Zaterdag 10/04/2021

Opinie

"Uw zwijgen houdt ons in de kast, mevrouw Homans"

Oona Wyns  Beeld Benny Proot
Oona WynsBeeld Benny Proot

Oona Wyns is Nationaal bestuurslid Jongsocialisten.

Verschillende media publiceerden de conclusie van een integratierapport dat Vlaams minister Homans liet afnemen bij 4.500 Vlamingen en Brusselaars. (DM 8/6) Het doel? De temperatuur in onze samenleving meten. Niet alleen inzake integratie en Nederlands als voertaal thuis, maar ook over de houding van ouders mocht hun kind een partner hebben van hetzelfde geslacht. Behalve de verontrustende cijfers bij Turken, Marokkanen, Roemenen, Polen en Congolezen valt op dat 29 procent van de Belgen daar vandaag - anno 2018 - nog altijd een probleem mee heeft.

Liesbeth Homans is behalve Vlaamse minister van Inburgering ook Vlaams minister van Gelijke Kansen. Toch repte ze over die laatste verbijsterende vaststelling met geen woord. De resultaten van het onderzoek noemt Homans een rijkdom aan gegevens - dat wel - maar daar meteen nieuw beleid aan koppelen? Neen dat niet. Nochtans, mevrouw Homans, als 29 procent van de Belgen daar vandaag nog altijd een probleem mee heeft, dan hebt u verdomd nog veel werk op de plank, me dunkt. Bovendien blijkt dat vooral vrouwen en 45-plussers toleranter zijn voor een homoseksuele zoon of dochter, wat op zijn minst wijst op een groeiend probleem bij jongeren.

Mevrouw Homans, nog eens: u en niemand anders bent minister van Gelijke Kansen. Dé persoon bij uitstek die voeling zou moeten hebben met wat er leeft onder minderheidsgroepen. Dé persoon die op de hoogte zou moeten zijn van het feit dat er nog een berg werk is in elke gemeenschap, elke school, elke sportclub, elk dorp als het gaat over de integratie van LGBT’s. Dé persoon die het dus verbijsterend zou moeten vinden dat 29 procent van de ‘rasechte’ Belgen problemen hebben met het feit dat hun kind, klasgenoot, collega ... holebi is.

Ik ben 20 en kijk altijd rond me op straat als ik hand in hand loop met een meisje. Margot (20) werd vorig jaar op de trein nog uitgescholden voor ‘vuile lesbo’ en de tekst die ze daar later over schreef, legde heel veel schrijnende verhalen bloot. Tom (22) werd al meerdere keren tijdens een avondje uit in elkaar geslagen omdat hij zijn lief kuste. Joke (19) verzwijgt haar geaardheid nog steeds voor haar ouders omdat hun homofobe opmerkingen haar doodsbang maken. In ons korte leventje maakte ieder van ons al verbaal of fysiek geweld, uitsluiting of vernedering mee. Ook door ‘rasechte Belgen’.

Mijn vrienden en ik vertegenwoordigen elke kleur van de regenboog. Hoe mooi dat mag klinken op papier, in het echte leven is het dat nog te vaak niet. Zolang er kasten bestaan om uit te komen, mevrouw Homans, is uw werk niet af. Ik had u dan ook veel liever gehoord over gelijke kansen voor iedereen, ongeacht hun geaardheid. Over de cijfers die volgens mij voor elke gemeenschap een probleem zijn en nog héél wat beter moeten. U had een unieke kans om daar een issue van te maken, om daar de aandacht op te vestigen, om ons te steunen. Door te zwijgen deed u precies het omgekeerde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234