Woensdag 23/06/2021

Vakbonden starten met acties in gevangenissen: "We verwachten een reactie van minister Geens"

Een cipier met op de achtergrond de gevangenis van Leuven. Beeld photo_news
Een cipier met op de achtergrond de gevangenis van Leuven.Beeld photo_news

In alle Belgische gevangenissen starten de vakbonden vanaf vandaag met een reeks acties om het personeelstekort aan te klagen. In eerste instantie zal het personeel twee uur per dag minder werken, maar vrijdag volgt er mogelijk een 24 urenstaking.

De vakbonden roepen het personeel op om vandaag twee uur minder te werken. Afhankelijk van de regeling in de gevangenis zal er ofwel twee uur later gestart ofwel twee uur vroeger gestopt worden. Dat systeem zal tot en met donderdag worden voortgezet. De aangekondigde acties worden, volgens de eerste gegevens van de vakbonden, behoorlijk goed opgevolgd. "We hopen dat dit minister van Justitie Koen Geens tot beweging zal aanzetten", klinkt het bij het vakbondsfront.

Op vrijdag 2 februari volgt dan een 24 urenstaking, die in de praktijk wellicht van donderdagavond 22.00 uur tot zaterdagmorgen 6.00 uur zal plaatsvinden. Normaal gezien zal er voor die datum wel nog een overleg plaatsvinden tussen minister Geens en de vakbonden. Bij het uitblijven van een akkoord kunnen dezelfde acties een week later nog eens worden overgedaan. Bovendien volgt er vanaf maandag 19 februari mogelijk een "verscherping". Ook dan zal het personeel minder lang werken, maar dan worden de shifts al met drie uur ingekort. Op het einde van de week zou dan een 48-urenstaking kunnen plaatsvinden. De actiekalender geldt voor alle gevangenissen in het hele land.

(lees verder onder de foto)

In de gevangenis van Brugge slapen twintig gedetineerden op matrassen op de grond.
In de gevangenis van Brugge slapen twintig gedetineerden op matrassen op de grond. "Dat terwijl er vijftig cellen leegstaan die door personeelsgebrek niet kunnen worden geopend", zegt ACV-secretaris Filip Dudal.Beeld belga

Breed ongenoegen

De reden van de acties is het breed ongenoegen bij het gevangenispersoneel, als gevolg van "het gebrekkig aanwervingsbeleid door minister van Justitie Geens, de chronische onderbezetting bij het personeel, de overbevolking in de gevangenissen en het mislopen van bevorderingen en mutaties", klinkt het bij de socialistische vakbond ACOD. Ook ACV onderschrijft die analyse. "Ter illustratie: in de gevangenis van Brugge slapen twintig gedetineerden op matrassen op de grond. Dat terwijl er vijftig cellen leegstaan die door personeelsgebrek niet kunnen worden geopend", zegt ACV-secretaris Filip Dudal.

De bonden vinden dat minister Geens de beloftes niet nakomt die in mei 2016 werden gemaakt na de vorige grote stakingsactie in de gevangenissen. Toen werd beloofd om het personeelskader op te vullen tot 7.075 voltijds equivalenten (FTE's). Maar ACV en ACOD stellen dat die aanwervingen veel te traag verlopen, zeker wanneer er rekening wordt gehouden met de zowat 370 voltijdsen die jaarlijks uitstromen. "Er zit wel beweging in het dossier, maar die 7.075 FTE's invullen blijkt moeilijk te zijn. Voor ons is dat een breekpunt", aldus Dudal. "Ik denk dat ze de situatie onderschatten. We moeten oppassen dat we niet opnieuw in de situatie van 2016 komen, toen de toestand niet meer beheersbaar was."

De vakbonden benadrukken ook dat het voorlopig nog maar om "waarschuwingsacties" gaat: de nadruk ligt op de 24 urenstaking van vrijdag. Al kan die staking nog worden afgewend als er een akkoord wordt bereikt met minister van Justitie Koen Geens. "Hopelijk neemt de minister dit signaal ter harte. We verwachten een uitnodiging voor overleg", zegt Filip Dudal van ACV. "We hopen dat de minister hierdoor tot beweging wordt aangezet. Maar het blijft afwachten of hij wel zal reageren", klinkt het ook bij ACOD'er Gino Hoppe.

Cijfers

Op het kabinet van minister Geens wordt benadrukt dat er wel degelijk werk wordt gemaakt van de beloofde aanwervingen. Zo waren er volgens de cijfers van het kabinet eind 2017 al 581 cipiers aangeworven, terwijl er 386 beloofd werden.
"Het is echter door het relatief hoge aantal personeelsleden die op pensioen gaan, op pensioen gestuurd worden wegens medische redenen, ontslag nemen, met mobiliteit naar een ander departement gaan, ... dat het aantal van 7.075 FTE's niet gehaald werd tegen midden 2017", klinkt het.

Het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen beklemtoont dat alle gevangenissen zijn voorbereid op de acties. "Elke lokale directeur heeft overleg gepleegd met de politiediensten", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver. "Iedereen zal zijn eigen situatie bekijken en zal nagaan of het nodig is om agenten ter versterking op te roepen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234