Dinsdag 16/08/2022

Coronavirus

Vaccinaties in ziekenhuizen lopen nu al vast en staan on hold: vandaag komt meer duidelijkheid

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Omdat er opnieuw onzekerheden zijn over de leveringen van Pfizer/BioNTech, vraagt de Vlaamse overheid om de vaccinaties van het ziekenhuispersoneel voorlopig stil te leggen. Vandaag moet er meer duidelijkheid komen wanneer een heropstart mogelijk is.

Roel Wauters

’s Ochtends zei Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, nog trots op de sociale media dat hij klaar was om zijn personeel in te enten tegen het coronavirus. ’s Avonds kreeg hij van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid te horen dat de hele vaccinatie-operatie van het ziekenhuispersoneel voorlopig on hold wordt gezet. “Dat is onaanvaardbaar”, reageert Noppen.

Dertig van Noppens collega’s kregen gisteren een prikje, vandaag kunnen er nog eens zestig aan de beurt komen. De flesjes zijn nu eenmaal al ontdooid. Maar de vaccinaties vanaf morgen, wanneer de operatie met 400 mensen in één dag op kruissnelheid komt, moet hij voorlopig afblazen. Vandaag tegen de middag krijgen de ziekenhuizen meer informatie hoe het verder moet. “Het is de bedoeling om later deze week opnieuw te starten met de vaccinaties van het ziekenhuispersoneel”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Mogelijk in een lager tempo en een lager volume dan eerst voorzien.”

De vertraging komt er omdat Pfizer/BioNTech de leveringen voor de komende twee tot drie weken niet kan garanderen. Op een crisisvergadering met alle ziekenhuisdirecties zei het Agentschap gisteren dat het volume komende week tot een derde zou kunnen dalen, de week nadien zouden er ook minder flacons toekomen. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om de vertraging die het farmaceutische bedrijf vrijdag al communiceerde. Toen klonk het dat 40.000 vaccins minder zouden geleverd worden deze week. Later werd dat bijgesteld naar 7.000 doses minder. “Toch wel straf dat de CEO dit weekend nog garanties gaf dat alles geleverd zou worden”, zegt Noppen.

Herberekenen

De vaccinaties in de woon-zorgcentra zouden niet in gevaar komen. “Het is net omdat we daar geen risico’s willen nemen, dat we de ziekenhuizen even on hold wordt gezet”, zegt Carmen De Rudder, woordvoerster van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Zij krijgen nu voorrang.

Gisteren was er druk overleg tussen het regionale niveau, de taskforce vaccinaties en het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG. Er wordt volop herberekend. Voortaan wordt er met zes dosissen per flacon geteld in plaats van vijf. De kleinere levering in de week na volgende week kan zo volgens het FAGG worden opgekrikt tot het oorspronkelijke niveau. Wat als we de tweede prik in de woon-zorgcentra uitstellen? Volgens de bijsluiter kan je wachten tot 42 dagen na de eerste prik, in plaats van de geplande 21 nu.

Dat de ziekenhuizen de vertraging van de operatie te elfder ure te horen kregen, hakt er flink in bij het personeel. “Mensen gemotiveerd houden is zeer moeilijk op dit moment”, zegt Lieve Ketelslegers, persverantwoordelijke van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, dat normaal vandaag de vaccinaties zou opstarten. “Zeker voor wie op de spoedafdelingen of op intensieve zorg werkt, kwam het vaccin geen dag te vroeg. Dit nu zo laat moeten horen, werkt zeer, zeer demotiverend. We zijn teleurgesteld, boos en gefrustreerd.” Heel wat ziekenhuispersoneel zit op het tandvlees. Tegelijk leven ze met de dreiging van de besmettelijkere, Britse variant en een mogelijke derde golf.

“Ik voel nu veel woede bij onze mensen”, zegt ook Margot Cloet van koepel Zorgnet-Icuro. “We dringen erop aan dat de overheid meer klaarheid schept over de leveringen, en niet uitgaat van veronderstellingen en aankondigingspolitiek.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234