Donderdag 09/02/2023

UW WEKELIJKSE LES ECONOMIE

Financieel analist en docent bank & beurs

Hoezo, de moeder aller verkiezingen? Wat is er dan 'moeder' aan een verkiezing? Het woord 'moeder' wordt zo vaak misbruikt. Vandaag, op paaszaterdag wordt mijn moeder begraven. Zondag is ze gestorven, vier maanden na de diagnose van pancreaskanker.

Haar hele leven heeft ze zich opgeofferd voor anderen, zoals moeders nu eenmaal plegen te doen. Op het eind had ze zelf hulp nodig, maar die kon niemand haar bieden. Moeders geven maar nemen zelden. Niets erger dan terecht te komen in de mallemolen van een ziekenhuis, een fabriek, Fawlty Towers in het kwadraat. Daar hebben we haar dus weggehaald. Om thuis te sterven. Dat was ook haar laatste wens.

Bonus

Moeders hebben het niet gemakkelijk. Ze verdienen een bonus maar krijgen die nooit. Wanneer ze bijna dertig is en met mijn vader naar de bank stapt voor een hypotheeklening, wordt die botweg geweigerd. Het risico is hen blijkbaar te groot. Maar ze geeft niet op, ook niet na een paar andere grote tegenslagen. Veel geld is er niet, maar wat binnenkomt wordt goed beheerd. Zo zal niemand in het gezin iets tekort komen.

Nooit met een lege brooddoos naar school gestuurd. Een echte moeder zou nog liever de hongerdood sterven. Dat er geen luxe is, geen enkele vakantie in het buitenland, geen restaurantbezoek valt niet eens op. Want thuis is het goed. Alle groenten op tafel komen uit eigen tuin. Toen was het noodzaak, tegenwoordig is dat chic want alleen de beste sterrenrestaurants kunnen zich een moestuin veroorloven.

Het eigen huis zal er uiteindelijk toch komen, al heeft het veel bloed, zweet en tranen gekost. Oh ironie, de bank die de lening weigerde, ligt nu zelf aan het infuus. Bankiers maken inschattingsfouten, moeders niet.

Boerinnenbond

Mijn moeder las geen boeken. Ze had altijd wel iets beters te doen. Hoogstens bladerde £ze in het kookboek van de Boerinnenbond. Op haar ziekenbed leest ze toch Krista Bracke, Mijn leven op stelten. Haar reactie, ook weer typerend: "Die moeder heeft ocharme veel meegemaakt."

Doctor noch doctorandus. Een opvoeding met veel gezond verstand en enkele jaren in de huishoudschool volstaan om te weten wat goed is en wat fout. Zag ze onrecht, dan hield ze zich niet in. Charlatans en andere bedriegers die misbruik probeerden te maken van de goedheid en de naïviteit van mensen kregen van haar de volle laag en plein public.

Die houding was niet erg diplomatisch. Het leverde haar dan ook een paar pesterijen op. Maar ze hield er ook onvoorwaardelijke vriendschap aan over.

Moeders zijn een klasse apart. En toch koesteren we hen te weinig. Ze vallen dan ook nauwelijks op. Staan ze niet te veel in de schaduw? Menige wereldbrand en kredietcrisis hadden ongetwijfeld vermeden kunnen worden als moeders het wat meer voor het zeggen zouden hebben. Laat hen waken over 's lands centen en toekomst. Hun spaarzaamheid en behoedzaamheid, hun bezorgdheid om eigen en andermans kroost is fenomenaal.

Maar zoiets krijg je niet op een verkiezingsaffiche. Niet sexy genoeg. En dus maken we er maar een puinhoop van. We zullen later wel opruimen, mama.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234