Zaterdag 24/10/2020

Opinie

Vaarwel, Scaramouche, jij blaaskaak en lafaard

Het zopas opgestapte hoofd communicatie van het Witte Huis, Anthony Scaramucci. Beeld Photo News

Roger Cohen is columnist bij The New York Times.

Zo. Dus nu is de Scaramouche, een klassieke clowneske figuur uit de Italiaanse komedie, vertrokken als hoofd communicatie van het Witte Huis. Anthony Scaramucci’s grofgebektheid zou het nooit goed gaan doen in een Witte Huis dat gerund wordt door een gepensioneerde generaal van de mariniers. John Kelly, Trumps nieuwe chefstaf, heeft met hem afgerekend.

Scaramucci was perfect, zelfs zijn naam. De Scaramouche was, om mijn woordenboek te citeren, een ‘blaaskaak en een lafaard’ in het theater dat in 16de-eeuws Italië ontstond. Opschepperij en lafhartigheid zijn typisch trumpiaans, de een de keerzijde van de ander. In zijn baan op het Witte Huis communiceerde Scaramucci vooral stupiditeit.

Roger Cohen.Beeld rv

Goed dat hij weg is. Maar toch wil ik hem bedanken. In zijn totale afwezigheid van waardigheid en decorum, en met zijn geweld en zijn vulgariteit was hij een perfect embleem voor het Witte Huis van Trump. Dat er tijdens zijn korte apotheose ook nog berichten kwamen dat zijn vrouw een echtscheiding wil, completeerde het beeld. Snel sprekend en dwaas, pompeus en dienstig, belichaamde hij het comedia dell’arte-karakter van Trumps disfunctionele team.

Schaambuidel

De commedia vertoonde standaard larger than life-karakters als Scaramouch – maar ook misleide oude mannen, laffe patsers en geliefden met sterretjes in hun ogen. De president, met zijn 71 jaar, is zeker een Vecchio, of oudere. Het is waarschijnlijk het beste om hem te zien als de krenterige Venetiaan die bekend staat als Pantalone, en die ronddwaalt in een rode kniebroek voorzien van de overdreven grote schaambuidel van iemand die graag rokkenjager zou willen zijn.

Steve Bannon, Trumps voornaamste strateeg, is de Dottore die, ‘meestal wordt voorgesteld als dik en met van drank rood uitgeslagen wangen’. De rol van de strijdlustige, winderige Il Capitano, of Kapitein, is misschien iets voor Sebastian Gorka, een adviseur van Trump die recentelijk de BBC vertelde: "De krijgsmacht is geen microkosmos van de samenleving. Zij zijn er om mensen te doden en dingen op te blazen."

De geliefden, dat moeten wel Ivanka Trump en Jared Kushner zijn. 

Tijd voor serieusheid

Zal Kelly de commedia afsluiten? Het Witte Huis wordt geacht de vrije wereld te runnen. Het is tijd voor serieusheid. 

Ik betwijfel echter, hoe hard de nieuwe chefstaf ook moge zijn, dat de commedia ten einde is. De Scaramouche was slechts een plaatsvervanger voor de president van wie hij zei te houden. De echte ‘blaaskaak en lafaard’ zit in de Ovale Kamer. De sleutel tot het begrip van hem is waarschijnlijk die te grote schaambuidel.

Wat, behalve een diep gevoel van ontoereikendheid, zou de behoeftigheid en de gemeenheid, de pruilmond en de benepenheid, de ijdelheid en de vulgariteit, de boosheid en de agressie kunnen verklaren? Deze president komt aan zijn gerief door de vernedering van anderen. Er schuilt een diep geweld in hem dat geen zelfcontrole kent. Het is bijna pijnlijk om te zien hoe hij zelfverheerlijking nastreeft. Hij verwart masculiniteit met machismo. Zoals J.K. Rowling het zei in een tweet: "You tiny, tiny, tiny little man."

Binnen een week herinnerde Trump iedereen eraan – alsof dat nodig was – hoe gemeen hij precies is. Hij tweette een aankondiging dat hij net een verbod op transgenders in de krijgsmacht had heringevoerd en suggereerde tijdens een bezoek aan Suffolk County Community College in New York dat hij wilde dat de politie ‘ruw’ omgaat met verdachten.

Dit is de president die we hebben: turbulent, chaotisch, opschepperig, laf en gewelddadig. Hij vindt de commedia die de galachtige Scaramouche naar het Witte Huis voerde geweldig. Kelly’s taak is enorm. Omdat het leven geen komedie is, hangt veel af van zijn succes: dingen zoals oorlog en vrede, bijvoorbeeld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234