NieuwsWetenschap
UZ Brussel zet in op snellere radiotherapie bij behandeling prostaatkanker
Na jaren werken op betere kankerbehandelingen, neemt UZ Brussel nu ook de sprong naar een veel snellere radiotherapie. Als eerste ziekenhuis in België behandelt men er patiënten met prostaat- of endeldarmkanker met hoogprecisiebestraling. Met een enorme winst aan tijd en welzijn: de kankerbehandeling wordt ingekort van vier tot acht weken naar vijf dagen.
De hoge precisiebestraling werd mogelijk door een MRI-scanner met geavanceerde beeldvorming te integreren in het bestralingstoestel. Het nieuwe MRIdian-toestel combineert die betere beeldvorming met preciezere bestraling, zegt prof. Mark De Ridder, diensthoofd Radiotherapie in het UZ Brussel: “Op dit moment duurt een bestralingsbehandeling van een patiënt met prostaatkanker 4 tot 8 weken, waarbij dagelijks kort wordt bestraald. Met de MRIdian wordt de gecumuleerde stralingsdosis toegediend in één week, met vaak betere efficiëntie en met minder bijwerkingen.”
Gezonde organen worden immers gespaard, legt De Ridder uit. “De veiligheidsmarge voor de bestraling van prostaat- of endeldarmkanker, die nu ongeveer 10 milimeter bedraagt, kan met de MRIdian worden verminderd naar 3 milimeter. Voor de patiënt betekent dit minder bijwerkingen zoals bijvoorbeeld diarree, incontinentie, impotentie of last bij het urineren. Bovendien kan voor sommige patiënten de behandeling zo beperkt blijven tot radiotherapie zonder een chirurgische ingreep, die vaak gepaard gaat met heel wat permanente bijwerkingen.”