Zaterdag 10/04/2021

Vakbond ACV Metea investeert miljoenen in Luxemburg en Mauritius: "Dit bewijst hypocrisie van ACV"

Boven op de keuze voor Luxemburg gebeurt nog eens een deel van de investeringen via Mauritius, terwijl geen enkele investering daadwerkelijk op dat eiland plaatsvindt. Er wordt alleen gebruikgemaakt van een postbusadres. In de jaarrekeningen van het fonds staat letterlijk te lezen dat de passage via Mauritius  (foto) belastingvrijstellingen oplevert. Beeld Thinkstock
Boven op de keuze voor Luxemburg gebeurt nog eens een deel van de investeringen via Mauritius, terwijl geen enkele investering daadwerkelijk op dat eiland plaatsvindt. Er wordt alleen gebruikgemaakt van een postbusadres. In de jaarrekeningen van het fonds staat letterlijk te lezen dat de passage via Mauritius (foto) belastingvrijstellingen oplevert.Beeld Thinkstock

ACV Metea, de grootste nationale industrievakbond, investeert miljoenen euro's via Luxemburg en het paradijselijke eiland Mauritius. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd en Le Soir . "Dit bewijst de hypocrisie van het ACV", reageert N-VA. "Voortdurend ethische verklaringen afleggen en tegelijkertijd de eigen principes de nek omwringen."

In documenten uit het Luxemburgse bedrijvenregister duiken ook de namen op van vakbondslui van ACV Metea, dat 220.000 leden en 10.000 militanten telt. In 2010 stond ACV Metea mee aan de wieg van het Rural Impulse Fund II. De bond investeerde er bijna 5 miljoen euro in en is samen met andere ACV-beroepscentrales ook aandeelhouder van Incofin, de beheerder van het fonds. Het ging om een nieuw fonds voor microfinanciering, de verlening van kleine kredieten aan landbouwers en andere kleine ondernemers in ontwikkelingslanden.

Dat gebeurde niet vanuit ons land, maar via Luxemburg, een bekende hub voor microfinanciering - goed voor 30 tot 50 procent van de wereldwijde markt - waar grote belastingkortingen zijn te rapen. Zo moeten deze fondsen in Luxemburg niet eens de minimumtaks betalen.

Postbusadres

Boven op de keuze voor Luxemburg gebeurt nog eens een deel van de investeringen via Mauritius, terwijl geen enkele investering daadwerkelijk op dat eiland plaatsvindt. Er wordt alleen gebruikgemaakt van een postbusadres. In de jaarrekeningen van het fonds staat letterlijk te lezen dat de passage via Mauritius belastingvrijstellingen oplevert.

William Van Erdeghem, sinds januari de voorzitter van ACV Metea, benadrukt dat de keuze voor Luxemburg "geen fiscale keuze" was. Hij wil ook niet over een 'postbusvennootschap' spreken, hoewel het fonds vanuit ons land wordt beheerd en in Luxemburg op het adres zit van een bank, KBL.

In een uitgebreide reactie zegt ACV Metea dat de investering bedoeld is om ontwikkelingssamenwerking en micro-financiering te ondersteunen. Via het fonds Rural Impulse Fund (RIF) II "worden 1,8 miljoen micro-ondernemers en boeren bereikt in Afrika, Latijns-Amerika en Azië".

"Positief verhaal"

Dat dit in Luxemburg gebeurde, aldus de vakbond, komt omdat dit in België niet kon. "Dit fonds is gevestigd in Luxemburg omdat er in België geen geschikte structuren bestaan die beantwoorden aan de eisen van deze internationale financiers van dit fonds zoals de Wereldbank en de Europese investeringsbank."

De metaalvakbond stak 4,8 miljoen euro in het fonds en kreeg hiervoor op zeven jaar 1,2 miljoen euro aan winst terug, of een rendement van 3,6 procent. Daarop werd 27 procent roerende voorheffing of 330.000 euro betaald.

"Dit is juist een positief verhaal. Ons geld moet goed worden besteed. We willen beleggen in iets dat sociale meerwaarde biedt", aldus voorzitter William Van Erdeghem. "Dit is een positief verhaal, dat negatief in beeld is gekomen. Jammer", vindt Van Erdeghem.

Arco-dossier

N-VA is daar niet van overtuigd. "ACV is alle geloofwaardigheid kwijt in de discussie over eerlijke belastingen", klinkt het. De partij verwijst ook naar het Arco-dossier. "De Arco-schulden willen ze afwentelen op de belastingbetaler en ondertussen ontwijken ze zelf belastingen via Luxemburgse en Mauritiaanse constructies. Neem jullie verantwoordelijkheid op en kom eens écht op voor jullie achterban, het middenveld en de Arco-coöperant", zegt Kamerlid Peter Dedecker.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234