Woensdag 30/11/2022

AchtergrondVrije dagen op het werk

Vakantiedagen: in welk land heb je er het meest?

null Beeld Shutterstock / ViDI Studio
Beeld Shutterstock / ViDI Studio

Binnen Europa zijn er grote verschillen in het aantal doorbetaalde vakantiedagen. Met een totaal van 38 wettelijke vrije dagen en feestdagen hebben de Oostenrijkers de meeste gegarandeerde dagen vrij, op de voet gevolgd door Frankrijk en Spanje met 36. België telt er 30. Buurland Nederland staat met 28 dagen laag in de Europese ranglijst.

SF/VK/DM

Bij een volledige werkweek is een Belgische werkgever verplicht vier weken, 20 dagen, vakantie door te betalen. In onder andere Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Luxemburg is dat een kwart meer: 25 gegarandeerde vakantiedagen, blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Toch kunnen werknemers vaak meer dagen vrij nemen. In veel collectieve arbeidsovereenkomsten is een hoger aantal vakantiedagen vastgelegd, gemiddeld 25 per jaar. Duitse werknemers en hun organisaties blijken goede onderhandelaars: hoewel het wettelijke minimum vrije dagen daar net als hier op 20 ligt, hebben ze gemiddeld 30 vakantiedagen. Ook de Denen komen gemiddeld op 30 vrije dagen uit, maar daar ligt het wettelijke minimum al op 25 dagen.

De meeste Belgen zijn vrij op tien officiële feestdagen: nieuwjaarsdag, paasmaandag, Dag van de Arbeid, Hemelvaart, pinkstermaandag, de nationale feestdag, O.L.V.-Hemelvaart, Allerheiligen, Wapenstilstand en Kerstmis. De Letten, Litouwers en Slovaken hebben 15 feestdagen. Wat een contrast met Nederland (8) en Griekenland, dat er maar 6 heeft.

Onvermoeibaar Amerika

Als het op vakantiedagen aankomt, hoeven we niet jaloers te zijn op de Verenigde Staten. Daar is zelfs geen wet die een minimumaantal vakantiedagen vastlegt. Volgens cijfers van het US Bureau of Labor Statistics biedt 77 procent van de bedrijven hun werknemers betaald verlof aan, gemiddeld 10 dagen na een jaar werken. Na vijf jaar bij het bedrijf loopt dat gemiddeld op tot 14 dagen. Sommige werkgevers in de VS geven hun personeel helemaal geen vakantie.

Vakantiegeld, zei u?

Buiten België en Nederland is vakantiegeld een onbekend begrip.

Zomervakantie op school? Italië boven

Samen met de Turkse, Portugese en Letse kinderen hebben de scholieren in Italië de langste zomervakanties van Europa. Dit jaar startte die in de meeste regio’s op 8 of 9 juni. In de week van 5 september zwaaien de schoolpoorten weer open. In België duurt de zomervakantie op school negen weken. Nederland, het VK en Zwitserland kennen met zes weken juist de kortste zomervakantie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234