Maandag 04/07/2022

Voor u uitgelegdVaccinatie

Vaccinatietempo moet omhoog, en toch zetten we volgende week 42 procent minder spuitjes. Hoe kan dat?

Het vaccinatiedorp park Spoor Oost in Antwerpen. Beeld Thomas Sweertvaegher
Het vaccinatiedorp park Spoor Oost in Antwerpen.Beeld Thomas Sweertvaegher

De vaccinatiecampagne moet sneller, dat riedeltje kennen we ondertussen. Over enkele weken zou 70 procent van de 65-plussers gevaccineerd moeten zijn. Toch worden er volgende week de helft minder vaccins gezet. Wat betekent dat voor onze vaccinatiestrategie?

Tommy Thijs

180.354 met Pfizer, 27.840 met Moderna, 0 met AstraZeneca en - voorlopig - 0 met Johnson & Johnson. De Vlaamse vaccinatieplanning van volgende week ziet er met 208.194 toe te dienen dosissen maar schamel uit in vergelijking met de 358.980 stuks van deze week. En dat terwijl we nog volop in een race zitten om zo snel mogelijk zo veel mogelijk 65-plussers te vaccineren.

Niet alleen beschermen we daarmee de meest kwetsbare groep in de coronapandemie, ook moet de steeds toenemende versnelling waarover we al weken spreken de versoepelingen van de maatregelen mee mogelijk maken. Tegen volgende week moet minstens 70 procent van de 65-plussers met minstens één prik gevaccineerd zijn, zodat zij twee tot drie weken later, rond 8 mei, beschermd zijn. Als dan ook de bezetting op intensieve zorg in de ziekenhuizen gedaald is, kan het buitenplan in werking treden, maakte het Overlegcomité woensdag bekend.

‘Al ingecalculeerd’

Komt die ambitie dan in het gedrang, met alvast in Vlaanderen ‘maar’ 208.000 spuitjes? Zo erg is het niet, zegt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Dit is geen verrassing en zeker geen terugval in de vaccinatiestrategie, klinkt het. “Het vaccinatieritme wordt volledig bepaald door het ritme van de leveringen”, legt woordvoerder Joris Moonens uit.

De tijdelijke terugval is een ingecalculeerd en logisch gevolg van de verminderde levering van AstraZeneca-vaccins een week geleden. De Brits-Zweedse farmaceut halveerde toen op het laatste moment zijn beloofde levering van 66.000 naar 33.600 dosissen, en liet die bovendien pas afgelopen zondag toekomen, in plaats van op woensdag.

‘Positieve uitschieter’

Zoals bekend vertrekken uitnodigingen voor inentingen met AstraZeneca door de wispelturige communicatie van het bedrijf pas op het moment dat de vaccins effectief aangekomen zijn in de centrale Belgische hub. Tussen het moment van uitnodiging en de effectieve vaccinatie zitten dan nog ongeveer twee weken. Die periode moet de mensen de tijd geven om hun afspraak in te plannen, nadat de brief ook een aantal dagen per post onderweg was.

Deze week kunnen we zo profiteren van de massalevering van AstraZeneca-vaccins van twee weken geleden: toen werden er in België 260.000 dosissen geleverd, waarvan Vlaanderen er 150.000 kreeg. Die grote lading, samen met de vaccins van de andere leveranciers, laat Vlaanderen deze week toe om 358.000 vaccins te zetten. “Een heel positieve uitschieter”, zegt Joris Moonens.

0 AstraZeneca-spuitjes

Maar volgende week is de situatie net omgekeerd. Van AstraZeneca staat er zelfs geen enkele vaccinatie op het programma, hoewel Vlaanderen 19.400 van de 33.600 dosissen toegewezen kreeg. Maar die zijn gepland voor de week erna, zegt Moonens. Van Moderna, dat voorlopig slechts één keer om de twee weken beperkte hoeveelheden levert, staan er ook maar 28.000 inentingen gepland. En de 25.000 geplande Janssen-vaccins van Johnson & Johnson staan zoals bekend on hold.

null Beeld Benoit De Freine
Beeld Benoit De Freine

Hopen op Pfizer

En dus is het opnieuw rekenen en hopen op de vaccins van Pfizer/BioNTech, dat daarmee opnieuw zijn status van meest betrouwbare leverancier verstevigt. Daarvan staan er 180.000 vaccinaties ingeschreven, ongeveer evenveel als deze week, aangezien er ook evenveel is geleverd.

Ook de resterende weken van april zullen we telkens rond de 230.000 vaccinaties blijven, schat Moonens in op basis van de huidige vooruitzichten. Pas in mei zullen we richting 300.000 en 400.000 gaan, al kan de planning ook dan nog de ene week omhoog gaan, en de andere week net omlaag.

Mogelijk komt er wel nog goed nieuws van de 1,28 miljoen vooruitgeschoven Pfizer-vaccins die België gisteren toegewezen kreeg na een akkoord tussen de vaccinproducent en Europa. Die extra vaccins, waarvan Vlaanderen er volgens de vaste verdeelsleutel iets meer dan 700.000 mag verwachten, zullen normaal gezien nog dit kwartaal geleverd worden. Wanneer dat precies zal zijn, is op dit moment echter nog niet duidelijk.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Beeld Belga
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).Beeld Belga

Vaccinatiebereidheid

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zegt dat het streefdoel om 70 procent van de 65-plussers een eerste inenting gegeven te hebben, volgende week alvast in Vlaanderen gehaald zal worden, ook met de kleinere planning. “Belangrijk is dan wel dat zoveel mogelijk mensen ingaan op hun uitnodiging, maar tot nu toe zien we een heel hoge vaccinatiebereidheid”, zegt hij.

Op dit moment zit Vlaanderen bij de 65-plussers aan 54 procent minstens deels gevaccineerden, volgens de laatste cijfers van Sciensano. Om aan 70 procent te geraken, moeten er nog ongeveer 215.000 Vlaamse 65-plussers een eerste prik krijgen, en dat lijkt effectief haalbaar. Vorige week donderdag alleen al werden er in Vlaanderen bijvoorbeeld meer dan 75.000 eerste dosissen gezet, en op vrijdag meer dan 85.000. “Deze donderdag en vrijdag zullen dat er nog meer zijn, en ook zaterdag zullen er nog veel spuitjes gezet worden”, zegt Beke.

De 208.000 vaccins van volgende week zijn bovendien ook allemaal eerste dosissen, dus die kunnen integraal naar de eerste bescherming van de ouderen gaan. Op die manier moet de drempel van 70 procent in de loop van volgende week vlot gehaald worden.

Opvallend in de cijfers voor de 65-plussers is dat vooral Brussel het beter lijkt te doen, maar dat is een voorlopig schijneffect. Doordat de vaccinatiebereidheid bij de zeventigers en tachtigers er net lager is dan in Vlaanderen - minder dan 70 procent tegenover tot 90 procent in Vlaanderen - is men er vroeger aan de groep van de zestigers en zelfs al vijftigers kunnen beginnen. Aan de huidige evolutie zal Vlaanderen Brussel ook bij die groepen snel inhalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234