Donderdag 08/06/2023

NieuwsVaccinaties

Vaccinatiecampagnes niet overal even groot succes: deze landen presteren het slechtst van heel Europa

null Beeld EPA
Beeld EPA

Ongeveer de helft van alle inwoners van de Europese Unie is intussen gevaccineerd tegen het coronavirus. België is bij de koplopers met een vaccinatiepercentage van meer dan 70 procent en Vlaanderen heeft zelfs de kaap van 80 procent in het vizier. Maar het gaat niet overal even goed. Enkele lidstaten blijven vér achter. En aan de buitengrenzen is de toestand nog dramatischer.

Koen Van De Sype

Volgens de recentste gegevens van de statistische website Our World in Data, die onder meer door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt gebruikt, heeft 54,53 procent van alle inwoners van de EU al minstens een eerste spuitje gekregen met een coronavaccin. 48,99 procent is volledig gevaccineerd.

Als we alleen de volwassen bevolking bekijken, zit het percentage volledig gevaccineerde inwoners zelfs boven de 70 procent. Dat meldde Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een week geleden op sociale media. Het was een doelstelling die de EU tegen het einde van de zomer wilde halen.

De landen die het in de EU het best doen zijn Portugal, IJsland, Malta, Spanje en Denemarken. Portugal is de onbetwiste koploper wat betreft het aantal inwoners dat al minstens één spuitje kreeg (86,27 procent), Malta spant de kroon op het vlak van volledig gevaccineerden (80,52 procent).

België zit mooi in de top tien. Volgens Our World in Data bekleden we de achtste plaats als het gaat om inwoners die al zeker een eerste prik kregen (72,73 procent) en de zesde plaats voor het aantal volledig gevaccineerden (70,53 procent). Mocht Vlaanderen apart in de lijst worden opgenomen, dan zouden we zelfs nog hoger scoren. Met 79,44 procent van de inwoners die minstens een eerste prik kregen, zouden we een vierde plaats bekleden en met 77,22 procent volledig gevaccineerden zelfs een derde plaats.

Ook binnen België zijn er grote verschillen in vaccinatiegraad: bekijk hier de cijfers uit uw gemeente in detail

Oost-Europa

Het kan echter ook anders. Dat is te zien aan de onderkant van de rangschikking. Heel wat Oost-Europese landen blijken fors achterop te hinken met hun vaccinatiecampagnes. In rode lantaarn Bulgarije is nog geen 18 procent van de bevolking deels of volledig gevaccineerd. En Roemenië doet al niet veel beter, met maar goed 27 procent van de bevolking die deels of volledig gevaccineerd is. Roemenië was aanvankelijk nochtans bij de koplopers.

Kroatië, Slovakije, Letland en Slovenië blijven met hun cijfers steken in de veertig procent. Polen komt net boven de vijftig procent uit: 51,35 procent kreeg al zeker een eerste prik en 50,16 procent is volledig gevaccineerd.

Kwetsbaarder

Dat niet alle lidstaten even goed presteren, is geen goede zaak. Ook niet voor landen waar de campagnes wél goed verlopen. “We kunnen ons niet veroorloven dat sommige delen van Europa minder goed beschermd zijn”, aldus EU-commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides. “Dat maakt ons allemáál kwetsbaarder.”

Waar het virus blijft circuleren, kunnen nieuwe varianten ontstaan. En daardoor veroorzaakte nieuwe coronagolven kunnen het herstel in de Europese Unie stevig hinderen.

Een minder vertrouwd gezicht in Bulgarije: iemand krijgt een coronavaccin. Beeld REUTERS
Een minder vertrouwd gezicht in Bulgarije: iemand krijgt een coronavaccin.Beeld REUTERS

De achterstand van Oost-Europa is niet te wijten aan een tekort aan vaccins, want die zijn er voldoende. Er is echter een groot wantrouwen tegenover de vaccins, en dat hoewel landen als Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Polen en Tsjechië bij de hoogste graden van oversterfte hebben in de EU. De oorzaken: desinformatie, onwetendheid en een diep wantrouwen tegenover de autoriteiten. Dat laatste staat in een rapport dat gepubliceerd werd door de denktank European Council on Foreign Relations.

De situatie is zelfs nog erger aan de buitengrenzen van Europa. In Albanië, een buurland van Griekenland, is maar 23 procent van de inwoners volledig gevaccineerd, iets verderop in Georgië maar 11 procent en in Armenië zelfs maar 3 procent. De EU heeft alvast beloofd om die landen van meer vaccins te voorzien.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234