Zaterdag 21/09/2019

Vakbonden ongerust: "Scholen zijn niet klaar voor inclusief onderwijs"

Recent onderzoek wees uit dat downkinderen beter af zijn in een 'gewone' klas dan in het buitengewoon onderwijs. Beeld THINKSTOCK

De onderwijsvakbonden trekken aan de alarmbel. Ze vragen dat het het M-decreet, het decreet dat ervoor moet zorgen dat meer leerlingen met een lichte mentale beperking gewoon onderwijs kunnen volgen, wordt uitgesteld. De doelstelling van het decreet is misschien nobel, maar het onderwijs is er onvoldoende voor uitgerust. Dat zeggen de onderwijsbonden (COC, COV, ACOD Onderwijs en VSOA Onderwijs) in een gezamenlijk persbericht.

Morgen keurt het Vlaams Parlement wellicht het decreet over de maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften goed. Dat decreet, ook het M-decreet genoemd, wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van inclusief onderwijs en moet ervoor zorgen dat meer leerlingen met een lichte mentale beperking of een leerstoornis zoals dyslexie voortaan standaard het gewone onderwijs kunnen volgen.

Onredelijke inspanningen
Enkel wanneer een school onredelijke inspanningen moet doen, kan een leerling doorverwezen worden naar het buitengewoon onderwijs. Concreet zullen duizenden leerlingen die nu vaak in het buitengewoon onderwijs belanden toch het gewone onderwijs kunnen volgen.

Volgens de onderwijsvakbonden bestaat er bij het onderwijspersoneel "grote ongerustheid" over de invoering van het decreet. De Vlaamse parlementsleden hebben volgens de bonden de afgelopen dagen zelfs meer dan 10.000 brieven gekregen van ongeruste personeelsleden.

De onderwijsvakbonden vrezen vooral dat het personeel onvoldoende ondersteund en omkaderd is en dat er onvoldoende financiële middelen zijn voorzien, bijvoorbeeld voor de aanpassing van schoolinfrastructuur.

Ambitie te groot
"Inclusief onderwijs wil leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften op voet van gelijkheid met anderen laten participeren aan het school- en klasgebeuren. Op zich kan dat een nobele doelstelling zijn, maar dan moet het onderwijs daarvoor ook uitgerust zijn, op alle vlakken. Hoewel de inzet van het onderwijspersoneel heel groot is, is het vandaag onmogelijk de ambities van het zogenaamde M-decreet waar te maken", luidt het in een gezamenlijke mededeling.

"Als het Vlaams Parlement instemt met dit decreet, legt het verplichtingen op aan de scholen maar komt het zijn eigen verplichtingen niet na", besluiten de bonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234