Werk
Vakbonden eisen betere bescherming tegen gevaarlijke stoffen op werkvloer
Naar aanleiding van de "Werelddag voor veilig en gezond werk" zijn de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V) langsgegaan met enkele eisen. Ze klagen aan dat op Europees niveau nog maar weinig gebeurt rond veiligheid op de werkvloer en manen Peeters aan het voortouw te nemen.
Volgens de bonden worden nieuwe initiatieven rond veiligheid op het werk tegengehouden door het REFIT-programma. Dat is een in 2013 gestart programma om Europese regelgeving eenvoudiger en goedkoper te maken. "Dat mag echter niet ten koste gaan van bescherming", zegt Kris Van Eyck van ACV. Volgens hem ligt bijvoorbeeld de dringende vernieuwing van een 25 jaar oude Europese richtlijn over kankerverwekkende stoffen stil door het REFIT-programma.
Behalve de vernieuwing van de richtlijn over kankerverwekkende stoffen, eisen de bonden ook maatregelen rond stoffen die gevaarlijk zijn voor de voortplanting. Die zogenaamde reprotoxische stoffen tasten de vruchtbaarheid aan, zijn gevaarlijk voor het ongeboren kind of houden risico's in tijdens de borstvoeding. "Nu worden die stoffen als normale chemische stoffen beschouwd. Wij willen ze laten opnemen in de categorie van kankerverwekkende stoffen, waarvoor strengere regels zijn", legt Van Eyck uit.
Peeters gaf aan dat hij de Beligsche regels hierover "bij hoogdringendheid" zal aanpassen, in overleg met de sociale partners. De minister is ook voorstander van een herziening en verstrenging van de grenswaarden voor kankerverwekkende stoffen op de werkvloer. Dat debat op Europees niveau moet dringend opnieuw geopend worden, vindt hij. "Verschillende van de huidige grenswaarden zijn niet voldoende streng." Peeters zal de problematiek bespreken met de Europese Commissaris voor Werk, zijn partijgenote Marianne Thyssen.