Dinsdag 16/08/2022

Vakbonden: "Gemeenschapsdienst voor werklozen is dwangarbeid"

ACV-voorzitter Marc Leemans. Beeld PHOTO_NEWS
ACV-voorzitter Marc Leemans.Beeld PHOTO_NEWS

De drie vakbonden, ABVV, ACV en ACLVB bundelen de krachten voor een grootschalig gemeenschappelijk actieplan tegen het regeerakkoord van Michel I, dat volgens hen "vol blinde besparingen" staat. Het plan voor gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen wordt omschreven als "dwangarbeid". Naast de algemene nationale staking op 15 december komen er ook 'maandagstakingen', al vanaf november.

Redactie

"Als verdedigers van de werknemers en de mensen aangewezen op een uitkering, én als middenveldorganisaties, hebben de vakbonden de morele plicht dit akkoord naar de vuilbak te verwijzen", luidt het op de website van ABVV.

"Mensen beginnen hun leven met besparingen en eindigen hun leven met besparingen", verduidelijkte een misnoegde ABVV-topman Rudy De Leeuw deze namiddag bij een persconferentie.

De koopkracht wordt onder meer aangetast door de geplande indexsprong. "Er was al een light indexsprong door het rommelen aan de indexkorf, maar deze kan tellen. Het geld blijft bovendien in de zakken van de werkgevers, zonder enige garantie op extra jobs", zei Jan Vercamst van ACLVB. Hij wees erop dat samen met de lagere sociale bijdragen de werkgevers zo 3,1 miljard euro cadeau krijgen. "Daartegenover staat enkel de doorkijktaks, maar die kan de vergelijking met een doorkijkblouse doorstaan: verleidelijk maar niets om het lijf."

"Dit regeerakkoord is doof voor werknemers en iedereen die een sociale uitkering krijgt. Het is gul voor werkgevers en vermogenden", klinkt het bij de liberale vakbond ACLVB.

Tax shift

De voorzitters van de drie vakbonden zijn van oordeel dat het regeerakkoord vol blinde besparingen staat "die onze sociale zekerheid droogleggen, de openbare diensten lamleggen, onze koopkracht vernietigen en bovendien ook nog eens jobs kosten".

"Dat begint met de schoolverlater en de inschakelingsuitkeringen, gaat verder via de werknemers en de indexsprong en loonmatigingen om te eindigen bij onze bruggepensioneerden en gepensioneerden", klinkt het.

De bonden betreuren dat de lagere sociale bijdragen niet gecompenseerd zijn met een 'tax shift'. De factuur wordt volgens de vakbonden uitsluitend bij de loontrekkenden en uitkeringstrekkers gelegd. Ook een accijnsverhoging op diesel treft de werkende mensen. Volgens Marc Leemans (ACV) is de verhoging van de belastingforfait enkel een compensatie hiervoor.

De "slimme correctie" op de index waar de regering mee uitpakt voor de laagste lonen, doet hij af als een leugen. "De sociale correcties betalen de mensen zelf. De middelen komen immers uit de enveloppe welvaartsvastheid. Ze hadden die correctie moeten krijgen bovenop de index, maar krijgen nu slechts de helft."

Dwangarbeid

De ACV-voorzitter vraagt zich ook af "welke horror" er nog verstopt zit in de afspraken die rond de begroting zijn gemaakt. "Wij vragen: show us the money!". Hij verwees naar een bijkomende inlevering van 7 procent voor tijdelijk werklozen door een andere berekening van de uitkering; en naar het wegvallen van de aanvullende uitkering voor halftijds werklozen. "Het gaat hier om meer dan 50.000 mensen, vier op vijf is vrouw, veelal uit slecht betaalde sectoren als schoonmaak of distributie."

De onbezoldigde gemeenschapsdienst werd afgedaan als een pesterij voor steuntrekkers. "Binnen de Internationale Arbeidsorganisatie noemt men dit dwangarbeid", zei Leemans. De hervorming van de wachtuitkering dreigt jongeren, vooral in Brussel waar velen niet voortstuderen, in de armoede te duwen.

De Belgische sociale zekerheid dreigt volgens de ACV-voorzitter te ontaarden in een systeem van sociale bijstand. "Courante risico's worden niet meer gedekt. De achterliggende idee is 'eigen schuld, dikke bult'. Snoeien om te bloeien, was het maar waar! De besparingen gaan het sociaal herstel doodknijpen." Leemans verwijst naar het feit dat ook in het regeerakkoord rekening werd gehouden met 400 miljoen euro minder inkomsten door de lagere koopkracht.

Op de vraag of de vakbonden bereid zijn om nog met de regering aan tafel te zitten, bleef men erg voorzichtig. "Enkel als de speerpunten bespreekbaar zijn en aangepast kunnen worden, dan nemen we die uitnodiging met beide handen aan. Als het gewoon een formalistisch nummertje is, dan niet", aldus Leemans. Hij sprak over "een duidelijke boodschap aan de regering". Men merkte nog op dat de bonden nog altijd geen formele uitnodiging hebben ontvangen.

Eerste acties al vanaf november

Het gemeenschappelijke vakbondsfront kondigde een grootschalig actieplan aan. Dat begint al op 6 november met een grote manifestatie in Brussel. Daarna volgen er drie verschillende stakingsacties in de provincies:

24 november: stakingsacties in de provincies Luik, Luxemburg, Limburg en Antwerpen

1 december: stakingsacties in de provincies Namen, Henegouwen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen

8 december: stakingsacties in de provincies Vlaams-Brabant, Waals Brabant en Brussel

Het slotakkoord is een algemene, nationale staking op 15 december.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234