Zaterdag 24/08/2019

Fietskoeriers

Vakbonden bezorgd om fietskoeriers van UberEats en Deliveroo: ‘Een job waar mensen geen rechten opbouwen, is niet houdbaar’

Een fietskoerier van Deliveroo op weg naar een klant. Beeld © Eric de Mildt

In Gent hebben vakbonden aan enkele schepenen hun bezorgdheid overgemaakt rond het statuut van fietskoeriers. In de vakantie klussen nogal wat studenten traditioneel bij met hun fiets. Ze bezorgen maaltijden, maar worden niet goed betaald en zijn slecht verzekerd, vindt Frank Moreels van BTB-ABVV.

De vakbond klaagt aan dat fietskoeriers als schijnzelfstandigen worden ingeschreven en dat er misbruik gemaakt wordt van studenten die hun recht op kinderbijslag of een studiebeurs dreigen te verliezen. De lonen sluiten niet aan bij de minimumlonen in de sector. Ook is er geen sprake van andere voordelen zoals een hospitalisatieverzekering of een arbeidsongevallenverzekering.

Schepen voor Facility Management Annelies Storms (Sp.a) garandeert dat de koerierdienst waar de stad Gent zich op beroept, strenge sociale normen respecteert. “Een job als fietskoerier wordt door het maatgericht activeringscentrum van de stad Gent niet aanbevolen”, zegt schepen voor Sociaal Beleid Rudy Coddens (Sp.a).

Schepen van Werk Bram van Braeckevelt (Groen) geeft aan nieuwe ondernemingsvormen “niet per definitie verkeerd” te vinden, maar vraagt wel eerlijke loon en arbeidsvoorwaarden.

“Een arbeidsmarkt waar oneerlijke concurrentie bestaat, is niet duurzaam. Een job waar mensen geen rechten opbouwen, is niet houdbaar.” De schepen belooft overleg met de vakbond over de kwestie.

In augustus volgt nog een syndicale actie in Gent, waarbij fietskoeriers zullen deelnemen aan een optocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden