Zaterdag 19/10/2019

Vakbonden en ministers ondertekenen nieuwe cao onderwijs

BRUSSEL l Op de socialistische ACOD na ondertekenden alle onderwijsvakbonden de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. De ACOD struikelt over de bredere functiebeschrijvingen van de personeelsleden.

Door Marjan Justaert

Andere blikvangers zijn de verhoging van het vakantiegeld en de directeurslonen, en de invoering van een bemiddelaar.

De onderhandelingen over cao VIII voor het leerplichtonderwijs hebben meer dan een schooljaar geduurd. Het eisenpakket van de vakorganisaties was dan ook niet min. Bovendien werden voor het eerst ook het gemeenschapsonderwijs en de onderwijskoepels betrokken.

"Dat alles maakte de oefening er niet makkelijker op, maar zorgde wel voor een breed draagvlak", zei Vlaams onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) gisteren. Minister-president Yves Leterme (CD&V) wees op de "historische dimensie" van de cao, die alleen door de geldingsduur uniek is: voor de eerste keer is het een cao die langer dan twee jaar geldt.

Behalve de ACOD verklaarden alle vakbonden - COC, COV en VSOA - zich akkoord met de tekst, op voorwaarde dat hij goed vertaald wordt naar het lokale overleg, "want er heerst zenuwachtigheid op het terrein". De minister beloofde ten laatste binnen twee weken met alle partijen rond de tafel te zitten om de concrete uitvoering van de cao te bespreken, alsook de begroting voor 2007 en de andere hete hangijzers.

Aan de inhoud van cao VIII werd niet meer geraakt sinds het laatste compromis. Het budget evolueert van 46,5 miljoen euro in 2006 tot 265,7 miljoen euro in 2011. Dat geld dient onder meer voor een uitbreiding van de tewerkstelling. In totaal moet de nieuwe cao voor minimum 1.330 extra jobs zorgen, aldus de onderwijsminister.

De langverwachte verhoging van het vakantiegeld tot 92 procent van het bruto maandloon wordt uiterlijk in 2011 doorgevoerd. Directeurs van het basis- en secundair onderwijs krijgen vanaf 1 september dit jaar een gemiddelde salarisverhoging van 7 procent. Voor de directeurs van kleine scholen (minder dan 180 leerlingen, MJ) zit die loonsverhoging er echter niet in. Zij krijgen ter compensatie een vermindering van hun lesopdracht met vier uur per week.

Een volgend punt zijn de duidelijke afspraken over functiebeschrijvingen en evaluatie van de personeelsleden. Vandenbroucke: "Het is niet de bedoeling om de opdracht van het personeel te verzwaren, maar wel om tot een eerlijke verdeling te komen van alle taken in een school." De vakbonden spraken hun bekommernis uit over het risico dat de werkdruk toeneemt. Het ACOD tekende daarom niet.

Het invoeren van een bemiddelingssysteem voor het collectief overleg is een laatste nieuwigheid van de cao. Vakorganisaties, inrichtende machten of hun koepels én de overheid zullen een beroep kunnen doen op bemiddelaars voor eender welk probleem. De vakbonden juichen dat initiatief toe, maar hopen tegelijkertijd dat de regering aandacht blijft hebben voor andere heikele punten, zoals de vervanging van een langdurig afwezige directeur of de situatie van de internaten. "Het bemiddelingssysteem klinkt veelbelovend op voorwaarde dat je toeziet op de uitoefening ervan. Gemotiveerd personeel moet je verdienen, elke dag."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234