Zaterdag 31/07/2021

Vader en zoon slaan de roeispanen uit

Met de kano van de Ardennen naar de kust op zoek naar wilde beesten. Steven en Rein Coppens ondernamen voor het VRT-programma Dieren in nesten de ultieme vader-zoontrip.

Van La Roche naar Nieuwpoort. Van Ourthe naar IJzer. Een kanotocht doorheen België in een poging zoveel mogelijk wild op beeld vast te leggen. Het klinkt als een avontuur uit het betere jongensboek. "En dat was het ook wel een beetje", vertelt Steven Coppens (33), die vorige zomer samen met zijn zoontje Rein (8) in La Roche van wal stak. Niet om zomaar wat te spelevaren, wel met de bedoeling er een rubriek voor het beestenprogramma Dieren in nesten aan over te houden.

Dat de makers van het programma net bij Steven en Rein terechtkwamen, was geen toeval. Met de familienaam Coppens heb je nu eenmaal een streepje voor wil je het op het televisiescherm maken. Met Matthias en Staf heeft Steven niet alleen twee bekende neven, ook zijn broer Dieter was als presentator van het vtm-programma Hello/Goodbye op vtm te zien. En de appel valt niet ver van de boom wat televisietalent betreft, bleek vorig jaar. "Ik trek al een aantal jaar naar Zweden om daar beren te gaan spotten", vertelt Steven, die in het dagelijks leven als importeur van biowijnen aan de kost komt. "Vorig jaar is een ploeg van Dieren in nesten met me mee gereisd." Met goed resultaat blijkbaar, want dit seizoen kwam diezelfde ploeg opnieuw bij Steven aankloppen. "Ik heb toen zelf het idee gelanceerd om een kanotocht te ondernemen", vertelt hij. Het productiehuis had daar wel oren naar, maar wou graag dat Steven een matroos mee het water op nam. Die moest dan voor de voor televisie broodnodige interactie zorgen. "Zij stelden voor om een vriend mee te nemen, of mijn vrouw. Maar dat lag op praktisch vlak wat moeilijk. We hebben ondertussen drie kinderen, die kun je niet zomaar uitbesteden."

Zo kwam Steven uiteindelijk op het idee om zijn oudste zoon Rein mee op expeditie te nemen. "Ik wist natuurlijk dat hij dat fantastisch zou vinden", vertelt hij. "Maar toch heb ik behoorlijk lang getwijfeld. Je mag die trip niet onderschatten. Zeker voor een jongetje van acht jaar kan zo'n expeditie heel belastend zijn. En het blijft natuurlijk een televisieprogramma. Het is moeilijk in te schatten hoe zo'n kind zal reageren wanneer het plots zichzelf op tv ziet."

Interesse aanwakkeren

Om de expeditie wat haalbaarder te maken, knipten Steven en Rein hun trip in verschillende etappes op. "We hadden op voorhand becijferd dat het traject afleggen ons ongeveer een maand zou kosten. Dat in één ruk doen, was praktisch gewoon onhaalbaar. Televisie maken vraagt nu eenmaal tijd. Je maakt heel lange dagen en omdat je in een tent slaapt, ben je 's morgens bij het eerste licht alweer wakker. Als je dan de avond voordien tot een gat in de nacht everzwijnen bent gaan spotten, is dat zwaar, zeker voor een achtjarige. Aanvankelijk namen we vijf dagen na elkaar op, maar na verloop van tijd hebben we dat naar drie draaidagen teruggebracht."

Door die aanpak moest het duo van juli tot november geregeld een paar dagen het water op. "Dat kwam ons eigenlijk ook goed uit. Sommige dieren zijn later op het jaar makkelijker te spotten." Want dieren zitten er wel degelijk nog langs de Belgische waterlopen. Herten, vleermuizen, boomkikkers maar ook bevers, dassen of Reins persoonlijke favoriet: de bruinvis. Al was er wel wat geduld nodig om die uiteindelijk te spotten. "Het gaat de goede kant op met de natuur in ons land. Er is meer aandacht voor het behoud er van en | dat werpt stilaan zijn vruchten af. Door dat te laten zien, hoop ik de interesse voor die natuur aan te wakkeren. Niet alleen bij de kijkers, maar ook bij Rein."

Daarmee grijpt Steven terug naar zijn eigen jeugd. "Ik herinner me nog dat ik er tijdens onze vakanties samen met mijn broers en mijn vader 's nachts op uit trok om in het bos everzwijnen te gaan zoeken. Dat waren telkens magische momenten. Daar komt mijn liefde voor de natuur vandaan."

En net die liefde wou Steven ook zijn zoon bijbrengen. Al heeft die wat dat betreft weinig aanmoediging nodig. "Rein heeft sowieso heel veel oog voor de natuur. Daarom ook was deze trip hem op het lijf geschreven." Tegelijk was de kanotocht een uitgelezen kans voor vader en zoon om tijd met elkaar door te brengen. "En daar hebben we allebei enorm van genoten", vertelt Steven. "In een gezin met drie kinderen is het niet makkelijk om tijd uit te trekken voor elk kind apart. Wanneer je dan samen met je zoon een maand het water op kunt, is dat een ongelooflijke luxe. Dit project heeft onze band echt versterkt." Al betekent dat niet dat Steven nu plots ook allerlei expedities voor zijn twee andere kinderen, Finne en Tuur, gaat bedenken. "Ik zal er ook met hen nog wel eens op uit trekken. Maar dat zal hoogstwaarschijnlijk niet in een groots opgezet project als dit zijn."

Samen naar de supermarkt

Dat hoeft ook niet, zegt kinderpsychologe Klaar Hammenecker. "Natuurlijk is het belangrijk om tijd door te brengen met elk van je kinderen afzonderlijk", legt ze uit. "Een gezin is een systeem waarin elk lid zijn eigen plaats heeft. Sommige kinderen komen meer op de voorgrond, andere zijn wat meer terug getrokken. Door los te komen van die gezinsstructuur leren ouders en kinderen elkaar op een andere manier kennen. En dat heeft uiteindelijk alleen maar voordelen. Hoe beter je elkaar kent, hoe groter het wederzijds respect en hoe sterker de emotionele band uiteindelijk wordt."

Maar om dat te bereiken hoef je dus niet per se op kanosafari. Spectaculaire ouder-kindreizen mogen dan steeds couranter worden, het kan ook anders. "Eigenlijk is het simpel. Alles begint met tijd maken voor elkaar. Eén keer per jaar samen op vakantie trekken haalt niets uit als je daar niet in slaagt." En dat tijd maken hoeft dus echt niet in één of ander exotisch buitenland. "Ik raad de mensen die bij me langskomen vaak aan om de wekelijkse boodschappen samen met een van hun kinderen te doen. Dat wekelijkse ritje naar de supermarkt is het ideale moment om bij te praten, ook wanneer het over moeilijke onderwerpen gaat. In de auto kun je niet van elkaar weglopen en je hoeft elkaar niet aan te kijken wanneer het over een gevoelig onderwerp gaat."

Al kan een trip naar het buitenland wel degelijk zijn waarde hebben. "Maar dan eerder als een soort kers op de taart", vertelt Hammenecker. "Wanneer je kinderen hebt, reis je meestal in gezinsverband. Dan kan het leuk zijn om het op bepaalde symbolische momenten - bijvoorbeeld op een zestiende verjaardag - eens anders aan te pakken. Maar wie een slechte band heeft met zijn kinderen en dat probleem denkt op te lossen met een kampeertrip in de Marokkaanse woestijn, kan wel eens van een kale reis terug komen."

Dieren in nesten, elke zaterdag om 20.10 uur op Eén

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234