Maandag 04/07/2022

NieuwsVaccinaties

Vaccinatie minderjarigen vanaf de zomer ligt op tafel. ‘Anders blijft het virus circuleren en muteren’

'Dat jongeren die een vaccin willen, dat moeten kunnen krijgen, is voor de Taskforce al langer duidelijk', zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. Beeld Wouter Van Vooren
'Dat jongeren die een vaccin willen, dat moeten kunnen krijgen, is voor de Taskforce al langer duidelijk', zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.Beeld Wouter Van Vooren

De Taskforce Vaccinatiestrategie bespreekt de vaccinatie van zestien- en zeventienjarigen vanaf de grote vakantie. Afhankelijk van wetenschappelijk groen licht zou daarna wie nog jonger is aan de beurt kunnen komen.

Barbara Debusschere

Zestien- en zeventienjarigen zouden mogelijk in de grote vakantie al een coronavaccin kunnen krijgen. Dat scenario bespreekt de Taskforce Vaccinatiestrategie, die een advies voorbereidt over coronavaccins voor kinderen en jongeren.

Want nu de vaccinatiecampagne op stoom komt, het steeds duidelijker is dat de vaccins ook besmetting afblokken en de leveringsperikelen achter de rug lijken, is het logisch de vaccinatie van minderjarigen te plannen.

“Dat ook minderjarigen die een vaccin willen dat moeten kunnen krijgen, is voor de Taskforce al langer duidelijk”, zegt Pierre Van Damme (UAntwerpen), vaccinoloog en lid van de Taskforce.

Voor een eerste groep zou het vlot kunnen gaan. “In theorie zou je de zestien- en zeventienjarigen al vanaf de grote vakantie een Pfizer-vaccin kunnen bieden”, zegt Van Damme.

Want als de vaccinatiecampagne op schema blijft, zijn de achttienplussers tegen midden juli gevaccineerd. En het Pfizer-vaccin kreeg van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA al toestemming voor deze leeftijden. Daardoor kregen in ons land al zo’n 6.500 zestien- en of zeventienjarigen die stage lopen in ziekenhuizen en rusthuizen een Pfizer-prik.

Onderzoeksresultaten

Na de zestien- en zeventienjarigen komen logischerwijs de jongere tieners aan de beurt. Pfizer heeft zonet onderzoeksresultaten bij het EMA ingediend die tonen dat het vaccin bij twaalf- tot vijftienjarigen erg goed werkt. Als het EMA hierover eveneens toestemming geeft, kunnen ook deze pubers mogelijk al vanaf september een Pfizer-prik krijgen.

Ook bij Johnson & Johnson, AstraZeneca en Moderna lopen nu trials bij jongeren en kinderen. “Voor de jongste groepen onder twaalf jaar is het wel nog koffiedik kijken wat de concrete mogelijkheden en timing zouden zijn, omdat daar nog door geen enkele fabrikant dossiers zijn ingediend bij het EMA”, zegt Gudrun Briat, woordvoerster van de Taskforce.

De beslissing ligt bij de politiek, maar wetenschappelijk zien de experts geen argumenten om kinderen en jongeren niet te vaccineren, wel integendeel. “Anders laat je ongeveer 2 miljoen mensen ongevaccineerd en dat maakt het een stuk moeilijker om de groepsimmuniteit van 70 à 80 procent gevaccineerden te bereiken”, zegt Van Damme. “Het virus blijft dan onder de jongsten circuleren, waardoor het sommigen toch ziek zal maken en waardoor het de kans krijgt te blijven muteren en nieuwe, potentieel problematische varianten kunnen opduiken.”

Nog een risico is dat besmette jongeren mensen die om gezondheidsredenen geen vaccin kunnen krijgen of verzwakte ouderen bij wie het vaccin toch minder goed werkt kunnen besmetten.

Zo ziet ook vaccinoloog Isabel Leroux-Roels (UZ Gent) het. “Jongeren en kinderen worden misschien zelden zelf ziek, maar ze kunnen het virus doorgeven aan hun oma met kanker of aan hun opa bij wie de beschermende werking van het vaccin na verloop van tijd kan gaan afzwakken.”

Bezorgdheid is volgens haar niet nodig. “De trials moeten veiligheid en doeltreffendheid aantonen en duidelijk maken of er andere dosissen nodig zijn”, zegt Leroux-Roels. “Maar er is geen enkele reden waarom de vaccins voor kinderen en jongeren niet even veilig en doeltreffend zouden zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234