Zaterdag 16/11/2019

Vakbonden Antwerpse chemie vragen meer aandacht voor werk

ANTWERPEN l De vakbonden in de Antwerpse chemiesector zijn vragende partij om op korte termijn een tewerkstellingsconferentie te organiseren. 'Wij willen de werkgevers uitdagen om eens echt vernieuwend na te denken in het belang van de tewerkstelling', zegt Bruno Verlaeckt van het ABVV.

De vakbonden lanceren de oproep naar aanleiding van het nakende banenverlies bij Agfa-Gevaert. Bij de chemiebedrijven Degussa en Total staan om en bij de 200 jobs op de helling. En ook Lanxess kondigt tussen de regels door een zware herstructurering aan die in Antwerpen een paar honderd jobs zou kunnen kosten.

"De herstructureringen en afslankingen van deze multinationals zijn niet ingegeven door slechte financiële resultaten. Integendeel, de omzet- en winstcijfers stijgen exponentieel", meent Verlaeckt. Maar volgens de bonden is het hoog tijd om de winsten nu eens niet aan de aandeelhouders te schenken, maar aan het personeel. Want in het dossier-Agfa-Gevaert houden de bonden voor de werknemers in de productiegebonden afdelingen op lange termijn rekening met een afbouwscenario. "Brugpensioen is een voor de hand liggend instrument op korte termijn, maar niet op lange termijn. Wij willen mee nadenken over het behouden van de arbeid om zo de toekomst van onze sector veilig te stellen", aldus Verlaeckt.

Vandaar dat de bonden op een tewerkstellingsconferentie met een aantal originele recepten op de proppen willen komen. Concreet denken ze daarbij aan maatregelen zoals insourcing (het opnieuw binnenhalen van permanent aanwezige diensten), arbeidsherverdeling zonder inkomensverlies, poolsystemen en vervanging van bruggepensioneerden.

De Vlaamse en federale ministers van Werk, Frank Vandenbroucke en Peter Vanvelthoven, hebben oren naar de voorstellen van de bonden. "Zij zijn verheugd dat wij als bonden het brugpensioen niet naar voren schuiven als de enige piste, maar dat we creatief zoeken naar maximaal jobbehoud of tewerkstelling", legt Verlaeckt uit. Beide ministers hebben beloofd dat ze zullen onderzoeken welke instrumenten ze op Vlaams en federaal vlak kunnen aanwenden om de mensen van Agfa maximaal te begeleiden. "Wij steken de hand uit naar de werkgevers, de bal ligt nu in hun kamp", aldus nog Verlaeckt.

De werkgevers van de petrochemische sector zijn niet erg geneigd om in te gaan op het voorstel van de vakbonden om een tewerkstellingsconferentie te organiseren in Antwerpen. "Wij zijn dit jaar al een discussie gestart en we willen verder bouwen op dit platform", zegt Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van Fedichem, daarmee verwijzend naar de rondetafel die begin dit jaar werd opgestart door de Vlaamse regering. (belga)

'De afslankingen van deze multinationals zijn niet ingegeven door slechte financiële resultaten'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234