Maandag 06/07/2020

Vaccinatieplaatsen aangevallen in Congo

Ook de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch trekt aan de alarmbel over de mensenrechtenschendingen van het regeringsleger. ‘Tussen maart en oktober hebben regeringssoldaten doelbewust zeker 505 burgers gedood.’

Ter ondersteuning van het Congolese ministerie van Volksgezondheid begon Artsen Zonder Grenzen onlangs een grootschalige vaccinatiecampagne tegen mazelen. In de Oost-Congolese oorlogsregio Masisi werden ondertussen al 165.000 kinderen tussen de zes maanden en vijftien jaar ingeënt. Op 17 oktober waren medische teams duizenden kinderen aan het vaccineren op zeven verschillende locaties die onder controle staan van het FDLR, een rebellenbeweging waarvan de kern bestaat uit extremistische Hutu’s die deelnamen aan de Rwandese genocide van 1994. Begin dit jaar lanceerde het Congolese leger een militair offensief tegen het FDLR. Hoewel Artsen Zonder Grenzen van alle strijdende partijen veiligheidsgaranties had gekregen, voerde het regeringsleger op die bewuste 17 oktober aanvallen uit op alle zeven vaccinatieplaatsen. Duizenden burgers sloegen op de vlucht, de vaccinatiecampagne werd onmiddellijk stilgelegd en de medische teams werden naar de provinciehoofdstad Goma geëvacueerd.Artsen Zonder Grenzen reageert verontwaardigd op het legeroffensief. “Wij voelen ons gebruikt als lokaas”, zegt Luis Encinas, verantwoordelijke voor de projecten van AzG in Centraal-Afrika. “De aanvallen vielen samen met de start van onze vaccinatiecampagne en de levens van burgers werden op het spel gezet. Duizenden burgers, inclusief de teams van AzG, zaten in de val. De aanval was een onaanvaardbaar misbruik van humanitaire actie voor militaire doeleinden. Hoe zal Artsen Zonder Grenzen nu gezien worden door de bevolking? Zullen onze patiënten zich nog veilig genoeg voelen om bij ons medische zorgen te zoeken? We hebben geen andere keuze dan deze situatie sterk aan te klagen, want onze neutraliteit staat op het spel.”Het optreden van het Congolese leger tijdens het offensief tegen het FDLR zorgde de jongste maanden voor hevige controverse. Bepaalde legereenheden en minstens vijftien commandanten maakten zich schuldig aan zware mensenrechtenschendingen, waarbij honderden burgerdoden vielen. Op basis van meer dan twintig terreinonderzoeken kwam de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch tot de conclusie dat het regeringsleger sinds maart meer dan vijfhonderd burgers “doelbewust” heeft gedood. “Het merendeel van de slachtoffers waren vrouwen, kinderen en ouderen”, zegt onderzoekster Anneke Van Woudenberg. “Sommigen van hen werden onthoofd, anderen werden met machetes doodgeslagen of neergekogeld wanneer ze probeerden te vluchten.” Woudenberg definieert deze gruwelijkheden als oorlogsmisdaden. “Sommige Congolese regeringssoldaten begaan oorlogsmisdaden door burgers aan te vallen die ze eigenlijk zouden moeten beschermen.”

‘VN steunen regeringsleger’

Van Woudenberg hekelt ook het feit dat de VN-vredesmissie in Congo steun verleent aan het regeringsleger. Dat gebeurt in de vorm van militaire vuurkracht, transport, voedselrantsoenen en brandstof. “Wij roepen de VN-vredesmacht op om haar steun aan de militaire operatie op te schorten.”De VN-leiding in Congo voert momenteel onderhandelingen met de regering in Kinshasa over de verdere samenwerking met het regeringsleger. Volgens een ontwerpvoorstel moet die samenwerking aan voorwaarden inzake mensenrechten onderworpen worden. Naar verluidt zouden de VN eisen dat een vijftiental Congolese commandanten die verdacht worden van zware mensenrechtenschendingen uit Oost-Congo worden teruggetrokken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234