Woensdag 07/12/2022

Staking De Lijn

Vakbonden De Lijn houden morgen 24 urenstaking, vooral hinder verwacht in steden

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Bij de Vlaamse openbaarvoermaatschappij De Lijn vindt morgen een 24 urenstaking plaats. Het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACOD, ACV en ACLVB) protesteert tegen de plannen om de belbuscentrale en het leerlingenvervoer te privatiseren, wat tot minder werkzekerheid zou leiden. De impact voor het tram- en busverkeer in Vlaanderen is nog niet helemaal duidelijk, maar verwacht wordt dat de staking vooral in de steden voelbaar zal zijn.

Redactie en Belga

Een algemeen beeld geven van de hinder op het vervoersnet van De Lijn is momenteel nog niet mogelijk. “Maar de onvrede bij het personeel wordt wel breed gedragen”, zegt vakbondssecretaris Jo Van der Herten (ACV). “Ik verwacht dus zeker hinder in de steden. In de landelijke gebieden, waar er meer lijnen zijn die worden verpacht, zal het wellicht minder gevoeld worden.”

De openbaarvervoermaatschappij maakt een gelijkaardige inschatting. “Als de staking goed opgevolgd wordt, dan zal de hinder wel het grootst zijn op de stadsnetten”, zegt Astrid Hulhoven, woordvoerster van De Lijn.

De openbaarvervoermaatschappij raadt de reizigers aan om op voorhand te bekijken of hun tram of bus wel komt. Dat kan door via de app van De Lijn of via de website https://verstoring.delijn.be te zoeken naar de halte waar je wil opstappen. “Dat is de eenvoudigste manier om real time informatie te krijgen over de trams of bussen die aan hun halte stoppen”, zegt Hulhoven.

De 24 urenstaking bij De Lijn is een gevolg van de plannen van de Vlaamse regering om het “vervoer op maat” - de belbuscentrale en het leerlingenvervoer - tegen 2022 door een private speler te laten regelen. De vakbonden vrezen dat vijftig personeelsleden die zich bezighouden met die planning daardoor de overstap moeten maken naar een privébedrijf, waar ze geen garanties krijgen op werkzekerheid.

“We hopen met deze staking toch een signaal te kunnen geven”, zegt vakbondssecretaris Van Der Herten. “We verwachten dat de werkgever op zoek gaat naar mogelijkheden om de betrokken personeelsleden te herscholen. Er zijn mogelijkheden genoeg om hen binnen De Lijn herop te vissen.”

De directie van de openbaarvervoermaatschappij is echter niet opgezet met de 24 urenstaking. “Staken is totaal onverantwoord in deze tijd waarin De Lijn zich moet meten met de privé”, stelt directeur-generaal Roger Kesteloot in een mededeling. “De vakbonden zetten hiermee de toekomst van De Lijn als geheel op het spel.”

Minister Peeters betreurt de actie. Ze wijst erop dat de werking van De Lijn momenteel voorwerp uitmaakt van een benchmarkstudie, een vergelijkende studie rond het openbaar vervoer in gelijkaardige regio’s. “Deze benchmark zal bepalend zijn om uit te maken of De Lijn toekomstgericht als interne operator kan blijven functioneren”, stipt ze aan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234