Donderdag 02/12/2021

Update

Vakbonden uiten kritiek op Vlaamse begroting

Minister-president Kris Peeters (CD&V). Beeld BELGA
Minister-president Kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA

De drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB zijn niet te spreken over de extra besparingen op het overheidsapparaat die de Vlaamse regering in haar begroting voor volgend jaar plant. "Het is onaanvaardbaar om opnieuw lineair te schaven aan de werkingsmiddelen en aan de personeelsmiddelen van de agentschappen en departementen. Het wordt overigens hoog tijd dat men stilstaat bij de sluipende en dure privatisering die aan de gang is", luidt het in een gezamenlijke mededeling.

De vakbonden betreuren ook dat minister-president Kris Peeters in zijn septemberverklaring "tal van nieuwe steunmaatregelen voor ondernemingen" aankondigde, "zonder enige tegenprestatie te vragen inzake werk, kansen voor kansengroepen, zorg voor milieu en klimaat". Dat de Vlaamser regering het Vlaams Parlement een aantal opties voorlegt rond onderwijs en sociale voorzieningen draagt wel de goedkeuring van de vakbonden weg.

Overleg
Peeters gaat er intussen van uit "dat geen enkele overheidsvakbond het overleg over de besparingen zal weigeren". Zo zei hij in het Canvasprogramma Terzake. "Het aantal Vlaamse ambtenaren terugdringen wordt moeilijk", verklaarde Kris Peeters. "In een bus moet nog steeds een chauffeur zitten en voor een klas moet een leraar staan. Er zal dus moeten worden onderhandeld over andere maatregelen."

De vakbonden hadden verwacht dat een dergelijk overleg al eerder zou hebben plaatsgevonden. "We hadden gedacht dat er het afgelopen weekend al zou worden gepraat, maar dat is niet gebeurd", zei Jan Van Wezemael van ACOD. Volgens hem is een inlevering van koopkracht alvast onbespreekbaar, hoewel de bonden het overleg voorlopig niet weigeren. "Het zou onverstandig zijn om nu al een definitieve positie in te nemen", bevestigde ook Christoph Vandenbulcke van ACV.

Unizo: "Realistische keuzes"
Ondernemersorganisatie Unizo is wel tevreden en vindt dat de Vlaamse regering "realistische keuzes" heeft gemaakt. "Vooral met de keuze voor een begroting in evenwicht zonder bijkomende lasten op ondernemend Vlaanderen levert de Vlaamse regering een belangrijke voorwaarde voor relance", luidt het. Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen noemt dat positief, al mist het toch een "coherent ondernemersbeleid".

Besparingen in eigen huis
Unizo noemt het "moedig" dat de overheid vooral in eigen huis besparingen zoekt. Ook het behoud van de investeringskredieten voor logistieke infrastructuur en innovatie juichen de ondernemers toe. "Zo blijft het pad naar 3 procent voor innovatie behouden", klinkt het. Maar Unizo merkt ook op wat niet in de septemberverklaring was opgenomen, zoals de beloofde concrete afbakening van winkelgebieden en een investeringsfonds voor kernversterking. Topman Karel Van Eetvelt hoopt dan ook dat alsnog concrete engagementen kunnen genomen worden.

Evenwicht zonder extra lasten
Het NSZ tot slot reageert eveneens tevreden op het evenwicht zonder extra lasten en de extra inspanningen op vlak van kinderopvang. Over "het ontbreken van maatregelen om het ondernemersklimaat in Vlaanderen te verstevigen" zijn de zelfstandigen dan weer minder te spreken.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Beeld PHOTO_NEWS
Unizo-topman Karel Van Eetvelt.Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234