Dinsdag 20/10/2020

Werk

Vaarwel 38 urenweek?

Beeld BELGA

Wordt de 38 urenweek afgeschaft? De regering-Michel denkt eraan om voortaan te kijken naar het aantal gewerkte uren per jaar, in plaats van het aantal uren per week.

Of je nu lange dagen klopt of niet, de Belgische werknemer werkt officieel 38 uur per week. Zo staat dat bepaald in de wet. In een aantal bedrijven wordt daar nu al soepel mee omgesprongen, maar toch ervaren bepaalde sectoren dit systeem als te rigide. Bij de begrotingsonderhandelingen ligt daarom een voorstel op tafel om dit om te gooien.

Er zou worden gekeken naar de gepresteerde uren op jaarbasis. Dat laat werknemers toe om in drukkere periodes meer uren te werken. In ruil daarvoor kunnen ze wanneer het kalm is minder tijd op de werkvloer doorbrengen. Het nieuwe systeem kan interessant zijn voor de industrie. Wanneer er grote bestellingen moeten worden afgeleverd, stijgt de productie fors, om daarna weer terug te vallen. Voor alle duidelijkheid: het totaal aantal gewerkte uren per jaar zou hetzelfde blijven. Ook komt er een boven- en ondergrens per week. Je zou bijvoorbeeld niet meer dan 45 uur per week moeten presteren.

Strijd tegen burn-outs

Het voorstel past binnen een breder pakket van 'werkbaar werk'. Daarmee wil minister Kris Peeters (CD&V) de loopbaan draaglijker maken voor de werknemer en de arbeidsmarkt flexibeler voor de werkgever. Concreet zitten in het pakket drie maatregelen die voor alle werknemers zouden gelden. Naast het afvoeren van de 38 urenweek zou het ook mogelijk worden gemaakt om overuren in cash uit te betalen. Ook zouden er extra opleidingsdagen komen voor elke werknemer. Dat laatste moet de vakbonden gunstig stemmen. Zij veegden in het verleden het jaarsysteem van tafel, maar hameren op het belang van zelfontplooiing van de werknemer. Het is een factor in de strijd tegen burn-outs.

Boven op die algemene hervormingen zou elke sector specifieke maatregelen kunnen invoeren. De sociale partners kunnen kiezen uit een waaier aan voorstellen, gaande van een apart statuut voor freelancers over interimcontracten voor onbepaalde duur tot de mogelijkheid om verlof op te sparen. Als deze formules succesvol zijn in één sector, kunnen ze op termijn algemeen worden ingevoerd.

De sociale bemiddelaars krijgen daarbij een cruciale rol. De topambtenaren begeleiden nu al het sociaal overleg binnen de sectoren, maar zouden ook de taak krijgen om de hervormingen in gang te zetten. "Zij weten wat leeft binnen bedrijven en kunnen oplossingen op maat uitwerken."

Grondige hervormingen

Het hele pakket is gisteren voor het eerst besproken door technische werkgroepen. Hoewel deze operatie budgetneutraal is, hoopt Peeters van de begrotingscontrole gebruik te maken om ze erdoor te duwen. N-VA pleit al weken voor grondige hervormingen. Peeters zou zich op de borst kunnen kloppen dat hij die nu realiseert.

Een akkoord is er nog niet. Vorige maand al gaf Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten aan dat ze af wil van de 38 urenweek en overuren uitbetaald wil zien. De vraag is of de liberalen mee willen in het globale akkoord. Ook N-VA zegt niet per definitie nee, maar "we hebben ook maatregelen nodig die het gat dichtrijden", zegt een bron. Nadien kunnen de sociale partners ook nog hun zeg doen.

De finish is nabij voor het begrotingsoverleg, er moeten 'alleen' nog een paar knopen doorgehakt worden. Lees er meer over in de pluszone.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234