Zondag 26/09/2021

'Vaccineren voor onschuldige kinderziektes is overbodig'

Medisch l Een op de tien Vlaamse ouders geeft niet alle inentingen aan zijn kinderen

Ouders staan kritischer tegenover vaccins

Steeds meer, vaak hoogopgeleide, ouders willen niet dat hun kinderen ingeënt worden. De vzw Preventie Vaccinatieschade neemt het voortouw in de strijd tegen 'overbodige en gevaarlijke' vaccinaties. Maandag werd een echtpaar dat weigerde om hun dochter te laten inenten tegen polio veroordeeld tot een boete van 130 euro (DM 4/4). Anderen verkiezen mazelenparty's, waar hun kinderen 'natuurlijk' besmet worden, boven een inenting. Door Liesbeth Vergauwen

et Hasseltse koppel dat deze week schuldig werd bevonden door de correctionele rechtbank besliste om hun kinderen niet in te enten tegen polio omdat de oudste dochter erg emotioneel had gereageerd op de prik. Maar de inenting tegen polio of kinderverlamming is sinds 1967 bij wet verplicht in België, tenzij de ouders of een huisarts gegronde medische redenen beargumenteren.

Naast dat ene verplichte vaccin bestaat een korf van inentingen tegen tien kinderziekten die worden aanbevolen door Kind en Gezin. "In overleg met wetenschappelijke instanties wordt die vaccinkorf regelmatig aangepast. Daarbij wegen we de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af. Sommige vaccins, bijvoorbeeld windpokken en hepatitis A, nemen we niet op omdat de voordelen ervan niet evident zijn", vertelt dokter Bernard Van Caillie. Hij is medisch kwaliteitscoördinator bij Kind en Gezin.

De vzw Preventie Vaccinatieschade is het daar niet mee eens. "Kind en Gezin liegt tegen ouders als het beweert dat er geen risico's bestaan voor de aanbevolen vaccins. De overheid heeft ooit beslist dat vaccinaties een grote prioriteit waren en sindsdien moet en zal er gevaccineerd worden", zegt vindt dokter Kris Gaublomme, huisarts van het veroordeelde koppel en oprichter van de vzw Preventie Vaccinatieschade. "Die doelbewuste politiek maakt mensen bang door de gevaren van die kinderziekten zwaar te overdrijven en de risico's van vaccinatie weg te cijferen. Ouders moeten de vrijheid krijgen om zelf te beslissen wat ze met hun kinderen doen."

Die keuze is volgens hem niet evident omdat ouders die beslissen om hun kroost niet in te enten vandaag onder zware druk staan. "Kind en Gezin verplicht hen bijna om de aanbevolen vaccins toe te dienen, maar ook familie en kennissen bekijken hen vreemd omdat ze niet op de hoogte zijn van de gevaren."

Volgens Gaublomme komt polio enkel nog voor een zeer beperkt gebied. "Daarom begrijp ik niet waarom het noodzakelijk is om alle kinderen verplicht in te enten tegen polio. Je kunt net zo goed alle baby's inenten tegen gele koorts, want ook die ziekte duikt op in een beperkte regio in de wereld."

De arts ontmoet steeds meer ouders die ervoor kiezen om hun kinderen op natuurlijke wijze de kinderziektes te laten doormaken. "Het is een duidelijke trend dat ouders zich beter informeren vooraleer ze beslissen of ze hun kinderen al dan niet laten inenten", ontdekte Gaublomme. "Vroeger kreeg onze vzw vooral vragen van ouders die problemen ondervonden na een vaccinatie, terwijl vandaag steeds meer ouders op zoek gaan naar argumenten pro en contra vooraleer ze beslissen. We willen informeren over de mogelijke gevaren. Nog steeds beslissen artsen om een kind dat verkouden is in te enten. Wij stellen ouders voor dat ze op zijn minst wachten tot het kind gezond is om een vaccin toe te dienen."

Sommige ouders organiseren zelfs mazelenparty's waarbij kleine kinderen op bezoek gaan bij zieke kindjes om zo ook het virus op te doen. "Die zogezegde feestjes zijn een lachertje. Ouders willen ervoor zorgen dat hun kind op jonge leeftijd mazelen of rode hond krijgt, zodat dat kind zelf antistoffen aanmaakt", legt Van Caillie uit. "Maar doordat we al jarenlang vaccineren bestaat rode hond bijna niet meer en is het zelfs voor huisartsen moeilijk om de ziekte correct te diagnosticeren. Veel van die feestjes worden georganiseerd als een van de kinderen een of andere vorm van huiduitslag heeft. Ach, eigenlijk houden die mensen zichzelf een beetje bezig."

'Steeds meer ouders gaan op zoek naar argumenten pro en contra vooraleer ze beslissen'

Lieve Van Weddingen besliste om dochter Hannah (5) en zoon Elias (3) enkel in te enten tegen polio. "Die vaccinatie is verplicht en bovendien gaat het om een ernstige aandoening", legt Lieve uit. Haar kinderen kregen de andere vaccins niet toegediend. "Ik geloof niet in een vaccinatiebombardement waar baby's van twee maanden oud een combinatievaccin toegediend krijgen tegen vijf ziekten tegelijkertijd. Dat kan toch nooit goed zijn voor erg jonge kinderen?"

Er zijn risico's verbonden aan die keuze, daarvan is Lieve zich bewust. "Mijn kinderen hebben allebei de waterpokken doorgemaakt. Elias was daarvan erg ziek en toch heb ik geen moment gedacht 'had ik nu maar gekozen voor een vaccin'. Het is nergens voor nodig om kinderen te vaccineren voor relatief onschuldige kinderziektes, ik ben ervan overtuigd dat de nadelen van een vaccinatie groter zijn. Bovendien ben je zelfs na een inenting niet helemaal zeker dat je kind de ziekte nooit zal ontwikkelen, dus eigenlijk creëer je een vals gevoel van veiligheid."

Volgens Lieve mag je de voordelen van kinderziektes niet onderschatten. "Kinderen die zelf een ziekte overwinnen, bouwen weerstand op. Bovendien maakt een kind een mentaal proces door tijdens een ziekte die belangrijk is voor zijn ontwikkeling", zegt Lieve.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234