. Die zal gelijkgesteld worden met de privésector.

Op het kabinet van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) valt te horen dat ze wel degelijk openstaan voor overleg. Gisteren bespraken de topministers al een eerste keer de 'diplomabonificatie'. Een oplossing kwam er nog niet uit de bus, wel is duidelijk geworden dat de regering het ook in een ruimer kader zal bekijken.

Normaal gezien stond er nu vrijdag een vergadering tussen regering en bonden op het programma. Die is met een week verschoven naar volgende donderdag. "We zijn niet ingelicht. Duidelijk een teken hoe ernstig ze ons nemen", zegt Chris Reniers van de socialistische vakbond ACOD.

Bij minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) zijn ze naar eigen zeggen volop bezig met het uitwerken van de teksten voor de hervorming van het ambtenarenapparaat. "Maar het regeerakkoord is wat het is", klinkt het bij zijn woordvoerder. "We zullen de vakbonden wel degelijk betrekken bij de besluitvorming. Maar enkel wanneer het moment daar is. We laten onze agenda niet door hen bepalen."

Eerst overleg

De vage beloftes zijn voorlopig onvoldoende voor de bonden. Komt er geen duidelijk engagement, dan zal dat doorslaggevend zijn in de evaluatie die ze begin februari opmaken. Ook al komt de Groep van Tien met een akkoord voor de privésector. Michel Meyer, voorzitter van CGSP, de Franstalige vleugel van het ACOD, sluit nieuwe stakingen niet uit. "Dus ook in het onderwijs of bij het spoor."

Dat die acties er ook effectief komen, is nog maar de vraag. Er zijn er in geen geval al gepland. Voorlopig geven alle bonden, ook de CGSP, de voorrang aan het overleg.

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234