Woensdag 13/11/2019

‘Vakbond Bayer speelt met vuur’

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) roept de vakbonden evenwel op hun verantwoordelijkheden op te nemen. ‘Met hun conflictueuze houding moeten de vakbonden opletten’, waarschuwt ook hoogleraar bedrijfseconomie Leo Sleuwagen (KU Leuven).

Medio december beslist de top van de Duitse chemiereus Bayer op welke locatie een capaciteit van minstens 200.000 ton polycarbonaat wordt weggesneden. Het gaat tussen Antwerpen en Uerdingen. Het verdwijnen van de afdeling polycarbonaat zou bijzonder nefast zijn voor het Antwerpse filiaal. Met 200 werknemers en een capaciteit van 230.000 ton is de geviseerde afdeling immers goed voor twee derde van de totale activiteit. Tijdens de verzoeningsonderhandelingen van vrijdagmiddag schoten de vakbonden een nieuw voorstel van de directie echter principieel af. Daarop dreigde de Bayertop in Leverkusen met een definitieve sluiting. “Polycarbonaat zit in een krimpende markt”, zei woordvoerder Lisette Mertens. “Overcapaciteit afbouwen is de enige manier om te overleven.” Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) riep de vakbonden gisteren op om, “net als bij Opel en DHL”, hun verantwoordelijkheid op te nemen. “De afdeling polycarbonaat vormt de hoofdmoot van onze productie”, erkent ABVV’er Bruno Verlaeckt. “Als die zou verdwijnen, zou dat een enorme impact hebben op de hele vestiging. ” Niettemin acht Verlaeckt een sluitingscenario weinig realistisch. “We liggen in de weegschaal met Uerdingen, maar hebben enkele sterke troeven, zoals de ligging en jong en hooggeschoold personeel”, aldus Verlaeckt. “De directie wijst naar de dalende omzet van oudere toepassingen van polycarbonaat als cd en dvd, maar die zitten vooral in Uerdingen. En de crisis in de bouw en de automobielsector is slechts tijdelijk.” Ook voor Leo Sleuwaegen, hoogleraar bedrijfseconomie aan de KU Leuven, lijkt een definitieve sluiting weinig waarschijnlijk. “De chemische industrie, en de farmacie in het bijzonder, heeft in België immers nog voldoende voordelen”, zegt Sleuwaegen. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld de textielsector groeit de export nog steeds, is de centrale ligging een voordeel en blijven de meeste producten zich in West-Europa gunstig ontwikkelen.”

Kip met gouden eieren

Bovendien is de Antwerpse vestiging helemaal niet verlieslatend, argumenteert Verlaeckt. “Er werd in 2008 een winst geboekt van 190 miljoen euro”, stelt hij. “Niet alleen via de productie, maar vooral via het systeem van de notionele intrestaftrek worden in Antwerpen enorme winsten gemaakt. Die kip met de gouden eieren zullen ze heus niet zomaar slachten.” Verlaeckt meent dan ook over indicaties te beschikken die deze veronderstelling staven. “In Uerdingen zou het veel simpeler zijn om af te bouwen”, poneert hij. “Men zou er een aantal productielijnen kunnen afbouwen en de werknemers in pool inzetten. Dat maakt het zo ranzig en ongeloofwaardig tegelijk: wij moeten binnen 14 dagen beslissen over iets dat gedurende 40 jaar is opgebouwd.”Toch waarschuwt Sleuwaegen voor een te zelfzekere houding. “De logica die Bayer hanteert is niet nationaal, maar internationaal”, zegt hij. “Sectoren zoals deze kunnen zich makkelijk verplaatsen. Daardoor is de positie van de vakbonden zeer kwetsbaar, en opteren ze beter voor een constructieve houding. Ze moeten opletten met de conflictueuze houding die ze nu aannemen.” Ook econoom Geert Noels vindt dat de vakbonden met vuur spelen. “De vakbonden eisen almaar meer. Het is als pokeren met een hand die niet zo sterk is”, vindt Noels. “Men moet beseffen dat in landen als Qatar momenteel ook petrochemische complexen worden uitgebouwd, waardoor ook andere onderdelen van de sector in Antwerpen onder druk zullen komen. ”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234