Dinsdag 13/04/2021

NATIONALE BETOGING

Vakbonden verwachten veel volk, politie verwacht veel verkeershinder

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De vakbonden verwachten komende woensdag tijdens hun nationale betoging tegen het regeringsbeleid "veel volk", maar wagen zich niet aan voorspellingen met aantallen. Er zijn geen signalen dat bedrijven platgelegd zullen worden. "Dat is ook niet de bedoeling", klinkt het bij ACV.

De betoging vertrekt om 11.30 uur aan het Brusselse Noordstation en trekt dwars door het stadscentrum naar het Zuidstation. De aankomst daar is gepland rond 13.00 uur. Wellicht zullen veel betogers met de trein komen. De NMBS heeft maatregelen genomen om dat zo vlot mogelijk te laten verlopen.

De drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB krijgen steun van de burgerbeweging Hart Boven Hard, die oproept om "het sociaal verzet een hart onder de riem te steken" door tegen 11.30 uur met een opvallend hoofddeksel naar het Centraal Station af te zakken.

Kruimels
Met de betoging verzetten de bonden zich tegen het voor hen "onverteerbare" regeerakkoord dat vorig jaar werd afgesloten. "Voor de werknemers en de gerechtigden op sociale uitkeringen blijven er na 1 jaar regeringsbeleid alleen maar kruimels over", klinkt het in een gemeenschappelijk pamflet.

De bonden eisen onder meer het herstel van de koopkracht, een verschuiving van belastingen met een rechtvaardige bijdrage van grote vermogens en kapitaalinkomens, en banenplannen met extra inspanningen om kwetsbare groepen aan het werk te krijgen.

Verkeershinder in de hoofdstad
De lokale politie Brussel Hoofdstad Elsene verwacht zeer zware verkeershinder in de hele Brusselse binnenstad en de kleine ring, en verzoekt nadrukkelijk om Brussel met de auto zoveel mogelijk te mijden.

Het parcours loopt van het Noordstation over de kleine Brussels ring (Rogier/Kuidtuin) via de Pachecolaan, Berlaimontlaan, Keizerslaan, Cellebroersstraat en de Lemonnierlaan naar het Zuidstation. Het vertrek van de betoging is voorzien omstreeks 11u/11u30, de aankomst omstreeks 15u.

Het hele parcours zal verkeers- en parkeervrij gemaakt worden. Ook de middenberm van de Zuidlaan/Poincarélaan zal parkeervrij gemaakt worden.

"Voor uw noodzakelijke verplaatsingen naar en binnen Brussel vragen wij u om de voorkeur te geven aan het openbaar vervoer, maar hou er rekening mee dat ook daar grote hinder kan zijn", aldus de lokale politie.

Hinder op openbaar vervoer
De Lijn raadt haar reizigers aan om indien mogelijk een alternatief te zoeken. Woensdagochtend vanaf 06.00 uur geeft De Lijn op www.delijn.be actuele overzichten over de gevolgen voor de dienstverlening. Hoeveel en waar er hinder zal zijn, kan De Lijn pas de ochtend zelf inschatten.

De buslijnen van De Lijn die woensdag het centrum van Brussel bedienen, zullen tijdelijk een omleiding volgen of ingekort worden. De betogers verplaatsen zich door Brussel van het Noordstation naar het Zuidstation. Hierdoor kan busstation Brussel Noord van 09.00 tot 13.00 uur niet bediend worden. Daarnaast rijden er van 13.00 tot 17.00 uur geen bussen naar Brussel Zuid.

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht woensdag sterk verstoord bus-, tram- en metroverkeer. MIVB-medewerkers zullen aan de betoging deelnemen, en de vervoermaatschappij raadt haar reizigers dan ook aan om indien mogelijk alternatieven te voorzien voor hun verplaatsingen. Ook de MIVB zal vanaf 06.00 uur 's ochtends trachten de reizigers zo goed mogelijk te informeren over de hinder. Tijdens de vorige nationale betoging, op 6 november 2014, bleek het MIVB-net uiteindelijk slechts gedeeltelijk verstoord.

De Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC zal reizigers via haar website informeren. Bij TEC Charleroi en TEC Luik-Verviers wordt alleszins "zwaar verstoorde" dienstverlening verwacht. Bij TEC Waals-Brabant zou het net slechts gedeeltelijk verstoord zijn.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234