Vrijdag 05/03/2021

Onderwijs

Vakbonden en hogescholen eisen meer overheidsgeld

De onderwijsvakbonden gaan langs bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en vragen aan de Vlaamse regering extra geld voor het hoger onderwijs. Beeld BELGA
De onderwijsvakbonden gaan langs bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en vragen aan de Vlaamse regering extra geld voor het hoger onderwijs.Beeld BELGA

Meer geld voor de hogescholen en universiteiten. Zo eenvoudig is de eis van de onderwijsvakbonden, die vandaag op bezoek gaan bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "We hebben veel minder middelen gekregen dan dat we nodig hebben", zegt Pascale De Groote, voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad.

Gedateerde of zelfs afbrokkelende gebouwen, meer zieke werknemers door de toenemende werkdruk en docenten die te veel (doctoraats)studenten moeten begeleiden. Het zijn slechts enkele duidelijk zichtbare gevolgen van wat de onderwijsvakbonden “de onderfinanciering van het hoger onderwijs” noemen. “Die onderfinanciering is structureel en wordt steeds erger”, klinkt het bij de socialistische vakbond ACOD, de liberale VSOA en de Christelijke Onderwijscentrale.

“Terwijl de hogescholen en universiteiten meer studenten opleiden en meer gediplomeerden afleveren, kunnen ze door de niet-indexering van hun middelen en door rechtstreekse besparingen hun personeel, werking en infrastructuur niet meer betalen”, geven zij aan.

In een gemeenschappelijke tekst maken ze duidelijk dat opeenvolgende Vlaamse regeringen 120 miljoen euro minder uitgaven aan de hogescholen en universiteiten dan wettelijk voorzien. “Bovendien bespaarde de huidige regering nog eens 50 miljoen op het budget van 2015. Jaar na jaar tekenen de hogescholen een groei op. De hogescholen tellen nu meer dan 120.000 studenten. Ook de vijf Vlaamse universiteiten zijn de voorbije jaren gegroeid en tellen eveneens (bijna) 120.000 studenten. De middelen hebben die stijging niet gevolgd, wel integendeel.”

Alarmbel

De drie onderwijsbonden, die overigens ook eisen dat de Vlaamse regering nog voor de zomer een omvangrijk investeringsplan voor het basisonderwijs op tafel legt, bezoeken vanmiddag het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Ze zullen er de gemeenschappelijke tekst overhandigen en willen haar vooral meegeven dat de Vlaamse kenniseconomie “ten dode” is opgeschreven zonder goed opgeleide studenten en ervaren wetenschappers. Er moet daarom geld komen voor extra personeel en financiering voor het onderzoek.

Vooral de hogescholen staan centraal in de oproep van de bonden. De hogeschoolvoorzitters hebben de voorbije jaren dan ook al meermaals aan de alarmbel getrokken. In 2016 vond een omvangrijke gecoördineerde protestactie plaats. De hogescholen rekenden dat zij tegenwoordig nog ‘slechts’ 5.000 euro overheidsfinanciering per student ontvangen, waar dat in 2008 nog 6.800 euro was. “Een besparing die toen op tafel lag, is daardoor niet doorgegaan”, zegt Pascale De Groote, voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) en de Antwerpse AP Hogeschool. “We slaan al een hele tijd met de hand op tafel.”

Congres

Volgende week maandag vindt in het Vlaams Parlement een congres plaats van de hogescholen. Zij willen daarbij onder de slogan “Talent voor morgen” hun maatschappelijke meerwaarde kracht bijzetten, maar uit verklaringen van directeurs wordt duidelijk dat zij eveneens extra middelen zullen eisen. “Natuurlijk zal de onderfinanciering daar ook centraal staan”, zegt De Groote. “Het blijft voor ons het belangrijkste punt naar deze en de volgende Vlaamse regering. We hebben veel minder geld gekregen dan dat we op basis van de studentenaantallen nodig hebben.”

Vanaf 1 september 2019 verwelkomen de hogescholen bovendien de HBO5-opleidingen, de vroegere graduaatsopleidingen. “De organisatie daarvan blijkt duurder dan verwacht”, zegt Machteld Verbruggen, voorzitter van het HBO5-platform. “Er gebeurt veel leren op de werkvloer, waardoor personeel meer op de baan zal moeten gaan om studenten te begeleiden.” De Groote treedt haar bij. “We krijgen bovendien geen bijkomende werkings- of investeringsmiddelen. Sommige van die opleidingen komen bijvoorbeeld zonder gebouw naar ons toe, waardoor we zelf moeten beginnen te bouwen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234