Donderdag 30/03/2023

NieuwsVaccins

Vaccin AstraZeneca voor 79 procent effectief in voorkomen van ziekte

null Beeld AP
Beeld AP

Het coronavaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford is voor 79 procent effectief in het voorkomen van Covid-19. Dat blijkt uit het Amerikaanse onderzoek naar het vaccin waarvan de eerste resultaten maandag bekendgemaakt werden. Uit die studie kwamen ook geen bezorgdheden rond veiligheid naar voren. De weg is daarmee vrij voor de goedkeuring van het vaccin in de Verenigde Staten.

Belga

Bovendien blijkt het vaccin voor 100 procent effectief om ernstige ziekte, hospitalisatie en overlijden te voorkomen. Mene Pangalos, verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling van biofarmaceutica bij AstraZeneca, noemde de hoge effectiviteitscijfers in een toelichting “heel bemoedigend”, gezien het onderzoek later is uitgevoerd en het vaccin ook effectief blijkt ondanks de verschillende varianten die van het coronavirus zijn opgedoken. Bovendien wees hij erop dat de effectiviteit stijgt naarmate de tweede dosis – die voor deze studie na vier weken werd ingeënt – later wordt gezet.

De resultaten zijn gebaseerd op onderzoek bij net geen 32.500 deelnemers, van wie een vijfde 65-plussers en zowat 60 procent met een onderliggende aandoening die hen vatbaarder maakte voor ernstige Covid-19. Aan een eerder eigen onderzoek van het farmabedrijf, dat gevoerd werd in Groot-Brittannië en Brazilië, hadden te weinig 65-plussers deelgenomen, waardoor de resultaten voor die leeftijdsgroep als niet overtuigend genoeg beschouwd werden. Daarom beslisten verschillende Europese landen, waaronder ook België, om het vaccin niet toe te dienen aan 55- of 65-plussers. Intussen is die beslissing ongedaan gemaakt, omdat uit het gebruik van het vaccin al was gebleken dat het zeer efficiënt is bij oudere mensen.

Ook in het Amerikaanse onderzoek komt dat laatste naar voren, zei Pangalos. De effectiviteit van het vaccin blijft consequent over de verschillende etniciteiten en leeftijdsgroepen heen, benadrukte hij. Zo is het vaccin volgens de nieuwe resultaten in 80 procent van de gevallen effectief in het voorkomen van Covid-19 bij 65-plussers.

Daarnaast werden in verschillende Europese landen de voorbije weken vraagtekens geplaatst bij het AstraZeneca-vaccin omdat er verschillende gevallen waren opgedoken van mensen die na een inenting bloedklonters hadden gekregen. Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) besloot vorige week dat er geen definitieve link is tussen de klonters en het vaccin, en dat de voordelen van het vaccin nog altijd opwegen tegen de risico’s van het virus.

Ook de Amerikaanse studie wijst niet op een toegenomen risico op tromboses, zei Pangalos. Volgens hem zijn er “geen veiligheidszorgen in alle bevolkings- en leeftijdsgroepen”. Andrew Pollard, de directeur van de vaccinonderzoeksgroep van de universiteit van Oxford, trad hem daarover bij.

Na de positieve resultaten van de Amerikaanse studie verwacht AstraZeneca in de eerste helft van april een goedkeuringsaanvraag in te dienen bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Eens die het licht op groen zet, kan AstraZeneca naar eigen zeggen “meteen” 30 miljoen doses leveren aan het land en binnen de maand nog een bijkomende 20 miljoen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234