Vrijdag 02/12/2022

Vakantiegeld voor laagste pensioenen stijgt met 8,6%

Minister van Middenstand Sabine Laruelle en pensioenminister Alexander De Croo. Beeld BELGA
Minister van Middenstand Sabine Laruelle en pensioenminister Alexander De Croo.Beeld BELGA

In mei volgend jaar stijgt het vakantiegeld voor de laagste pensioenen met 8,6 procent. Dat heeft de ministerraad vandaag beslist. Dat ook de laagste pensioenen van zo'n stijging kunnen profiteren, is een primeur. Voordien gold immers dat het vakantiegeld nooit hoger mocht liggen dan het maandelijks pensioenbedrag. Mensen met een erg laag pensioen vielen daardoor steevast uit de boot.

Redactie

"Ik vond dat steeds onrechtvaardig", lichtte minister van Pensioenen Alexander De Croo vandaag toe na afloop van de ministerraad. Met de ingreep zullen enkele honderdduizenden mensen volgend jaar hun vakantiegeld voor het eerst met 8,6 procent zien stijgen. Het gaat vaak om vrouwen die door hun gezinssituatie voor een kortere loopbaan hebben gekozen. Ook voor gepensioneerden met een maandelijkse uitkering die hoger ligt dan het vakantiegeld, komt er een stijging. Die gebeurt in twee fasen: 5 procent in 2013 en 3,43 procent in 2014. Het vakantiegeld bedraagt 646,47 euro voor alleenstaanden en 808,10 euro voor gezinnen.

Evolutie sinds 2003
De verhoging past in een rijtje pensioenverhogingen met middelen uit de welvaartsenveloppe die vandaag langs de regeringstafel passeerden. Een andere aanpassing houdt in dat de minimumpensioenen voor zelfstandigen en werknemers vanaf september met 1,25 procent toenemen. Minister van Middenstand Sabine Laruelle wees met enige fierheid op de evolutie die het minimumpensioen voor zelfstandigen sinds 2003 heeft doorgemaakt. Toen bedroeg het nog respectievelijk 823 en 617 euro voor gezinnen en alleenstaanden. Vanaf september zal dat 1.403 en 1.060 euro zijn.

Andere hervormingen
De ministerraad keurde ook de verhoging van het loonplafond met 2 procent goed. Dat plafond geldt als aftopping in de pensioenberekening voor wie per kalenderjaar een hoger loon heeft. Omgekeerd neemt ook het minimumrecht per loopbaanjaar vanaf september met 1,25 procent toe. Voor het klein gewaarborgd minimumpensioen is er vanaf 1 januari 2014 een bijkomende verhoging met 2,51 procent (gezinsbedrag) en 0,80 procent (alleenstaande en overlevingspensioen). Ook de pensioenen van vijf jaar oud worden op 1 september 2013 en 1 september 2014 met 2 procent verhoogd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234