Zaterdag 23/01/2021

Uw oude dag is geld waard

Sauna, zwembad, fitnessruimte... De tijd dat senioren hun oude dag in een kaal rusthuiskamertje sleten, is voorbij. Ook zestigplussers stellen luxe op prijs en tasten daarvoor in de buidel. ‘Naar een gewoon rusthuis trekken? Manneke, daar loop je weg.’

Investeerders ontdekken markt van luxerusthuizen voor bemiddelde senioren

Niet alleen senioren maar ook investeerders pompen meer en meer geld in rusthuizen. Zo trekt vastgoedbedrijf Cofinimmo 57 miljoen euro uit om nieuwe rusthuizen te bouwen of bestaande uit te breiden. Private uitbater Armonea is dan weer drie nieuwe rusthuizen aan het bouwen en hoopt er nog een zestal op te starten.

De markt van ouderenzorg groeit. Tegen 2050 is één op de drie Belgen 60-plus. Allemaal hulpbehoevende grijsaards worden het niet, die 4 miljoen Belgische 60-plussers binnen 40 jaar. Veeleer gouden oudjes voor wie het gerust iets meer mag zijn. Heel wat rusthuizen bieden daarom naast standaardkamers ook luxekamers aan. Nieuwe rusthuizen lijken al helemaal niet meer op het grauwe beeld dat ouderenzorg oproept. Sommige hebben bijna de allure van een hotel.

Een ayurvedische massage? In Residentie Koningshof kan het. Het rust- en verzorgingstehuis in Schoten opende begin dit jaar de deuren. “Als je hier binnenkomt, valt je mond open. Ik heb andere rusthuizen gezien. Manneke, daar loop je gewoon weg”, zegt Isabella Renaerts (82), die er sinds april verblijft. “Ik kan hier in het bubbelbad of de infraroodcabine. Het eten is lekker. Mij krijgen ze hier niet meer weg.”

Maar goedkoop is het niet: 70 euro per dag voor een eenpersoonskamer, terwijl de gemiddelde dagprijs in een Vlaams rusthuis rond de 41 euro schommelt. “Er is hier luxe en daar betaal je voor”, geeft medebewoonster Helene Dierick (82) toe. “Maar voordien woonde ik in een villa, die ik nu verhuur. Ik vind het plezierig om schoon te wonen.”

Andere senioren blijkbaar ook, want momenteel heeft het rusthuis 38 geïnteresseerden op de wachtlijst. “Er is echt veel vraag”, aldus beheerder Nico Vervat, die benadrukt dat Residentie Koningshof geen commerciële instelling is. “Wij zijn een vzw. Wel is een heel stuk van de investering gefinancierd door de bank.”

Enorme winsten worden er immers nog niet opgestreken via rusthuizen, meent voorzitter van de Federatie Ouderenzorg Lode Van den Brande. Hij is ook verbonden aan Armonea, dat 44 instellingen voor ouderenzorg uitbaat. “Er is een evolutie naar meer luxe, ook omdat senioren meer verwachten. Maar luxueuze compounds met golfterreinen zoals in de Verenigde Staten bestaan... In Vlaanderen geldt een vestigingswet voor rusthuizen, die strikte normen oplegt. Die remt de wet van vraag en aanbod af.”

Commerciële initiatieven binnen de ouderenzorg zijn dan ook nog beperkt. “Die bestrijken 8 procent van de markt. Daarvan kun je 3 procent beschouwen als luxe-instellingen”, weet Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen, dat de non-profitzorginstellingen van de christelijke zuil behartigt. ‘Maar dat percentage stijgt de komende jaren tot 12 procent door de vergunningen die voor nieuwe rusthuizen zijn toegekend.”

Een groot deel daarvan komt er wellicht via privé-investeringen, zeker nu de overheid de broeksriem moet aanhalen. Die non-profitinstellingen ontvangen ongeveer 8 euro per inwoner per dag aan subsidies voor de infrastructuur. “Toch betaalt de bewoner er ongeveer evenveel als in een commerciële instelling, zo’n 40 euro”, merkt Van den Brande op.

Vastgoedbedrijven worden dan ook niet aangetrokken door mogelijke winsten op de zorgverstrekking en net voor dat laatste is Zorgnet Vlaanderen beducht. “Wij ontvangen enkel inkomsten uit de verhuur van de gebouwen”, verduidelijkt Ingrid Schabon van Cofinimmo. “Voor ons zijn rusthuizen een goedehuisvaderbelegging. Het garandeert stabiele huurinkomsten over een langere termijn.” Zeker als je weet dat er door de vergrijzing tegen 2050 ruim 76.500 woongelegenheden voor senioren moeten bijkomen, een stijging van bijna 60 procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234