Woensdag 13/11/2019

Relationeel geweld

Vakantie: een risicofactor voor huiselijk geweld

Beeld thinkstock

Een Nederlands politiekorps roept op tot alertheid: er zouden in vijf dagen al zeventien gevallen van huiselijk geweld zijn gemeld. De reden? Vakantie, vermoedt de politie. Het is een fenomeen dat Belgische organisaties herkennen. "In vakantietijd gaat het wel eens mis. Dan slaan de stoppen soms door."

Een Belgische vrouw werd tijdens haar huwelijksreis in Egypte vermoord door haar man. Het koppel kende een verleden van huiselijk geweld. Achter gesloten deuren kunnen de gemoederen soms hoog oplopen. Tegelijkertijd neemt tijdens de vakantie het aantal conflicten vaak toe. Een politiekorps uit Nederland plaatste al een oproep op Facebook, waarin het korps slachtoffers van huiselijk geweld aanspoort om aangifte doen. Het kreeg al zeventien meldingen van huiselijk geweld in vijf dagen. 

“Dit varieerde van woordenwisselingen, vernielingen en bedreigingen tot mishandelingen, allemaal in de relationele sfeer. Vaak zien wij het aantal meldingen van huiselijk geweld in vakanties en rond feestdagen toenemen. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door (vakantie)stress in combinatie met het feit dat mensen meer tijd met elkaar doorbrengen dan normaal”, schrijft het Twentse korps op zijn Facebook-pagina. Veel samen thuis zijn, kinderen de hele dag over de vloer, iets vaker een buurtbarbecue en een biertje te veel, zijn genoemde oorzaken.

Op elkaars lip

Hoewel er slechts enkele onderzoeken werden gedaan rond de toename van huiselijk geweld in vakantieperiodes, zijn organisaties en vzw’s uit het werkveld op de hoogte van de problematiek. “Het is in oudere onderzoeken al eens vastgesteld. Met Kerstmis zie je hetzelfde gebeuren. Mensen zitten thuis en op elkaars lip”, weet Hildegard Van Hoven van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. “Samen veel thuis zijn is in het algemeen een risicofactor voor huiselijk geweld.” 

Het probleem beperkt zich volgens Van Hoven niet alleen tot vrouwelijke slachtoffers. “Voor mannen rust er nog altijd een taboe op huiselijk geweld, maar ook zij kunnen slachtoffer worden."

Vera Claes, nationaal secretaris van de progressieve vrouwenbeweging Zij-Kant, wijt de stijging aan verschillende factoren. “In de vakantie zijn mensen vaak het klokje rond samen. Dan kunnen kleine gebreken al bovenkomen en zorgen voor een conflict. Ook is er nogal eens een feestje, wordt er vaker gedronken, en wordt de stemming opgebouwd. Als er dan iets misloopt, zorgt dat soms voor een escalatie.” 

Sofie De Neve van vrouwenvereniging VIVA-SVV bevestigt de woorden van Claes. “Gedurende het jaar kunnen mensen soms ontsnappen aan een lastige thuissituatie door te gaan werken, maar in vakantietijd gaat het dan wel eens mis. Dan slaan de stoppen soms door.”

Piekperiodes

Maar het blijkt lastig om alle gevallen van huiselijk geweld te detecteren. De Antwerpse politie zag een lichte stijging van het aantal aangiftes voor huiselijk geweld in 2016, maar heeft geen zicht op de piekperiodes van de meldingen. Wel is het korps altijd oplettend en kent het de ingewikkelde problematiek van huiselijk geweld. 

“We komen vaak pas op de proppen als het geweld al gebeurd is, omdat er vaak dan pas aangifte wordt gedaan. Spreken is voor veel slachtoffers lastig”, verklaart Wouter Bruyns, woordvoerder van de politie Antwerpen. “We hebben een grote bezorgdheid voor het dark number. Dat is het specifieke aantal gevallen van huiselijk geweld. We proberen namelijk alle gevallen te detecteren, maar we kunnen niet bij elk huis naar binnen kijken.” 

In 2016 kreeg het korps 4.965 keer een melding binnen. Dat bleek een stijging van 9 procent, vergeleken met het jaar ervoor. Toch is het niet per se negatief als het cijfer van aangiftes voor huiselijk geweld stijgt, weet Bruyns. “Dat betekent dat ook meer mensen zaken aangeven. En als er meer wordt gesignaleerd, kunnen we vaker ingrijpen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234