Maandag 24/01/2022

Vadermoord nog even uitgesteld

Heeft Marine Le Pen (46) vaderlief dan toch buitenspel gezet nu ze hem van de partijsite bant omdat hij het racisme en antisemitisme niet laten kan? Meer dan ooit zijn vader en dochter Le Pen voer voor freudianen, maar de echte vadermoord zou mogelijk pas voor november zijn. Met een open brief aan Marine poogt Le Pen senior vrede te sluiten.

"Ze stak me een dolk in de rug. Klappen in het gezicht verdraag ik, maar messen in de rug minder. Ze heeft me nog niet eens gebeld. Ik ben erg gekwetst." Volgens het blad Le Point is het met trillende stem dat de stichter van het extreem rechtse Front National Jean-Marie Le Pen (85) vertelt over de recente aanvaring met Marine. In een brief aan haar die hij vandaag publiek maakt, klaagt hij 'het onrecht' aan dat hem is aangedaan nu zijn logboek van de FN-site is gehaald.

Hij postte een interview waarin hij de Frans-Kameroense ex-tennisster en zanger Yannick Noah een varken noemt en voorstelt "een oven te bouwen" voor Patrick Bruel, zanger van joodse afkomst. Een politieke fout, zo meent FN-voorzitster Marine, die haar vader daarmee voor het eerst publiekelijk afvalt en als straf het logboek schrapt. 'Papa' wil dat ongedaan maken en ziet zijn brief als een "aanbod tot verzoening."

Zo bereikt de Le Pen-familiesoap een hoogtepunt dat op geen slechter moment kon komen voor Marine, die zonet grote verkiezingswinst boekte en andere extreem rechtse partijen poogt te verleiden om een anti-Europees blok te vormen (zie kader). Volgens niet weinig Franse media is de ruzie het einde van het 'FN à papa', een verwijzing naar het parcours van Marine. Nadat ze in 2002 - niet eens met veel overtuiging - opkwam voor de partij, besloot ze alsnog net zoals vader het donkerbruine gedachtengoed waarmee ze is opgegroeid via de politiek aan de man te brengen. Sinds het FN op 25 mei een kwart van de stemmen haalde, is die betrachting overduidelijk een succes.

Maar in alle jaren daartussen moest ze vaststellen dat de vader die ze zo bewondert en imiteert, en die haar de sleutels tot de macht gaf, ook roet in het eten gooit.

In 2005 dreigde ze ermee haar vader uit zijn post te ontzetten nadat hij in een interview stelde dat de Duitse bezetting niet zo onmenselijk was en in 2011 stonden vader en dochter frontaal tegenover elkaar wanneer zij een FN-er die de Hitlergroet maakte wilde bannen en hij niet. Want waren zijn racisme en antisemitisme voorheen een verkoopargument, vandaag wil het FN zijn vuile imago 'delepeniseren'. Dat zorgt in het hoofd van de dochter voor zo'n strijd dat ze al liet optekenen: "Ik ben schizofreen". Publiekelijk heeft ze het ook nooit over "mijn vader" maar altijd over "meneer Le Pen". Ze liet zijn naam weghalen van campagneaffiches en verschijnt nog maar zelden aan zijn zijde. En toch blijft het FN een familiezaak.

De schizofrenie van Marine heeft dan ook niet enkel te maken met het feit dat ze uit vaders schaduw moet treden. "De partij stoelt op een subtiel gedoseerd evenwicht tussen verhinderen dat het FN een partij als alle andere wordt en de partij van haar al te ruwe imago afhelpen. De vader zorgt voor het eerste, de dochter voor het tweede", zegt politiek journalist bij Le Monde Caroline Monnot. "Nu heeft de vader dat evenwicht doen exploderen."

Voor het leven benoemd

Toch is dat nog net niet de ultieme vadermoord, meent Jean-Yves Camus, specialist in extreem rechts. "Privé zijn de Le Pens een familie die heel erg de rangen sluit en aan elkaar hangt wat het ideeëngoed betreft maar die ook behoorlijk conflictueus met elkaar omgaan. Ik ben er zo goed als zeker van dat Marine niet antisemitisch is zoals haar vader, al was het maar door het generatieverschil. Maar hoe het er echt aan toe gaat tussen hen en of de openlijke strijd tussen de radicale en mainstreampoot van de partij enkel voor de galerij is, weten we niet. Mogelijk komt het antwoord in november. Dan is er een partijcongres. Het is alleen daar dat zij eventueel stappen kan zetten om de macht van haar vader, die voor het leven benoemd is, werkelijk in te perken. Of dat einde van het 'FN à papa' een optie is, is een andere vraag. Zonder Le Pen, die fiks financiert, is het FN niet meer. Dat zegt hij zelf, het klopt en Marine wéét dat."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234