Donderdag 07/07/2022

Stakende cipiers

Vakbonden erkennen acties cipiers Sint-Gillis niet meer vanaf woensdag

Stakende cipiers aan de gevangenis van Sint-Gillis. Beeld REUTERS
Stakende cipiers aan de gevangenis van Sint-Gillis.Beeld REUTERS

Omdat de Nederlandstalige vakbonden en de Franstalige liberale vakbond SLFP vandaag het protocol voor het gevangeniswezen hebben ondertekend, zullen de bonden vanaf woensdag 1 juni geen enkele staking in de gevangenis van Sint-Gillis meer erkennen, zeggen ACOD en ACV vanavond. De geplande actiedag van morgen, dinsdag, kan er na vijf weken staking echter nog wel bij.

Er wordt nu al vijf weken gestaakt in de Brusselse en Waalse gevangenissen, en dus ook in die van Sint-Gillis. Maar deze gevangenis valt onder de bevoegdheid van directie Noord. Filip Dudal van ACV-Openbare Diensten en Gino Hoppe van ACOD benadrukken dat ze hierdoor de staking vanaf 1 juni, een dag na de actiedag van de openbare diensten morgen, niet meer zullen erkennen.

"Wij hebben het protocol met de minister van Justitie ondertekend. Dit is dus ook van toepassing op Sint-Gillis. Wij gaan dus geen acties meer steunen, wat erop neerkomt dat de stakers geen stakingsvergoeding meer zullen krijgen", zegt Hoppe.

Maandag werd er voor een tweede maal gestemd over het voorstel van Koen Geens, nadat de eerste stemming donderdag door zowel ACV als ACOD niet erkend werd, door de zeer magere stemopkomst. Maar maandag liep de situatie uit de hand. Enkele ACV-vakbondsmensen werden belaagd en de stembus werd zelfs vernield. "Wat vandaag gebeurd is, kan ik niet tolereren. Zo werkt het niet", waarschuwt Hoppe.

Zijn collega van de christelijke vakbond Filip Dudal was een van de ACV'ers die aan de gevangenispoort van Sint-Gillis agressief bejegend werd. Hij bevestigt dat de staking vanaf woensdag niet meer erkend zal worden. "Het is tijd voor redelijkheid", zegt Dudal, die verwacht dat minister Geens onmiddellijk met de aanwerving van de 386 beloofde cipiers zal beginnen. "Wij staan met onze rug tegen de muur, het personeelstekort is veel groter aan Nederlandstalige kant."

Dudal betreurt het wel dat zijn Franstalige collega's van CSC en CGSP het protocol hebben verworpen. "Ik voel me er niet goed bij. Maar de Nederlandstalige bonden hebben onderhandeld, de Franstaligen hebben een loopgravenoorlog gevoerd. Ik hoop dat de breuk kan gelijmd worden", besluit Dudal.

De minister zegt dat hij een "heel genereus" aanbod heeft gedaan aan de sociale partners tijdens het sociaal overleg dat "intens maar professioneel werd gevoerd", maar dat daar ooit een einde aan komt. Geens verwacht dat ook CSC en CGSP het protocol binnen "enkele dagen of maanden" zullen ondertekenen.

De minister kondigde aan dat hij, nu het akkoord getekend is door deze vier vakbonden, de voorstellen in het akkoord in alle Belgische gevangenissen zal beginnen uitwerken. "Ik ga het protocol nu uitvoeren door de rekrutering te versnellen en de aanpak van de infrastructurele verachtering en de overbevolking verderzetten."

In de gevangenis van Vorst werd het wegstemmen van het protocolakkoord op gejuich en applaus onthaald. Beeld BELGA
In de gevangenis van Vorst werd het wegstemmen van het protocolakkoord op gejuich en applaus onthaald.Beeld BELGA

Maaltijden

Om de levensomstandigheden van de gedetineerden na vijf weken staking enigszins te verzachten, zal een cateringbedrijf worden ingezet in verschillende gevangenissen om aan de gevangenen drie maaltijden per dag aan te bieden en kuiswerken uit te voeren, aldus minister Geens. Waar ze worden ingezet, wordt dag per dag bekeken en moet aangevraagd worden door de gevangenisdirecteurs, geeft zijn woordvoerster nog mee.

De cipiers van de gevangenissen van Hoei en Marneffe hebben deze namiddag met overgrote meerderheid "neen" gezegd tegen de voorstellen die minister van Justitie Koen Geens vorige week heeft voorgelegd aan de vakbonden.

In totaal verwierp 92,5 procent van het personeel van Hoei en Marneffe de voorstellen. Eerder hadden ook al de cipiers in Vorst, Dinant, Andenne, Namen, Marche-en-Famenne, Doornik, Leuze en Jamioulx het protocolakkoord verworpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234