Zondag 18/04/2021
null

Voor u uitgelegdVakantie in eigen land

Vakantie in eigen land, wat zijn de regels en hoe pak je het aan?

Beeld Tiene Carlier

Nu de paasvakantie bezig is, sta je wellicht te popelen om ertussenuit te gaan. Maar hoe duidelijk is het, na een jaar, wat er nu wel of niet mag? Wij zetten het nog eens even op een rijtje.

Algemene regels

- Je mag niet op straat komen tussen middernacht en 5 uur ’s morgens, behalve als het gaat om een essentiële verplaatsing (in Brussel geldt de avondklok tussen 22 en 5 uur)

- Was regelmatig en grondig je handen met water en zeep

- Respecteer social distancing en hou minstens 1,5 meter afstand van mensen buiten je bubbel

- Je mag 1 knuffelcontact hebben bij wie 1,5 meter afstand niet nodig is

- Bijeenkomsten buiten zijn toegelaten tot maximaal vier personen (kinderen jonger dan 12 niet meegerekend)

- Ieder gezinslid mag thuis 1 knuffelcontact ontvangen, beperkt tot 1 knuffelcontact per keer

- Wie alleen woont mag naast zijn knuffelcontact nog één extra persoon uitnodigen thuis, maar deze twee contacten mogen niet op hetzelfde moment in je huis zijn

- Draag een mondmasker waar het verplicht is en op drukke plaatsen (enkel voor wie ouder is dan 12)

Mag ik met de trein naar Oostende (of andere kustgemeentes)?

Kort antwoord: ja. Er is echter geen garantie dat je een plekje op de trein zal hebben. Het mooie weer vlak voor de paasvakantie lokte een toestroom van dagtoeristen naar de kust, met overvolle stations en treinen als gevolg. Geen fraai zicht dezer dagen. NMBS zelf raadde op Twitter aan “te kiezen voor een andere bestemming”.

Er is vanuit verschillende hoeken vraag naar een reservatiesysteem, maar vooralsnog komt die er niet. Een zitje proberen boeken heeft dus geen zin. Volgens de NMBS krijg je in hun nieuwe app wel een indicatie te zien van de drukte per trein en station. Al is het nog de vraag hoe precies deze zal zijn.

Denk eraan: Sinds zaterdag 3 april mag je op de trein alleen nog plaatsnemen aan het raam. De regeling geldt alleen in vakanties en op weekenddagen, van en naar ‘toeristische bestemmingen’. Dus wel Oostende, maar niet – laten we zeggen – Tienen. Kinderen onder de 12 jaar mogen wel naast de begeleidende volwassene zitten.

Lees verder onder de foto

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Mag ik een nachtje op hotel boeken met mijn knuffelcontact?

Alle vormen van logies zoals hotels, B&B’s, hostels, vakantiewoningen, vakantieparken en campings mogen open, dus een kamer boeken is geen probleem. Je mag daar zijn samen met je gezin en één nauw contact (voor het hele gezin, niet per persoon).

Denk eraan: dat lekkere ontbijtbuffet van het hotel zal er niet staan, en je zal ook niet van een welverdiend drankje kunnen genieten aan de bar. Net zoals andere horecazaken mogen hotelrestaurants geen gasten aan tafel bedienen. Er mag wél eten geserveerd worden op de kamers.

Recreatiezones en subtropische zwembaden blijven gewoon gesloten, maar je zal wel een duik kunnen nemen in het zwembad zolang deze geopend is op een verantwoorde en veilige manier. Meer details over het protocol omtrent zwembaden lees je hier. Let op: het gaat hier specifiek over kinder-, instructie- en sportbaden. Fitnesslokalen, sportzalen en andere gemeenschappelijke faciliteiten blijven gesloten.

Neem zeker ook voldoende mondmaskers mee. Overal waar je in contact kan komen met mensen buiten je bubbel moet je een masker dragen. Denk maar aan de wandelgangen, inkomhal, lift, ontspanningsruimtes enzoverder.

Mag ik dan ook een reis boeken naar het buitenland?

Neen, niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn nog steeds verboden. Een essentiële reis zou kunnen plaatsvinden vanwege professionele of dwingende familiale redenen, je studies, een verhuizing, juridische verplichtingen en nog enkele zeer specifieke scenario’s die je hier vindt.

Denk eraan: je mag enkel over de grens trekken om een essentiële reden, mét een verklaring op eer op zak.

Mag ik samen met een vriend naar het dichtstbijzijnde shoppingcenter?

De winkels en winkelcentra zijn open, maar voor niet-essentiële winkels zal je een afspraak moeten maken. Als je een afspraak hebt, mag je met twee de winkel binnen gedurende maximum dertig minuten. Dit op voorwaarde dat de tweede persoon onder hetzelfde dak woont of het je nauw contact is.

Denk eraan: voor essentiële winkels geldt nog steeds dat je alleen winkelt. Ben je onzeker of je nu een afspraak moet maken of niet voor een specifieke winkel? Een duidelijk overzicht vind je hier.

Hou er rekening mee dat horecazaken (ook in winkelcentra) enkel voor take-out open zijn. Eten laten leveren of ophalen mag tot 22 uur ‘s avonds, maar bekijk zeker de openingsuren en praktische afspraken bij de zaak in kwestie.

Mag ik met mijn kinderen naar een dierentuin, museum of pretpark?

Alle pretparken zijn verplicht gesloten. De musea en buitenruimtes van dierentuinen zijn wel geopend, maar hier maak je best een afspraak voor. De meeste musea werken in bezoekersblokken, van maximum anderhalf uur, waar je op voorhand een plekje voor kan reserveren online. Wie tot je bubbel behoort, zoals je kinderen of je knuffelcontact, kan mee naar het museum. Ook dierentuinen vragen met drang om op voorhand te reserveren. Wie zonder reservatie opdaagt krijgt wellicht geen toegang.

Denk eraan: Ook hier zal de horeca gesloten zijn of enkel meeneemmaaltijden aanbieden. Daarnaast blijven de algemene regels gelden, zoals mondmaskers voor iedereen ouder dan 12 en het bewaren van 1,5 meter afstand van anderen.

Lees verder onder de foto

null Beeld ANP
Beeld ANP

Mag ik met een paar vrienden gaan frisbeeën in het park?

Ben je ouder dan 18? Dan mag je met drie andere mensen sporten in buitenlucht, op voorwaarde dat de afstandsregels gerespecteerd worden. Ga dus gerust even frisbeeën, maar een potje rugby zal er niet in zitten.

Ook jongeren van 13 tot en met 18 jaar oud mogen enkel buiten sporten. Zij mogen wél aan contactsport doen en sporten in groepen tot 10 personen.

Wie jonger is dan 13 sport bij voorkeur buiten. Ook zij mogen aan contactsport doen, in groepen tot 10.

Denk eraan: tijdens het sporten hoef je geen mondmasker te dragen. Maar van en naar de sportactiviteit respecteer je steeds de regels rond social distancing en mondmaskers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234