Woensdag 24/04/2019

Palliatieve sedatie

UZ Brussel registreert vanaf nu palliatieve sedatie

Wim Distelmans, expert inzake palliatieve zorg, klaagt al langer over een gebrek aan transparantie bij palliatieve sedatie. Beeld AP

Het UZ Brussel is gestart met de registratie van palliatieve sedatie. Het is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in België en zelfs wereldwijd die dat doet. Met de registratie wil het UZ Brussel klaarheid scheppen voor patiënten en hun omgeving. Daarnaast moet het initiatief ertoe leiden dat de technische uitvoering van de medische handeling verbetert.

Palliatieve sedatie kan enkel tijdens de sterffase van patiënten, als die nog maximaal een à twee weken te leven hebben. Slaagt een arts er niet meer in om de hinderlijke symptomen van de patiënt onder controle te krijgen, dan kan met slaapmedicatie het bewustzijn worden verlaagd. Het doel is het verlichten van de pijn. Palliatieve sedatie kan licht of diep zijn. Bij diepe sedatie reageert de patiënt niet meer.

Professor oncologie en groot voorvechter van de euthanasiewet Wim Distelmans (VUB, UZ Brussel) klaagt al langer het gebrek aan transparantie bij palliatieve sedatie aan. Volgens hem gebeurt het te vaak zonder medeweten van de patiënt of zonder het af te toetsen met de familie. Hij is dan ook een groot voorstander van de registratie. “Elke zorginstelling zou zich daarvoor moeten engageren, om inschattingsfouten of verdoken euthanasie te voorkomen”, zegt hij.

Volgens Distelmans is het de bedoeling om in de toekomst de cijfers over palliatieve sedatie ook openbaar te maken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.