Woensdag 07/12/2022

Vaartfestival

Iets met passie en stront, Grof grijs gesneden, Niet voor gevoelige kijkers: de titels van de voorstellingen op het Vaartfestival liegen er niet om. Veertien jonge creatievelingen kregen vrij spel om hun artistieke ambities op de wereld los te laten. Voor censuur en vastgeroeste hokjes is er geen plaats, wel krijg je drie dolle avonden van kunstige pret. Ook aan de artistieke nadorst is gedacht met een heuse buitenbar. Schol!

12, 13 en 14 mei, Vaartkom 4, 3000 Leuven. www.vaartfestival.be.

Dag van het park

Bloemetjes, bijtjes, bomen en bokes: picknicken in het park is de hemel op aarde. Op de Dag van het Park wordt dat zelfs nog een tikkeltje leuker. In parken over heel Vlaanderen poppen de mini-festivals, geleide wandelingen en familieactiviteiten als madeliefjes uit de grond. Zak dus maar af naar je favoriete park en pimp die picknick!

29 mei in een park in jouw buurt.

www.dagvanhetpark.be.

Fiesta Rociera

Een brokje onversneden Andalucia in Vilvoorde, si señor! Als je weet dat na de Tweede Wereldoorlog heel wat inwoners van Peñarroya-Pueblonuevo hun Spaanse dorp verruilden voor de stad van de pjeirefretters, is het niet verwonderlijk dat hier elk jaar rond Pinksteren een feest boordevol tradities losbarst. Mogen zeker niet ontbreken: een Andalusische paardenshow, bloemen voor de Heilige Maagd van Rocío, zwierige danspassen en vurige castagnetten, ¡olé!

14 en 15 mei, Domein Drie Fonteinen, Beneluxlaan 32, 1800 Vilvoorde.

www.vilvoorde.be.

Remember, Souvenir

Roffel, roffel. Urban explorers en street-art-fanatici, laat die hartjes maar eens flink bonken want Denis Meyer heeft een wereldprestatie geleverd in de voormalige hoofdkwartieren van Solvay. Elk hoekje en gaatje van de legendarische gebouwen in Elsene - 50.000m2 verspreid over 8 verdiepingen - werd door Meyer vakkundig bewerkt met z'n spray cans. Er is amper tijd om de verf te laten drogen, want op 15 mei wordt al aan de sloop begonnen. Snel gaan kijken dus voor het te laat is.

www.remember-souvenir.me. Info over rondleidingen: www.arkadia.be.

KUNSTENBO(!)SDESARTS

Alle ingrediënten voor een zalige cocktail van natuur en cultuur worden hier samengebracht: veertig cultuuracts, een barbecue, een bar met lekkers uit de streek, openluchtschilders, bosfotografen en een fantastische bos. Een betere plek om Vlamingen en Walen met elkaar te laten blenden, kunnen we ons niet indenken. Tous ensemble naar het bos!

29 mei, Hallerbos, Halle.

www.kunstenboisdesarts.be.

Pieter Embrechts is back in business. Twaalf jaar na zijn vorige soloalbum komt hij op de proppen met Onderwoud, een Nederlandstalige dubbelaar met achttien lange songs. "Het is niet meer van deze tijd om je nummers zo belachelijk lang te maken, maar ik trek me daar niet veel van aan."

Twee cd's, achttien nummers en uitsluitend lovende recensies. Had je dat verwacht?

Pieter Embrechts (44): "Neen, want het is echt geen commerciële plaat. Alle dagen komen ooit, het openingsnummer van de tweede cd, duurt bijna acht minuten. Het is niet meer van deze tijd om je nummers zo belachelijk lang te maken, want dan weet je gewoon dat ze niet op de radio zullen komen. Maar ik trek me daar niet veel van aan. Bij klassieke muziek zeg je toch ook niet: jongens, de drieënhalve minuut zijn voorbij. Nu mag het stoppen." (lacht)

Mik je dan niet op de grote massa?

"Ik vind het fijn als ik een groot publiek bereik, maar I'm not in it for the money. Ik heb gekozen om zelf een platenlabel op te richten, Rookoo Records, om mijn album uit te brengen. Een enorm risico, maar ik wilde het graag proberen."

Het is je eerste soloplaat in twaalf jaar. Is je muziek meer volwassen geworden?

"Je verandert als mens en dat hoor je ook. Ik durf nu veel specifiekere keuzes te maken en daar dan voluit voor gaan. Onderwoud heeft veel minder de behaag- en vermaakdrang die je van mij gewoon bent. Ik heb de kolder achterwege gelaten en serieuzere thema's zoals vergankelijkheid aangesneden."

Accident de parcours

Het meest besproken nummer van de plaat is Hier in Borgerhout, een ode aan je gemeente op de tonen van Tom Waits.

"Ik schreef het enkele jaren geleden om eenmalig te spelen op het verjaardagsfeest van De Roma. Maar het publiek was enthousiast dus heb ik het meegenomen op tournee en uiteindelijk ook opgenomen in het album.

"Twee dagen na de aanslagen in de Bataclan was ik het nummer aan het afwerken in de studio. Mijn technicus zei me toen 'Pieter, je moet dit lied nu uitbrengen. Nu krijgt het een veel sterkere betekenis.' Ik kon hem alleen maar gelijk geven.

"Het nummer gaat over het leven in een superdiverse plek als Borgerhout, met zijn voor- en nadelen. Ik ben het de volgende dag gaan voorstellen bij Radio 1 en zij hebben het dan negen weken lang gespeeld. Het was een accident de parcours, maar ook het bewijs dat je altijd je intuïtie moet volgen."

Wat staat er nog op het programma nu je plaat uit is?

"Dat is moeilijk te zeggen. Ik zit in een eeuwig gevecht tussen de goesting en de tijd. Ideeën en zin zijn er altijd in overvloed, dus moet ik constant kiezen tussen leuke projecten. Dit jaar zijn er alleszins een paar muzikale projecten in de maak, afgewisseld met enkele uitjes richting het theater."

(Arne Adriaenssens)

21 mei, AB, Anspachlaan 110, 1000 Brussel. www.abconcerts.be.

4x Mussels

in Brussels

Les Nuits

Leve de nachten, ah ja, want de Botanique zet z'n deuren open voor Les Nuits. Nagaan of Jamie Lawson terecht de nieuwe Ed Sheeran wordt genoemd of je laten meevoeren op de lieflijke klanken van de Britse Ala.ni... tijdens Les Nuits kom je sowieso aan je muzikale trekken.

12 tot 22 mei, Botanique, 1210 St-Joost-ten-Node. www.botanique.be.

Irisfeest

Meer nog dan anders zullen de Brusselaars dit jaar hun stadsbloem in de ... euh bloemetjes te zetten. Wie op zondag door de straten struint, botst op circusartiesten, straattheater en dans. Opkomende hongertjes kan je efficiënt bestrijden bij een van de 130 (!) foodtrucks. De verorberde calorieën eraf dansen doe je in de tuin van het Europees Parlement. Alors on dance!

7 en 8 mei, overal in Brussel. irisfeest.brussels.

Lost Frequencies

Are you with me? Da's zeikerst da, want Félix de Laet krijgt niet alleen de Belgische benen aan het dansen, ook de rest van Europa valt als een blok voor de tracks van de Brusselse dj. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het dak eraf gaat tijdens deze thuismatch.

6 mei, AB, Anspachlaan 1110, 1000 Brussel. www.abconcerts.be.

Stoemp!

Het is inderdaad al eens stoempen om binnen te geraken op de caféconcerten van Stoemp, maar wat had je verwacht. Op de combinatie geweldig concert - Willow! Douglas Firs! Walrus! - met geweldig café valt weinig af te dingen. De optredens zijn ook nog eens gratis, dus doe die glazen gerust nog eens vol.

Nog tot 26 mei in verschillende Brusselse cafés. www.stoemplive.be.

Openwervendag

Inspiratie opdoen voor je eigen verbouwing of je eens vergapen aan een indrukwekkende werf van een groot gebouw: op Openwervendag mag het allemaal. Bob de Bouwers die in de buurt willen blijven, kunnen hun hart ophalen tijdens een bezoek aan de werf van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Tijdens een rondleiding van een uur ontdek je alles over de renovatie van het bestaande gebouw en de integratie van de nieuwbouw, spectaculair!

22 mei, KMMA, Leuvensesteenweg 13,

3080 Tervuren. www.openwervendag.be.

WAK & MATCH

Huh? Wie even in het jargon duikt, wordt beloond met bakken spelplezier. WAK staat voor de Week van de Amateurkunsten, een week waarin creatief talent uit allerlei artistieke disciplines het mooiste van zichzelf geeft. Checken dus wat er bij jou in de buurt te beleven valt. Tijdens MATCH zakt al dat amateurtalent af naar Brussel voor een grande finale. Van 10u 's morgens tot 10u 's avonds bezet Vlaams, Waals én Brussels kunstengeweld ze elk hoekje en gaatje van de Bozar.

WAK nog tot 8 mei, www.wak.be.

MATCH op 7 mei in Bozar, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel. www.bozar.be.

Noémi Wolfs

Haar schepen bij Hooverphonic heeft ze verbrand, maar met Burning bewijst Noémi Wolfs dat ze niet veel meer nodig heeft dan haar fenomenale stem om de boel in lichterlaaie te zetten. Voor haar solodebuut brengt ze een bende frisse muzikanten mee en catchy, poppy songs die zich liefdevol in je oren nestelen. Reden genoeg om je naar Het Depot te reppen.

12 mei, Het Depot, 3000 Leuven. www.hetdepot.be.

Een theatershow waar gezapt wordt tussen De Collega's en Tien Om Te Zien, dat klinkt als een stevige portie nostalgie.

Jelle Cleymans (30): "Zeker, na de voorstelling zegt het publiek ons vaak dat ze terug naar hun kindertijd werden gekatapulteerd. Vooral bij de sketch van De Fabeltjeskrant. Bij 'Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker', mompelt heel de zaal lustig mee. Een ander programma dat echt élke keer gekozen wordt is De Collega's. Dit in schril contrast met Wie Wordt De Man Van Wendy? dat we nog geen enkele keer hebben mogen spelen. Het collectieve geheugen is collectiever dan we dachten." (lacht)

Welk fragment mag voor jou op één?

"Zonder twijfel Pak De Poen! Op die ene avond is er geschiedenis geschreven, al was het niet in de mooiste zin van het woord. Maar achteraf bekeken is het onbetaalbaar: een avond waarop alles, maar dan ook echt alles, misgaat. Ideaal sketchmateriaal!"

Je zus Clara speelt ook mee. Hebben jullie dezelfde tv-herinneringen?

"Ja, dat is opvallend. Tijdens de repetities moeten we vaak om dezelfde dingen lachen en komen we met gelijkaardige ideeën op de proppen. We zaten vroeger vaak samen voor tv, dus onze herinneringen zijn haast identiek."

Kromme banaantjes

Welke programma's schrijven vandaag nog geschiedenis?

"Safety First: iedereen heeft dat gezien en kent de personages, maar de vraag is natuurlijk of dat binnen veertig jaar nog zo is. Met Netflix en HBO is het aanbod veel groter, dus is het moeilijker om je als programma in het collectieve geheugen te nestelen. Toen Tony Corsari op de televisie kwam, was zijn show min of meer het enige wat op dat moment te bekijken viel. Als we 'waarom zijn de banaantjes krom' zingen, kweelt de zaal uit volle borst mee. Ik denk niet dat dat nu nog zou lukken. Alhoewel... met Dos cervezas misschien, waarschijnlijk is dat de allerlaatste legendarische televisiehit." (lacht)

(Arne Adriaenssens)

13 mei, CC Strombeek, Strombeek en 19 mei, GC Hof Ten Hemelrijk, Opwijk.

www.ooitgewist.be.

Normaal gezien komen we onze canapé niet uit om op verplaatsing naar tv te kijken, maar voor Ooit Gewist maken we graag een uitzondering. De theatershow, met onder anderen Jelle Cleymans en Jaak Van Assche, brengt legendarische televisiefragmenten op de planken. Opmerkelijk: het publiek kiest zelf welke brokjes tv-geschiedenis het wil zien.

"Het collectieve geheugen is érg collectief"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234