Zaterdag 24/10/2020

Interview

Vader van Jonathan Jacob: "Ik wil de waarheid. Meer niet"

Beeld © ERIC DE MILDT

"Er hoeft voor mij niemand een straf te krijgen, daar gaat het niet om. Ik zou gewoon zo graag de waarheid horen." Dag op dag vijf jaar geleden verloor Jan Jacob zijn zoon. Morgen start eindelijk het proces tegen de agenten die Jonathan doodden.

Wie de beelden ooit zag, maakt zich er moeilijk van los. De naakte jongen in zijn cel. De flitsgranaat. Hoe de panische Jonathan dekking zocht op een bankje met daarop alleen een deken. Het deken waarmee zijn lichaam werd bedekt na de doortocht van acht gepantserde agenten van het Antwerpse Bijzonder Bijstandsteam (BBT).

"Het is vandaag (gisteren, DDC) precies vijf jaar geleden dat hij hier vertrok", zegt Jan Jacob. "We zeiden: 'Blijf toch hier.' De volgende ochtend, om acht uur, kwam het telefoontje van de politie van Mortsel. Ik ga mezelf altijd blijven verwijten dat ik toen niet in de auto ben gesprongen en naar daar gereden. Ik heb levenslang gekregen, niets kan daar nog wat aan veranderen."

De laatste nacht

Jonathan Jacob (26) werd psychotisch van de amfetamines die hij als bodybuilder slikte. Hij was er in die eerste dagen van 2010 slecht aan toe. Voor zijn vertrek uit Affligem hadden zijn ouders het plan uit zijn hoofd trachten te praten. De politie gebeld, zelfs.

"Dan sta je daar. Met twee agenten en een volwassen zoon die zegt: 'Ik wil gewoon efkes naar Antwerpen.' Die ene agent die zegt: 'Zou je niet iets warmers aantrekken? Het is min acht.' Je voelt je belachelijk, als vader. Per slot van rekening is hij volwassen. Hij is vertrokken zonder bestemming. 'Gewoon eens naar Antwerpen.' Hoe, per bus of per trein, dat hebben we nooit geweten. Hij moet eerst vijf kilometer hebben gestapt tot in Liedekerke. We hebben later gezien dat hij nog geld heeft afgehaald in Brussel, aan de Fortis de Wolvengracht, waar hij ooit bewakingsagent was. Hij heeft dan de trein genomen naar Antwerpen, is uitgestapt in Lier, is verder gaan stappen en heeft zelf die combi van politiezone Minos doen stoppen."

Jonathan bracht de hele voormiddag van 7 januari 2010 door op een bankje in het politiekantoor van Mortsel. Omdat de pc haperde, omdat er werd gewacht op een fax. Hij werd opstandig toen hij iemand hoorde zeggen dat hij in een isolatiecel zou vliegen als hij niet kalmeerde. Het centrum Broeders Alexianen in Boechout weigerde hem op te vangen, omdat hij te agressief zou zijn.

"Dat zit mij zo hoog", zegt Jan Jacob. "Hoe men tot vandaag blijft herhalen hoe agressief hij wel niet zou zijn geweest. Mensen in de psychiatrie maken zoiets elke week mee, herkennen dat: de opbouw van een psychose door dat eindeloze wachten."

Morgen begint voor de Antwerpse correctionele rechtbank het proces tegen de acht agenten, een commissaris, een psychiater en de directeur van de Broeders Alexianen. Dat er een proces komt, is enkel de verdienste van vader Jacob, die de camerabeelden uit het strafdossier haalde en doorspeelde aan Panorama. Hij wordt daarvoor ook vervolgd, wegens schending van het onderzoeksgeheim, en heeft daar geen probleem mee.

"Als ze me een werkstraf of wat voor straf ook geven, vind ik dat prima. Alleen door iedereen te laten kijken naar de beelden heeft het parket-generaal geoordeeld dat er toch een proces moest komen. U herinnert zich dat Antwerps procureur Herman Dams eerst vond dat er geen grond was voor vervolging van wie dan ook. Dat de politie goed werk had verricht."

Een pint drinken

Morgen zal hij ze voor het eerst in de ogen kunnen kijken, de mannen met de witte helmen en de zwarte pakken.

"Ik hoorde laatst dat een van de acht vanwege onze zaak is overgeplaatst naar Hasselt. Dat hij het daar lastig mee heeft. Dan denk ik soms: 'Man, bel mij dan toch.' Laat ons een pint gaan drinken, laat ons praten. Daar zouden we allemaal iets aan hebben. Ik ga mij niet beter voelen als er straks straffen worden uitgesproken. Ik wil de waarheid, meer niet.

"Ik weet dat Jonathan in deze de eerste was die fouten maakte, maar het is erg hypocriet om alles op hem af te wentelen. Ik wil weten wat er is gebeurd. Waarom er is gehandeld zoals er is gehandeld. Omdat er dan lessen kunnen worden getrokken, omdat opleidingen en structuren dan kunnen worden verbeterd."

"Anders is zijn dood zo zinloos."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234