Zaterdag 20/07/2019

bpost

Vakbonden Bpost: "Heel Vlaanderen staat op ontploffen"

Een staking van Bpost in 2015. Beeld BELGA

De druk op het personeel bij Bpost is niet langer te houden. Daarvoor waarschuwen de vakbonden van het postbedrijf. "Heel Vlaanderen staat op ontploffen", zegt vakbondsafgevaardigde Jean-Pierre Nyns (ACOD). 

Nu de drukke eindejaarsperiode eraan komt, waarschuwt ACOD-afgevaardigde Nyns voor problemen. De postbodes zouden onder te grote druk komen te staan om alles te bolwerken. Bij zijn ACV-evenknie Annick Boon klinkt hetzelfde. "We willen dat de directie nu eindelijk met een plan komt dat de mensen op het terrein concreet vooruithelpt." 

Nationale acties staan echter niet gepland. De vakbonden vrezen voor spontane stakingen waar ze geen controle over hebben.

Vicieuze cirkel

Eerder deze maand raakte bekend dat Bpost ruim 300 vacatures voor postbodes maar niet gevuld krijgt. Het personeelstekort is zelfs zo groot dat de postbedeling in bepaalde regio's spaak loopt. De reden? Toenemende concurrentie volgens Bpost, te penibele arbeidsomstandigheden volgens de vakbonden. Nyns: "De structurele onderbezetting bij de postbodes maakt dat steeds meer mensen overuren moeten kloppen en zelfs zes dagen op zeven moeten werken. Die overuren kunnen ze niet recupereren omwille van het personeelstekort. Dat is een vicieuze cirkel." Niet alleen vacatures raken moeilijk ingevuld, ook ervaren personeel zou het bedrijf steeds meer verlaten. "Zelfs om elders minder te verdienen", zegt Nyns.

De liberale vakbond trekt ook aan de alarmbel en verwijt Bpost te veel aandacht te besteden aan zijn aandeelhouders en te weinig aan het personeel. "De kortetermijnwinst voor de aandeelhouder is het belangrijkst, maar van een overheidsbedrijf als Bpost zou men mogen verwachten dat de service naar de klant toe primeert", zegt Marc De Mulder van de VSOA. 

De vakbonden hebben de onderhandelingstafel alvast verlaten. Ze wachten op "een duidelijk signaal van de directie". 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden