Donderdag 06/05/2021

NieuwsVaccinatiepaspoort

Vaccinpaspoort om te mogen reizen: goed idee?

Eenzame reizigers in beschermende pakken op de luchthaven van Zaventem. Een 'vaccinpaspoort’ is bedoeld om reizen weer mogelijk te maken. Beeld AP
Eenzame reizigers in beschermende pakken op de luchthaven van Zaventem. Een 'vaccinpaspoort’ is bedoeld om reizen weer mogelijk te maken.Beeld AP

De Europese regeringsleiders zijn het eens geraakt over de invoering van digitale vaccinatiecertificaten. Die ‘vaccinpaspoorten’ moeten mensen die werden gevaccineerd tegen het coronavirus toelaten te reizen binnen de Europese Unie.

Over de uitwerking van het voorstel is nog onenigheid. Zo opperde Frans president Macron dat het paspoort oneerlijk zou zijn voor jongeren, die achteraan in de vaccinatiewachtrij staan.

De digitale vaccinatiecertificaten zullen wellicht nog voor de zomer beschikbaar zijn, zo zei Duits bondskanselier Merkel na afloop van de digitale Europese top omtrent de aanpak van de coronapandemie. “Iedereen was het erover eens dat we een digitaal vaccinatiecertificaat nodig hebben”, zei Merkel gisteravond. De Europese Commissie zou drie maanden nodig hebben om de technische basis te leggen voor dergelijke documenten. “We moeten voorbereid zijn, maar dit wil niet zeggen dat wie geen certificaat heeft, niet zal mogen reizen. Daarover is nog geen akkoord”, beklemtoonde Merkel nog.

Toch is het ‘vaccinpaspoort’ in eerste instantie bedoeld om reizen weer mogelijk te maken. De voorzet tot zo’n paspoort kwam in januari van de Griekse premier Kiriakos Mitsotakis, die in een brief aan Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aandrong om dit voor het toeristisch zomerseizoen te regelen. Andere Europese vakantielanden bleken het Griekse voorstel genegen. Volgens Mitsotakis zou een vaccinpaspoort bovendien burgers aansporen zich te laten vaccineren. Von der Leyen verwelkomde het initiatief maar wachtte de discussie tussen de 27 regeringsleiders af, die gisteren plaatsvond.

Vanaf midden maart zullen alvast Israëlische burgers die volledig werden gevaccineerd en een ‘groen paspoort’ kregen, weer zonder quarantaine naar Griekenland en Cyprus kunnen reizen.

Viroloog Marc Van Ranst deelt de bezorgdheid van Frans president Macron. “Ik vind zo’n paspoort een raar idee in een periode dat niet iedereen de gelegenheid heeft gehad zich te laten vaccineren”, zegt Van Ranst. “Ik zou het aanvaarden mocht iedereen die gelegenheid hebben gehad en ook de weigeraars de kans hebben gekregen van gedacht te veranderen. Zo’n paspoort dat reizen mogelijk maakt, kan een aanmoediging zijn om zich te laten vaccineren, maar dat mag niet de bedoeling zijn. Sowieso zal zo’n paspoort voor sommige bestemmingen een reisvoorwaarde worden. Maar ik blijf erbij: pas als iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren, kun je aan die beslissing consequenties hangen. Stel je voor dat je zo’n paspoort vandaag invoert: dan zouden enkel de mensen uit de zorgcentra en de ziekenhuizen mogen reizen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234