Woensdag 20/10/2021

OverzichtVaccinatieteller

Vaccinatieteller België: hoeveel Belgen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus? Wie kreeg een extra dosis?

null Beeld Wannes Nimmegeers / DM
Beeld Wannes Nimmegeers / DM

2021 is het jaar van de vaccinatie tegen het coronavirus. Hoeveel Belgen zijn nu deels of volledig beschermd, en zijn er regionale verschillen? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens, die we dagelijks updaten, in één handige teller.

Hoeveel Belgen zijn al gevaccineerd? En hoeveel Vlamingen?

Dit is de belangrijkste tabel om in de gaten te houden. Hier ziet u het aantal deels en volledig gevaccineerde personen, en hun aandeel ten opzichte van de volledige bevolking, inclusief minderjarigen.

We tonen ook de vaccinatiegraad per regio, waarbij er een aantal opvallende verschillen te merken zijn:

Risicogroepen en de oudere bevolking kwamen bij de start van de vaccinatiecampagne dit voorjaar als eerste aan de beurt. Daarna ging men van oud naar jong.

De laatste stand van zaken per leeftijdsgroep:

Sinds september wordt bij een beperkte groep mensen ook een extra coronavaccin toegediend. Voorlopig gaat het om mensen met een verminderde immuniteit en bewoners van woon-zorgcentra. Binnenkort krijgen ook alle 65-plussers een extra prik. Zij krijgen een derde prik of een tweede wanneer ze een eerste Johnson & Johnson-vaccin hebben gekregen.

Hoeveel mensen zijn al gevaccineerd in uw gemeente?

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid deelt specifiek voor Vlaanderen ook elke dag lokale vaccinatiecijfers. In de tabel of op de kaart kunt u de dagelijkse gegevens voor uw eigen gemeente opzoeken:

Sciensano op zijn beurt geeft één keer per week ook een stand van zaken van alle Belgische gemeenten. Die vindt u hier terug op de kaart:

Hoe evolueerde de vaccinatiegraad?

De vaccinatiecampagne startte eind december 2020 en kwam erg traag op gang, vooral door een tekort aan vaccins de eerste weken en maanden. Hieronder geven we de evolutie van alle cijfers weer. U ziet het aandeel deels en volledig gevaccineerde personen in absolute aantal en percentages over de tijd:

Dezelfde cijfers, opgedeeld per regio:

Hoeveel vaccins worden er dagelijks nog toegediend?

Hoeveel vaccins (zowel eerste, tweede als unieke dosis) dient ons land dagelijks toe? Dat ziet u op deze grafiek.

Nog elke dag krijgen er inwoners een eerste prik, maar dat tempo is sinds de zomer wel fors gedaald. De grafiek toont het aantal dagelijkse eerste of enige vaccinaties met een Johnson & Johnson-vaccin per gewest per 100 inwoners.

Welke vaccins diende ons land al toe?

De overgrote meerderheid van de toegediende vaccins is van Pfizer/BioNTech, uiteraard omdat er daar de meeste van geleverd zijn. Daarna volgen AstraZeneca, Moderna en Johnson & Johnson.

De vaccins van Pfizer en Moderna worden al sinds het begin van de campagne gebruikt, AstraZeneca kwam er in februari bij, en Johnson & Johnson in april.

Hoe doet België het in vergelijking met andere landen?

In deze tabel kunt u de vaccinatiegraad bekijken van de landen uit de Europese Unie of wereldwijd:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234