Donderdag 06/05/2021

NieuwsCoronavirus

Vakbonden ontevreden over thuiswerkvergoeding voor federale ambtenaren: ‘Bedrag is veel te laag’

null Beeld Pexels
Beeld Pexels

De vakbonden van het Federaal Openbaar Ambt zijn er niet over te spreken dat de federale regering de thuiswerkvergoeding van de ambtenaren optrekt ‘zonder overleg met de vakbonden’. Het is ‘een kaakslag voor de sociale dialoog’, klinkt het in een mededeling.

De federale regering besliste vorige week dat de thuiswerkvergoeding voor ambtenaren verdubbeld wordt van 20 euro tot 40 euro per maand.

Volgens de vakbonden is dat bedrag te laag. Het volstaat niet om de tot nu toe gemaakte kosten te dekken, klinkt het. Het bedrag wordt pas gestort vanaf 1 januari 2021, terwijl 85 procent van het personeel sinds maart 2020 al thuis werkt, sommigen zelfs vijf dagen per week. Bovendien is er niets voorzien voor wie niet kan thuiswerken.

Het vakbondsfront wijst erop dat de kwestie eerder dit jaar al besproken is in een werkgroep met vertegenwoordigers van de vakbonden, de administratie en het kabinet minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter en is daar een andere conclusie getrokken. “Het kabinet moest enkel nog een voorstel met cijfers doorsturen naar de vakbonden en dan kon dit dossier gesloten worden”, stellen de bonden in de mededeling.

‘Misbruik van vertrouwen’

Ze zijn er niet over te spreken dat de regering een bedrag vastlegt zonder overleg met de vakbonden en zonder rekening te houden met de consensus die was bereikt in de werkgroep. “Dat noemen wij misbruik van vertrouwen”, aldus de bonden.

In gemeenschappelijk front vragen de bonden dat minister De Sutter op een volgende vergadering van het comité B “zelf komt uitleggen waarom ze de sociale dialoog, die ze naar eigen zeggen zo belangrijk vindt, niet gerespecteerd heeft”.

De vakbonden zeggen voorts dat ze niet langer zullen deelnemen aan de werkgroepen “aangezien er zo weinig rekening gehouden wordt” met wat er daar besproken wordt.

In een reactie laat minister Petra De Sutter weten dat ze “de hand blijft uitreiken naar de vakbonden”. Ze benadrukt dat het overleg over de telewerkvergoeding nog loopt en diverse luiken omvat. “Door de ministerraad is alvast 2,5 miljoen euro vrijgemaakt voor telewerkbegeleiding en 500.000 euro voor werkpostaanpassing voor telewerkende ambtenaren met een handicap. Een bedrag van 8 miljoen euro is principieel vrijgemaakt voor een verdubbeling van de telewerkpremie in tijden van Covid-19 en wordt volgende week op de ministerraad besproken, waarna syndicale onderhandeling volgen.” Die onderhandelingen kunnen pas starten na de beslissing van de ministerraad.

Tot slot stelt De Sutter nog dat er gesprekken zijn opgestart over een structurele telewerkvergoeding. Die zal ingevoerd worden na de coronapandemie, wanneer telewerken geen verplichting meer is. In haar beleidsnota gaf de minister aan open te staan voor twee dagen telewerk per week, als het werk dit toelaat. Daar tegenover zou een correcte telewerkvergoeding komen te staan die de extra kosten dekt, benadrukt ze.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234