Dinsdag 28/01/2020

Vacature: bobo's met ruggengraat

Bij de Belgische voetbalbond KBVB is de zetel van de CEO vrijgekomen na het ontslag van Steven Martens. In de zomer worden er voorzitters-verkiezingen georganiseerd. Ook bij de Pro League, de belangen- vereniging van eersteklassers, zijn vacatures. Wie aast op welke job?

KBVB

VOORZITTER

Nu? François De Keersmaecker

Einde mandaat? Juni

Opvolger?

François De Keersmaecker

De huidige bondsvoorzitter is vooralsnog kandidaat om zichzelf op te volgen. Hij heeft de steun van de amateurclubs, maar niet van de profclubs. De komende weken zal moeten blijken hoe gehavend De Keersmaecker uit het verhaal rond het financiële wanbeleid bij de bond is gekomen.

Joseph Allijns

De voorzitter van KV Kortrijk is lid van het Uitvoerend Comité (een voorwaarde om verkozen te kunnen worden) en wordt gedragen door een groot deel van de profclubs. Bovendien bestaat de kans dat hij zijn functie bij Kortrijk neerlegt, zodra de overname van die club afgerond is. Daardoor zou hij onafhankelijk zijn.

Johan Timmermans

De voorzitter van KV Mechelen is al jaren een voornaam bestuurslid binnen de bond en koestert al een tijdje de ambitie om de fakkel over te nemen van De Keersmaecker. Het is echter onduidelijk hoeveel steun hij geniet.

Gérard Linard

De kans is klein dat er langs Franstalige kant een kandidaat wordt afvaardigd, maar als die er komt, wijzen alle vingers naar Gérard Linard. Hij is voorzitter van de ACFF, de Franstalige bondsvleugel.

CEO

Nu? Niemand (na ontslag Steven Martens)

Opvolger?

Paul Allaerts

De huidig technisch directeur van de KBVB beschikt over aardig wat troeven om Steven Martens op te volgen. Hij solliciteerde in 2011 al voor de job en kwam toen als tweede kandidaat - na Martens - uit de procedure. Bovendien is hij sinds 2013 op directieniveau actief binnen de bond.

Externe sollicitatie

Aangezien de procedure voor het aanstellen van een nieuwe CEO via een selectiebureau verloopt, zullen ook externe kandidaten zich aanmelden. Op dit moment is daar nog geen duidelijkheid over.

Tom Borgions

Kwam in 2011 op de post van financieel directeur terecht en probeerde in de mate van het mogelijke het financiële beleid in evenwicht te houden. Voelde zich slecht bij de bonussencultuur bij de bond en weigerde vorig jaar daarom zelfs de premie waar hij recht op had.

PRO LEAGUE

Voorzitter

Nu? Peter Quaghebeur (ad interim)

Opvolger wordt gezocht.

Opvolger?

Joseph Allijns

Als er een scheiding komt tussen betaald voetbal en amateurvoetbal, dan stijgt de kans dat de voorzitter van KV Kortrijk zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap bij de Pro League. In zo'n scenario zou het zwaartepunt van het Belgische voetbal immers bij de Pro League liggen, wat de stoel bij de voetbalbond minder interessant maakt. Allijns zou bovendien een onafhankelijke kandidaat worden van zodra hij zijn functie bij Kortrijk neerlegt.

Rotatiesysteem met clubvoorzitters

De kans bestaat dat de Pro League een rotatiesysteem invoert, waarbij iedere twee jaar een andere clubvoorzitter de scepter overneemt. De naam van Ivan De Witte (AA Gent) circuleert als kandidaat voor de eerste ambtstermijn.

CEO

Nu? Ludwig Sneyers

Hoe lang nog? Onbekend

Opvolger?

Pierre François

De voormalig directeur van Standard is een ernstige kandidaat en wordt gedragen door een groot deel van de leden van de Pro League. Hij is gepokt en gemazeld in het Belgische voetbal en heeft momenteel geen officiële banden met een club.

Dirk Degraen

De ex-directeur van Racing Genk werd voorgedragen als kandidaat en heeft een aantal belangrijke voorstanders. Momenteel werkt hij als bemiddelaar voor de verkoop van KV Kortrijk, maar verder heeft hij geen banden met een club.

Filips Dhondt

Werkt momenteel als algemeen directeur van AS Monaco. Is een kenner van het (inter)nationale voetbal en heeft een uitgebreid netwerk. Hij solliciteerde zelf voor de job.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234