Zaterdag 25/01/2020

Bpost

Vakbonden Bpost verliezen greep op achterban: “Lokale stakingen moeten stoppen”

Stakingspiketten bij het Bpost-sorteercentrum van Charleroi. Beeld Photo News

De vakbonden bij Bpost roepen de werknemers op om de spontane acties die de voorbije dagen op verschillenden plaatsen werden gehouden, stop te zetten. Voogdijminister Alexander De Croo (Open Vld) wil dat de directie een gebaar stelt.

“Geef ons nu de tijd en de ruimte om met de directie te onderhandelen”, vraagt Jean-Pierre Nyns (ACOD) aan de werknemers. “Alleen in een sereen klimaat kunnen we tot een onderhandelde oplossing komen”, voegt Marc De Mulder (VSOA) toe.

De vakbonden beslisten donderdag in gemeenschappelijk vakbondsfront om de gecoördineerde stakingsactie niet opnieuw te activeren, maar ze lieten wel weten dat ze begrip hadden voor de spontane acties die er her en der waren. Volgens De Mulder werd dat misschien verkeerd begrepen als een oproep tot lokale stakingen. “Dat was zeker niet de bedoeling”, zegt de vakbondsman. “We willen integendeel een sereen klimaat creëren om tot een onderhandelde oplossing te kunnen komen.”

Onder meer aan de sorteercentra van Brussel en Gent werden in de nacht van donderdag op vrijdag stakingsposten opgesteld. Daardoor kon de gesorteerde post niet weggebracht worden. De stakingspost in Gent werd in de loop van de ochtend opgeheven, aldus een woordvoerster van Bpost. In het sorteercentrum van Antwerpen was er volgens de woordvoerster een korte werkonderbreking, maar dat centrum werd niet geblokkeerd.

‘Volgende week nieuwe gesprekken’

Ook voor ACOD’er Nyns is het tijd om de lokale stakingen stop te zetten. Die waren er eerst vooral in Wallonië, maar in de nacht van donderdag op vrijdag volgden Brussel en Gent. “De acties hebben hun nut bewezen, en ik hoop dat de directie het signaal goed begrepen heeft, maar een oplossing kunnen we alleen bereiken aan de onderhandelingstafel”, zegt Nyns. “Ik vraag dat we nu voldoende tijd en ruimte zouden krijgen om te onderhandelen over een allesomvattend akkoord.”

Er was eerder deze week een voorakkoord bereikt, maar dat werd uiteindelijk verworpen. Volgende week zullen directie en bonden opnieuw rond de tafel gaan zitten. De directie had donderdag ook al opgeroepen om de lokale acties te beëindigen. “Ik herhaal dat we vastberaden zijn om nu tot een finaal akkoord te komen, een akkoord met respect voor het welzijn van alle medewerkers en dat ruimte geeft om Bpost aan te passen aan de verwachtingen van de klant”, zei topman Koen Van Gerven.

‘Klok tikt’

De tijd begint te dringen, want de drukke Sinterklaas- en feestperiode komt eraan. Traditioneel worden dan veel pakjes verstuurd. Maar als spontane acties de bezorging blijven verstoren, zouden tal van e-commercehandelaars eieren voor hun geld kunnen kiezen, en uitwijken naar andere bezorgingsdiensten, als PostNL of DPD, een dochter van de Franse post. Beide bedrijven zijn volop actief op de Belgische markt.

Voogdijminister Alexander De Croo vindt het jammer dat er bij Bpost nog altijd gestaakt wordt, maar hij begrijpt dat er op de werkvloer argwaan en wantrouwen leeft. De federale minister van Telecommunicatie en Post zegt te begrijpen dat er argwaan bestaat bij de werknemers. “Misschien moet de directie bekijken op welke manier ze die bezorgdheid kan wegnemen. De directie kan ook tonen dat het menens is om bijvoorbeeld meer mensen te rekruteren zodat de werkdruk naar beneden gaat. Er zijn problemen op de werkvloer, maar ik denk dat er veel elementen op tafel liggen die die problemen kunnen weghalen”, aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234