Vrijdag 16/04/2021

Vakbonden bij Volvo dienen stakingsaanzegging in

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het gemeenschappelijk vakbondsfront dient maandag een stakingsaanzegging in bij Volvo Group Belgium, waar ruim 3.000 mensen in de truckafdeling werken en ruim 1.000 mensen in de logistieke afdeling. Afhankelijk van een overleg met de directie, wordt beslist of de staking effectief ingaat op dinsdag 14 maart 2017, meldt het vakbondsfront.

Afgelopen dinsdag en ook woensdag legden arbeiders bij de truckafdeling al spontaan het werk neer, omwille van de werkdruk en verouderd materiaal waarmee ze moeten werken.

Gisteren overlegden vakbonden met Jens Holtinger, general manager bij Volvo Europa Truck, rond drie prioriteiten: werkdruk, bezetting/verlofopname en de staat van het materiaal. "Door de syndicale afgevaardigden werden deze pijnpunten in het verleden herhaaldelijk gesteld", zeggen ACV-CSC Metea, ABVV Metaal en ACLVB in een gemeenschappelijk bericht. "De besprekingen met de directie zullen op ondernemingsvlak verder gevoerd worden. Afhankelijk van het resultaat van deze besprekingen, zal na een werknemersconsultatie beslist worden of de staking effectief zal ingaan op 14 maart."

In een verduidelijking zegt vakbondssecretaris Patrick Mertens (ABVV Metaal) dat het menens is. "We willen een signaal geven dat er onvoldoende geluisterd wordt naar opmerkingen en signalen die naar leidinggevenden en directie gegeven werden de afgelopen maanden, bij herhaling, en die niet leidden tot urgente oplossingen. De mensen zetten zich heel hard in, de werkdruk is hoog, en de alertheid van mensen om hun job te kunnen doen wordt op de proef gesteld. De mensen moeten flexibel zijn naar arbeidstijd en jobinhoud, maar daar komt nog eens bij dat ze onvoldoende kunnen recupereren."

Duurzame oplossing

Vakbondssecretaris Els De Vos (ACV-CSC Metea) zegt dat de vakbonden een concreet plan willen over het aantal middelen en mensen er worden bijgeplaatst, met een duidelijke tijdslijn, "zodat de mensen perspectief hebben", klinkt het. "Volvo Trucks is een hoogvolumefabriek, de efficiëntie is opgedreven, maar om productief te zijn moeten we wel de nodige middelen en mensen hebben."

Volvo Group Belgium overkoepelt een truckfabriek in Oostakker waar ruim 3.000 mensen werken, de grootste van de groep wereldwijd, net als de logistieke afdeling, met nog eens ruim 1.000 personeelsleden. Volvo Group Belgium staat los van Volvo Cars.

Woordvoerster Vera Bostijn bevestigt dat het bedrijf op de hoogte gebracht werd dat er een stakingsaanzegging zal worden ingediend. "Van zodra we die hebben ontvangen zullen we samen met de vakbonden alle punten en bezorgdheden bespreken om dan samen tot een duurzame oplossing te komen".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234