Woensdag 19/02/2020

Vakbonden: "ING is een bedrijf dat winst maakt, dit is schandalig"

Volgens een vakbondsbron zou premier Charles Michel de vakbondsvertegenwoordigers deze namiddag ontmoeten.Beeld Photo News

"Een catastrofe voor de tewerkstelling en een schandalige aanpak voor een bedrijf dat winst maakt." Zo luidde vanochtend de eerste reactie van Herman Vanderhaegen van de christelijke bediendebond LBC, na de aankondiging van een massaal banenverlies bij ING. Ook minister van Werk Kris Peeters noemt de ontslagen "verschrikkelijk voor de mensen die hun job bedreigd zien en voor de jobcreatie".

"De laatste vijf jaar heeft ING 7 miljard uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vandaag betaalt het personeel de factuur. Dat is onaanvaardbaar", aldus Vanderhaegen. Ook hij had het over circa 3.150 banen die zouden moeten verdwijnen in België. Ongeveer de helft van de kantoren van ING en Record Bank zou op de schop gaan.

ING Group stelde eerder dat de herstructurering in België gevolgen kan hebben voor tot 3.500 voltijdse equivalenten.

Slag in het gezicht
"Dit is een regelrechte slag in het gezicht van het personeel dat zich dagelijks inzet voor het winstgevende bedrijf dat ING is." Zo reageert Maarten Dedeyne, nationaal verantwoordelijke voor de liberale vakbond ACLVB, op de aangekondigde herstructurering bij ING. "De afgelopen jaren heeft ACLVB zich steeds bereid getoond om mee na te denken over een personeelsbeleid dat de continuïteit van de bank moest ondersteunen. Daarbij heeft het personeel van ING reeds in het verleden loonmatiging en afvloeiingen geaccepteerd", klinkt het.

ACLVB zal zich op 4 oktober beraden over de standpunten die zij in dit dossier zal innemen.

Ongezien
"Ik ben al 25 jaar syndicaal actief in de financiële sector en dit is voor mij ongezien", stelde Pia Desmet van de socialistische bediendebond BBTK.

"We hadden wel een zware aankondiging verwacht, maar tot vanochtend hoopte ik dat het toch niet zo'n vaart zou lopen", aldus nog de vakbondsvrouw. De directie legt de link met de digitalisering en de toestand op de financiële markten, "maar voor ons is dit duidelijk een kostenbesparing", voegt ze nog toe.

Bij de socialistische bediendebond wijst men op het gebrek aan sociaal overleg. "Onaanvaardbaar", zegt Pierre Merveille (SETCa) daarover. "We gaan ons in gemeenschappelijk vakbondsfront beraden over acties.

Ondernemingsraden
Dinsdag, woensdag en donderdag zijn er ondernemingsraden gepland, voor de opstart van de informatie- en consultatiefase die voorzien is in de wet-Renault.

Volgens een vakbondsbron zou premier Charles Michel de vakbondsvertegenwoordigers deze namiddag ontmoeten.

Kris Peeters: "Verschrikkelijk"

Op Radio 1 zei Kris Peeters vanochtend dat hij na de ondernemingsraad contact heeft met de directie. De minister van Werk sluit niet uit dat er nog herstructureringen komen bij andere banken en heeft aan de sectorfederatie Febelfin gevraagd solidariteit te tonen en de oprichting te onderzoeken van een fonds dat het ontslagen personeel moet heroriënteren.

Volgens Peeters is de herstructurering te verklaren door het digitaal bankieren, de lage rente en nieuw banktechnieken. Daarom sluit hij niet dan nog andere banken zullen volgen en is het belangrijk dat de sector reageert en een fonds opricht om de mensen die hun job verliezen te heroriënteren. "We hebben de banken in het verleden geholpen met miljarden. Het is nu aan de banken om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de herscholing van het personeel", vindt de minister van Werk.

Peeters wil er alles aan doen om het aantal ontslagen zoveel mogelijk te beperken en de mensen zo snel mogelijk aan een nieuwe job te helpen. Van de directie van ING wil hij weten hoe ze het sociaal overleg zal organiseren in het kader van de wet-Renault. De wetgeving rond brugpensioen is ook voor banken van toepassing, maar voor de minister is het nog te vroeg om daarover te praten. Er is alvast geen specifieke verlaging van de leeftijd voorzien, voegde hij er nog aan toe.

Minister van Werk Kris Peeters voorspelt nog meer ontslagen bij andere banken.Beeld BELGA

Bourgeois: "Sociaal drama"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois omschrijft de herstructurering bij ING als een "sociaal drama van een uiterst grote omvang" met zeer veel ontslagen. Maar hij wijst erop dat minister van Werk Philippe Muyters reeds overleg heeft gehad met de VDAB en Febelfin over de heroriëntering van de ontslagen werknemers.

Er werden theoretische profielen uitgewerkt, die nu in de praktijk moeten gebracht, zei hij vandaag op Radio 1. Geert Bourgeois wijst erop dat de problemen in de banksector een gevolg zijn van een aantal oorzaken waar de Vlaamse regering geen vat op heeft. Hij verwijst onder meer naar grote internetspelers die in het bankieren actief worden, de digitalisering van bankieren en de lage rente.

Geert Bourgeois spreekt van een sociaal drama.Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234