Maandag 26/07/2021

OverzichtVaccinatieteller

Vaccinatieteller België: hoeveel Belgen hebben hun vaccinatie tegen het coronavirus achter de rug? Welke gemeente loopt voor?

UZ Gent, Pfizer-vaccin wordt verdeeld.  Beeld Wannes Nimmegeers / DM
UZ Gent, Pfizer-vaccin wordt verdeeld.Beeld Wannes Nimmegeers / DM

2021 wordt het jaar van de vaccinatie tegen het coronavirus. Hoeveel Belgen zijn nu al beschermd? En waar vindt de vaccinatie plaats? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens, die we dagelijks updaten, in één handige barometer.

Hoeveel Belgen zijn al gevaccineerd?

Dit is de belangrijkste tabel om in de gaten te houden. Hier ziet u eerst het aantal deels en volledig gevaccineerde personen, en daarnaast het aandeel gevaccineerden ten opzichte van de volledige bevolking (inclusief minderjarigen).

Hoe hoger het percentage gevaccineerden, hoe minder kans het virus krijgt om te woeden. Bij een vaccinatiegraad van minstens 70 procent (op de volledige bevolking) is er eventueel sprake van nationale groepsimmuniteit en krijgt het virus amper nog de kans om uit te zaaien. Mogelijk bereiken we pas groepsimmuniteit bij een nog hoger percentage.

De cijfers komen uit VACCINET, en worden dagelijks gecommuniceerd door Sciensano. In de realiteit zal het aantal vaccinaties hoger liggen, doordat er enige vertraging van minstens één dag op de registratie zit. Zodra Sciensano de cijfers updatet, worden ze ook hier vanzelf aangepast.

Hieronder geven we de evolutie van alle parameters weer. Het aandeel deels en volledig gevaccineerde personen in percentages over de tijd, opgedeeld per regio:

In de grafiek hieronder krijgt u een zicht op het tempo waaraan er in de regio’ gevaccineerd wordt.

In de grafiek hieronder ziet u het aantal intentingen per 100 inwoners per regio. Het geeft een zicht op het tempo waaraan er gevaccineerd wordt per regio. Is de bevolking evenwichtig gevaccineerd?

Risicogroepen en de oudere bevolking kwamen als eerste aan de beurt. Dat ziet u ook duidelijk in deze tabellen. Hier geven we weer hoeveel procent van een bepaalde leeftijdsgroep deels en volledig gevaccineerd is.

Hoeveel vaccins worden dagelijks toegediend?

Hoeveel vaccins (zowel eerste als tweede dosis) dient ons land dagelijks toe? Dat ziet u op deze grafiek. Opgelet: de curve zal voor de laatste dagen telkens afbuigen omdat de rapportage traag verloopt. Zodra er nieuwe cijfers komen wordt deze curve geüpdatet.

Hoe ziet de vaccinatieplanning eruit de komende weken?

Hoe ziet de planning eruit voor de komende weken? In juni lijkt de nadruk nog te liggen op het toedienen van eerste dosissen. De weken nadien zakt het tempo van het aantal eerste dosissen fors, en staan vooral tweede prikken op de agenda bij de grote massa die momenteel wordt en de voorbije weken al is geprikt.

Hoeveel vaccins hebben we in voorraad?

Niet alle geleverde dosissen worden meteen toegediend, de vriezers van de ziekenhuizen waar de vaccins worden gestockeerd zitten vaak vol. Dat heeft een reden. Om de prioritaire doelgroep snel te kunnen vaccineren, moet een gereserveerd deel in voorraad worden gehouden, klinkt de redenering.

Door de vertraging in de registratie zal de overschot in realiteit iets lager liggen, maar we geven hieronder de laatste beschikbare data weer.

De rode stippellijn op de grafiek toont de theoretische stock op dit moment. Die is in realiteit allicht lager omdat de registratie van de vaccinaties trager wordt doorgegeven.

Elke week krijgen we nieuwe vaccins geleverd, nu van vier producenten: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, en Johnson & Johnson.

Hoeveel mensen zijn al gevaccineerd in uw gemeente?

Op deze kaart kan u nakijken hoeveel mensen er al gevaccineerd zijn in uw gemeente. Opgelet: wie volledig is gevaccineerd, wordt niet meer meegeteld met de deels gevaccineerden. Daarom kan het percentage deels gevaccineerden lager uitvallen dan het percentage volledig gevaccineerden.

Wil u weten hoeveel mensen minstens een eerste dosis kregen? Tel de twee getallen van de gemeente dan bij elkaar op.

In deze tabel kunt u uw eigen gemeente opzoeken:

Waar wordt u gevaccineerd?

Er wordt onder meer in grote locaties als Flanders Expo in Gent, de Mechelse Nekkerhal en het Heizelpaleis in Brussel gevaccineerd. Maar ook in onder meer lokale feestzalen, sporthallen, oude ziekenhuizen en militaire gebouwen zullen mensen terecht kunnen voor hun coronavaccin.

Hier vindt u het volledige overzicht van alle vaccinatielocaties:

Welke vaccins dient ons land toe?

België heeft via het Europese aankoopprogramma bestellingen geplaatst bij vijf farmaproducenten. Op dit moment zijn er twee vaccins die goedgekeurd zijn door de Europese Unie en volop toegediend worden in ons land. Maar wat haalde Europa precies in huis?

Pfizer-BioNTech

De Amerikaanse farmareus Pfizer, met een vestiging in Puurs, ontwikkelde in samenwerking met BioNTech een (RNA-)vaccin tegen het coronavirus. Uit de klinische proeven, waaraan 40.000 vrijwilligers deelnamen, blijkt dat het vaccin voor 95 procent doeltreffend is.

Er zijn reeds 5 miljoen doses aangekocht door België, goed voor het inenten van 2,5 miljoen mensen gezien dit vaccin tweemaal toegediend moet worden.

Het vaccin wordt bewaard bij een temperatuur van -80 graden.

Moderna

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna ontwikkelde het RNA-vaccin mRNA-1273 tegen het coronavirus. Het vaccin blijkt voor 94,1 procent effectief te zijn.

Ons land kocht 2 miljoen doses. Ook het vaccin van Moderna dient tweemaal ingeënt te worden.

Het vaccin wordt bewaard bij een temperatuur van -20 graden.

Verder zijn er nog vaccins besteld bij AstraZeneca-Oxford, CureVac en Janssen.

AstraZeneca-Oxford

Het (vector)vaccin - AZD1222 (alias ChAdOx1) is een product van de Brits-Zweedse farmareus AstraZeneca, die samenwerkt met Oxford University

De EU reserveerde reeds 400 miljoen doses bij AstraZeneca. Daarvan zijn er 7,5 miljoen bestemd voor België. Omdat een dubbele dosis vereist is, zouden hiermee 3,75 miljoen landgenoten geholpen kunnen worden.

Het vaccin werd op 29 januari goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Europese Commissie.

Het vaccin kan tot zes maanden bewaard worden bij een temperatuur van 2 tot 8 graden en is een stuk goedkoper dan de RNA-vaccins van Pfizer en Moderna.

Johnson & Johnson

Het Janssen-vaccin is net als dat van AstraZeneca een vectorvaccin. Het verschil is dat er een menselijk verkoudheidsvirus gebruikt wordt in de plaats van een verkoudheidsvirus van chimpansees. Verder werkt het vaccin zoals de andere. In de vector is een stukje Covid-DNA ingebouwd, dat in het lichaam wordt omgezet naar RNA en eiwit.

De Europese Unie heeft afspraken met Johnson & Johnson voor de aankoop van 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen. België heeft 5,2 miljoen doses gereserveerd.

Het vaccin van Johnson & Johnson biedt al voldoende bescherming na één prik. Wel wordt er nog bekeken of een tweede prik op een later tijdstip - bijvoorbeeld na 6 maanden of een jaar - interessant kan zijn voor langdurige bescherming.

Het middel van Johnson & Johnson is drie maanden houdbaar op koelkasttemperatuur (2 tot 8 graden).

Lees nu

Van bijwerkingen tot inhoud: dit zijn de bijsluiters van de vaccins die we op dit moment krijgen

De vaccins zijn razendsnel ontwikkeld en ook nog eens gebouwd rond een heel nieuw principe, nog niet eerder verwerkt in een vaccin. Toch zijn de inentingen veilig. Hier leggen we uit waarom.

Hoe doet België het in vergelijking met andere landen?

Op deze kaarten kunt u de vaccinatiegraad vergelijken in landen wereldwijd of enkel in Europa.

In deze tabel kunt u de vaccinatiegraad bekijken van landen wereldwijd of enkel in Europa.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234